Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jakie pompy do grzejników i podłogówki (250m2)

miro81

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! 

Mam dom ok. 250m2 ogrzewane, 2 poziomy (2,6m), piec w piwnicy. Wszędzie podłogówka + kaloryfery. Piec z podajnikiem, ekogroszek, zawór 4D (ręcznie ustawiony w połowie), sterowanie pogodowe.

Kaloryfery są po to aby w zmiennej pogodzie (dzień ciepły, noc zimna) nie grzać podłogą i nie przegrzewać oraz w najdalszych rogowych pokojach jest za zimno - ew. dogrzanie. Na kaloryferach głowice termostatyczne.

Obecnie mam pompy 25-20 i 25-60. Stare i leciwe i zastanawiam się nad ich wymianą, szczególnie że biorą dużo prądu. Same kaloryfery dają rade, ale jak załączę podłogową (nawet I bieg) to kaloryfery tracą moc - dużo zabiera. Wydaje mi się za mocna. 

Pierwsze pytanie - jakie pompy (parametry) na grzejniki i podłogę wybrać?

Drugie pytanie - chciałbym w nieodległej przyszłości przerobić na gaz, pytanie jak to się ma z pompą w piecu i pompami dodatkowymi - jak to połączyć? Znalazłem także  piec bez pomp (Auer Pulsator), ale nie jest popularny i nie wiem jak z jakością.

Opublikowano

Zależy ile masz tej podłogówki i jak ona jest połączona z resztą instalacji. 

Pompy warto wymienić na elektroniczne, będą zużywały znacznie mniej prądu.

Narysuj schemat całej instalacji.Raczej montuj popularne kotły, bo i o serwis łatwiej i o wsparcie na forach.

Opublikowano

Podłogówka prawie na całej powierzchni, jakieś 210m2 na pewno. Rozdzielacz w piwnicy,potem izolowane rurki idą w górę na parter i piętro, każde pomieszczenie ma osobną pętlę. 2 nowe pokoje mają podłogówkę z obiegu kaloryfera (skrzynka w pokojach). 

Opublikowano

Może dlatego, że pompa podłogówki jest za mocna. Zresztą instalacji nie jestem w stanie zmienić. Wróćmy do pytania - jakie pompy byłyby w miarę optymalne? Chodzi o parametry które nie będą stanowiły problemu ani nie będą za słabe.

Opublikowano

Teraz jak weźmiesz elektroniczne, to łatwo się reguluje. Ja bym proponował /4(40) na kaloryfery i /6(60) na podłogówkę. Jeśli podłogówki masz sporo i przepływy nie są za rewelacyjne, to na podłogę /8(80) pompa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.