miro81 Opublikowano 26 Października 2018 #1 Opublikowano 26 Października 2018 Witam! Mam dom ok. 250m2 ogrzewane, 2 poziomy (2,6m), piec w piwnicy. Wszędzie podłogówka + kaloryfery. Piec z podajnikiem, ekogroszek, zawór 4D (ręcznie ustawiony w połowie), sterowanie pogodowe. Kaloryfery są po to aby w zmiennej pogodzie (dzień ciepły, noc zimna) nie grzać podłogą i nie przegrzewać oraz w najdalszych rogowych pokojach jest za zimno - ew. dogrzanie. Na kaloryferach głowice termostatyczne. Obecnie mam pompy 25-20 i 25-60. Stare i leciwe i zastanawiam się nad ich wymianą, szczególnie że biorą dużo prądu. Same kaloryfery dają rade, ale jak załączę podłogową (nawet I bieg) to kaloryfery tracą moc - dużo zabiera. Wydaje mi się za mocna. Pierwsze pytanie - jakie pompy (parametry) na grzejniki i podłogę wybrać? Drugie pytanie - chciałbym w nieodległej przyszłości przerobić na gaz, pytanie jak to się ma z pompą w piecu i pompami dodatkowymi - jak to połączyć? Znalazłem także piec bez pomp (Auer Pulsator), ale nie jest popularny i nie wiem jak z jakością.
teres Opublikowano 26 Października 2018 #2 Opublikowano 26 Października 2018 Zależy ile masz tej podłogówki i jak ona jest połączona z resztą instalacji. Pompy warto wymienić na elektroniczne, będą zużywały znacznie mniej prądu. Narysuj schemat całej instalacji.Raczej montuj popularne kotły, bo i o serwis łatwiej i o wsparcie na forach.
miro81 Opublikowano 27 Października 2018 Autor #3 Opublikowano 27 Października 2018 Podłogówka prawie na całej powierzchni, jakieś 210m2 na pewno. Rozdzielacz w piwnicy,potem izolowane rurki idą w górę na parter i piętro, każde pomieszczenie ma osobną pętlę. 2 nowe pokoje mają podłogówkę z obiegu kaloryfera (skrzynka w pokojach).
teres Opublikowano 28 Października 2018 #4 Opublikowano 28 Października 2018 No to coś masz pokićkane w instalacji, że podłogówka zabiera ciepło.
miro81 Opublikowano 30 Października 2018 Autor #5 Opublikowano 30 Października 2018 Może dlatego, że pompa podłogówki jest za mocna. Zresztą instalacji nie jestem w stanie zmienić. Wróćmy do pytania - jakie pompy byłyby w miarę optymalne? Chodzi o parametry które nie będą stanowiły problemu ani nie będą za słabe.
teres Opublikowano 31 Października 2018 #6 Opublikowano 31 Października 2018 Teraz jak weźmiesz elektroniczne, to łatwo się reguluje. Ja bym proponował /4(40) na kaloryfery i /6(60) na podłogówkę. Jeśli podłogówki masz sporo i przepływy nie są za rewelacyjne, to na podłogę /8(80) pompa.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.