Radekkk Opublikowano 26 Października 2018 #1 Opublikowano 26 Października 2018 Witam wszystkich. Ostatnimi czasy zaczal wygasac mi piec przez alarm ZBYT WYSOKA TEMPERATURA MOSFET.Z tego co wyczytałem w internecie to problem wentylatora ale z nim było wszystko ok. Szukając dalej a nie chcąc tracić 300 zł w serwisie wyczytałem ze trzeba wymienić kondensator w samym sterowniku. Był 1ų 305v a znalazłem 1ų 310v i taki zamontawalem jednak przez przypadek skasowalem wszystkie ustawienia i wróciłem do fabrycznych. Mieszkam w bloku 5 rodzinnym o całkowitym metrażu mieszkań 220-230 metrów plus grzejniki w piwnicy i na klatce. Jest to stary blok nieocieplony.piec ma 28kw i jest z podajnikiem na ekogroszek. Problem alarmu MOSFET zniknął wraz z wymianą kondensatora. Pojawił się inny problem i nie wiem czy wynika z przywrócenia usta.fabrycznych czy czegoś innego a nie miałemzapisanych na kartce. Jak czytam Wasze posty tozazdrościć niektórym osobom oszczędności. Poprzedniej zimy piec spalal ok 6 worków ×25 kg na 2.5-3 dni. Ostatnio praktycznie tyle wciągnął przez dobę :( Problem w tym ze nie ważne jaka ustawie temperaturę żądaną to po jej osiągnięciu piec wchodzi w stan podtrzymania jednakw ciągu kilku minut traci kilka stopni w dół i znowu zaczyna się tryb praca i osiągnięcie temperatury zadanej trwa dość długo co się wiąże z częstym podawaniem ekogroszku i ciągłym nadmuchem. Przykład tem.zad.55st. Jak juz ja osiągnie to w ciągu 5 minut spada o kilka stopni do 50-51 a w międzyczasie zaczyna się znowu tryb praca -ponowny czas uzyskania temperatury zadanej to grubo ponad 10 minut. Może ma ktoś pomysł od jakich ustawień -długości podawan , czasów przerwy , czasów pracy , siły nadmuchu zaczac szukać oszczędności :) może coś w menu serwisowym jest nie tak. A może to coś innego. Proszę o porady
Jozefg1 Opublikowano 26 Października 2018 #2 Opublikowano 26 Października 2018 Podaj jaki kocioł, jaki sterownik i jakie masz nastawy żeby ktoś mógł coś podpowiedzieć...
Radekkk Opublikowano 26 Października 2018 Autor #3 Opublikowano 26 Października 2018 Piec Kamen 2013 rok. Sterownik tech st480. Nadmuch 60% Czas pod.20 sek Przerwa pod. 50 sek Praca podtrzymania 20 sek Przerwa podtrzymania 7 minut Wen w podtrzymaniu 10 sek Czas przerwy 3 minuty Tem zadana 60
mafik Opublikowano 26 Października 2018 #4 Opublikowano 26 Października 2018 I przy tym podawaniu spala dobrze? Bardzo duże dawki dajesz, nie przerzuca grochu niespalonego ?
Radekkk Opublikowano 26 Października 2018 Autor #5 Opublikowano 26 Października 2018 Są gdzie niegdzie spieki ale tak to popiół
mafik Opublikowano 26 Października 2018 #6 Opublikowano 26 Października 2018 A próbowałeś zmniejszyć nadmuch?
Gość berthold61 Opublikowano 26 Października 2018 #7 Opublikowano 26 Października 2018 No 60 proc powietrza to chyba za dużo , ja co prawda w innym kotle ale nadmuch dla mocy maxymalnej mam 26 proc a dla minimalnej 18 proc , jak jest za dużo to grzejesz komin niepotrzebnie .
Radekkk Opublikowano 26 Października 2018 Autor #8 Opublikowano 26 Października 2018 Nie próbowałem. Na ile zmniejszyć? Dzisiaj w menu serwisowym patrzyłem to minimalne obroty wentylatora to 500 a max 2700 ustawione. Cźy to wahadło na wentylatorze powinno się podnosić podczas pracy? Bo jest ta przeciwwaga i nie wiem jak ma być. A same ustawienia w miarę ok?
krisgie Opublikowano 26 Października 2018 #9 Opublikowano 26 Października 2018 Kocioł jedzie na maxa i odbiór duży co widać z pierwszego posta. Pytanie czy takie zużycie utrzymuje się od dłuższego czasu czy odpaliłeś dopiero wczoraj po naprawie stera? Może po prostu dom był wychłodzony i potrzebuje trochę wciągnąć...
Jozefg1 Opublikowano 26 Października 2018 #10 Opublikowano 26 Października 2018 Po mojemu trzeba w czopuch termometr wsadzić i patrzeć ile ciepła w komin ucieka a później stosownie do pomiaru wprowadzać korekty
Radekkk Opublikowano 26 Października 2018 Autor #11 Opublikowano 26 Października 2018 Fakt było to po naprawie stera. Tej doby zauważyłem poprawę. Poszło jakieś 20 % ekogroszku mniej. Jakie termometry się stosuje di sprawdzenia temp.w czopuchu. Od jakich parametrów zacząć ustawiać?
Jozefg1 Opublikowano 27 Października 2018 #12 Opublikowano 27 Października 2018 18 godzin temu, Radekkk napisał: Jakie termometry się stosuje di sprawdzenia temp.w czopuchu. Kupiłem taki za 12pln+przesyłka i wsadziłem dopasowany w otworek wywiercony w czopuchu Temperatura utrzymuje się w granicach 130 - 160 C i uważam że to jest prawidłowo. W podtrzymaniu oczywiście jest poniżej 100 C .
Radekkk Opublikowano 29 Października 2018 Autor #13 Opublikowano 29 Października 2018 Termometr zamówiony. Zamontować go przed czy za tym wahadlem co można przymknąć? Jakiej temperatury nie ustawie to jest problem z jednym stopniem potrzebnym do trybu podtrzymania. Ustawie 48 to do 47 łatwo dojdzie i stoi. Ustawie 50 to 49 i tak w kolo. Co może być przyczyną ?
Jozefg1 Opublikowano 29 Października 2018 #14 Opublikowano 29 Października 2018 2 godziny temu, Radekkk napisał: Termometr zamówiony. Zamontować go przed czy za tym wahadlem co można przymknąć? U mnie jest za "tym wahadłem" w odległości około 15 cm od kotła
krisgie Opublikowano 29 Października 2018 #15 Opublikowano 29 Października 2018 W dniu 26.10.2018 o 20:01, Radekkk napisał: Tej doby zauważyłem poprawę. Poszło jakieś 20 % ekogroszku mniej. A zużycie wróciło już do normy?
Radekkk Opublikowano 30 Października 2018 Autor #16 Opublikowano 30 Października 2018 Mam ustawione na 48 ze względu na temperaturę zewnętrzna . Przez dobę poszło jakieś 45 kg. Byłem dzisiaj przypadkiem w sklepie z piecami i sprzedawca mnie nastraszyl ze w takich temperaturach po kilku sezonach kocioł będzie do wyrzucenia (coś o siarce mówił ) . Ze powinienem mieć zawór 3 lub 4 drozny i ustawiać temperaturę jaka chce na grzejniki ale piec mieć na conajmniej 60 stopni. Prawda?
pięknyroman Opublikowano 30 Października 2018 #17 Opublikowano 30 Października 2018 przy 60' zadanej minimalną temperaturę jaką jestem w stanie osiągnąć na czterodrogowym to 32'...wtedy siłownik zaworu jest na 0...a przy takiej pogodzie jak dziś to w domu jest sauna dlatego ja ustawiam na max 55'... Ale jak tylko się ochlodzi spokojnie idzie na 60'
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.