Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jaki kocioł zamiast ekogroszku i czy się opłaca .

PawelZ

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. 

Od 3 lat mam z dofinansowania piec na ekogroszek Klimosz 20 kW. 

Dom 200m . Ogrzewane połowę.  Budownictwo z lat 80/90'. Ocieplony.

Spale około 6-7 ton węgla ( w tym grzanie wody )

Teraz pojawiła sie realna możliwość podłączenia do gazu z sieci.Mam pytanie. Jakie to są koszty pieca. Jaki piec byście polecili. Jakie trzeba zakładać inne koszta ? Czy taki piec będzie podłączony do komina ? Czy mogę zostawić stary piec na ekogroszek ?

Wiem że przyłącze robią do ogrodzenia, potem z tego co słyszałem 80 zł za metr na działce. 

Ile kosztowałby montaż takiego pieca ? Będę wdzięczny za jak najwięcej informacji i opinii.

Opublikowano

Witam.

Ja mam dwa kotły - węglowy i nowy gazowy kondensacyjny Vaillant ecoTEC plus VC  jednofunkcyjny. Koszt kotła - 6000zł. Koszt montażu, projektu budowlanego, materiałów, opinii kominiarskiej - 7000zł. Piec jest podłączony do drugiego komina w drugim pomieszczeniu, gdzie mam zasobnik ciepłej wody użytkowej i instalacja od pieca została podłączona do rur, które zasilają zasobnik od kotła węglowego. Poprzez odpowiednie zawory mogę przełączać się między kotłami. Przy grzaniu gazowym muszą być zawory odcinające kocioł węglowy, żeby ciepła woda nie krążyła przez niego. Kolejny zawór przy naczyniu przelewowym, gdy instalacja jest na grawitacji (w kotle gazowym ciśnienie wody musi być między 0,8 bara, a 3 bary podczas gdy na grawitacji jest średnio 0,5 bara). Przy przejściu na kocioł węglowy to trzeba otworzyć zawory przy kotle węglowym, zamknąć zawory przy kotle gazowym i otworzyć zawór przy naczyniu przelewowym. Tak to u mnie wygląda :) 20180930_084704.thumb.jpg.4b0c98109c320869578af23844c0dfb9.jpg

Opublikowano

Fajnie zrobione. Taka hybryda to dość fajny pomysł. W sumie ja w jednym ciągu mam 3ciągi kominowe, więc  podłączyć pod jeden nie będzie problemu.

Ja grawitacji nie mam. U mnie pompka działa. Układ otwarty. 

Spróbuje postarać sie o dofinansowanie.  Jedno co mnie martwi to to że gazownia zapowiedziała kary dla tych którzy będą przyłączenia a nie będą brać gazu.

Opublikowano

Dzięki :) To zasługa autoryzowanego instalatora, który postarał się zrobić taką hybrydę :) Ja nie mam pompki przy kotle węglowym, ale i tak instalacja też jest otwarta, skoro jest naczynie przelewowe w najwyższym punkcie. Zdecydowaliśmy się na kocioł gazowy generalnie na okresy przejściowe, cieplejsze dni w zimie i grzanie wody ciepłej w zasobniku poza sezonem grzewczym (dotychczas to grzałka elektryczna załatwiała sprawę, ale grzanie gazem okazało się bardziej ekonomiczne niż prądem). Co do kar od gazowni - jeśli nie było kuchenki gazowej, to czas w nią zainwestować i będzie zawsze pobór gazu do niej, a także przecież można grzać poza sezonem wodę w zasobniku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.