Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Tekla Draco Bio - Pellet - Szlaka

Ryszardmis

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

mam kocioł z podajnikiem na pellet Tekla Draco Bio. Piec chodzi dobry miesiąc i cały czas walczę z powstawaniem szlaki. Mam dom 160 m2.

Sprawę próbuje rozwiązać zmianą nadmuchu powietrza. W tej chwili nadmuch powietrza minimalnego 20% wynosi 45,   natomiast maksymalnego 100% wynosi 80.

Na tą chwilę niewiele to daje.

Nie wiem czy dalej zmniejszać nadmuch powietrza czy zmniejszyć czas podawania ?

Macie na to jakiś pomysł ?

Opublikowano

Jakim peletem palisz?

Wysłane z mojego MI 8 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Ja w swoim krzaczku też walczyłem że spiekami, zmiany ustawień niewiele dawały. Odkąd jadę tylko na olczyku problem spieków sam się rozwiązał

Opublikowano

Używam pelletu od producenta  Mimar Produkcja Pelletu Mirosław Hopa  z Popowa (niedaleko Lęborka).

Czy to wina pelletu czy ustawień ? 

Jeśli robi się szlaka to jakie ustawienia waszym zdaniem powienienem zmienić w piecu ?

Opublikowano

Nie jestem żadnym znawcą - ale wiem z autopsji że na szlake w moim przypadku pomogła zmiana pelletu. Spróbuj wyczyścić podajnik ze starego pelletu, przepuść resztę z podajnika na sterowaniu ręcznym i kup na próbę 3-4 worki np. lavy czy olczyka i wtedy zobaczysz, najtaniej ci to wyjdzie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 23.10.2018 o 14:16, Ryszardmis napisał:

Używam pelletu od producenta  Mimar Produkcja Pelletu Mirosław Hopa  z Popowa (niedaleko Lęborka).

Czy to wina pelletu czy ustawień ? 

Jeśli robi się szlaka to jakie ustawienia waszym zdaniem powienienem zmienić w piecu ?

Tak jak pisali inni też próbowałem różnych pelletów, od różnych sprzedawców. Zacząłem od Olimpa ze Stelmetu, poprzez jakiś z dodatkiem dębu po 700zł i skończyłem od lokalnego producenta z Kamieniecy Szlacheckiej za 750zł z dostawą i wniesieniem (mieszkamy niedaleko siebie).

Robiłem testy moczenia w wodzie i Olimp i pellet z Kamienicy szybko się rozpuścił, zrobiły się tzw.kalafiory i żadnego syfu na górze, także jest ok.

Olimp wiadomo był najlepszy, najmniej popiołu, najbardziej kaloryczny, najszybciej osiągał zadaną temperaturę. 

Pellet za 700zł z dodatkiem dębu osiągał szybko temperaturę ale zostawiał spieki, niewielkie ale wkurzało to mnie, że muszę codziennie zaglądać i sprawdzać czy ich nie ma.

Najlepszy pellet w stosunku cena/jakość okazał się pellet z Kamienicy Szlacheckiej z firmy Kris Trans, jest dość kaloryczny, temperatura podchodzi trochę wolniej niż przy Olimpie, ale co najważniejsze nie ma żadnych spieków. Wziąłem od nich 3 razy po 20 worków na próbę i było fajnie. Teraz przywieźli mi 2 tony, bo musiałem czekać około 3 tygodni w kolejce, bo było zbyt wielu chętnych.

Mój piec to Witkowski Biovert z palnikiem obrotowym Kipi.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.