Ryszardmis Opublikowano 22 Października 2018 #1 Opublikowano 22 Października 2018 Witam mam kocioł z podajnikiem na pellet Tekla Draco Bio. Piec chodzi dobry miesiąc i cały czas walczę z powstawaniem szlaki. Mam dom 160 m2. Sprawę próbuje rozwiązać zmianą nadmuchu powietrza. W tej chwili nadmuch powietrza minimalnego 20% wynosi 45, natomiast maksymalnego 100% wynosi 80. Na tą chwilę niewiele to daje. Nie wiem czy dalej zmniejszać nadmuch powietrza czy zmniejszyć czas podawania ? Macie na to jakiś pomysł ?
Chojrakrock Opublikowano 22 Października 2018 #2 Opublikowano 22 Października 2018 Jakim peletem palisz?Wysłane z mojego MI 8 przy użyciu Tapatalka
darkdivinity Opublikowano 23 Października 2018 #3 Opublikowano 23 Października 2018 Ja w swoim krzaczku też walczyłem że spiekami, zmiany ustawień niewiele dawały. Odkąd jadę tylko na olczyku problem spieków sam się rozwiązał
Ryszardmis Opublikowano 23 Października 2018 Autor #4 Opublikowano 23 Października 2018 Używam pelletu od producenta Mimar Produkcja Pelletu Mirosław Hopa z Popowa (niedaleko Lęborka). Czy to wina pelletu czy ustawień ? Jeśli robi się szlaka to jakie ustawienia waszym zdaniem powienienem zmienić w piecu ?
darkdivinity Opublikowano 23 Października 2018 #5 Opublikowano 23 Października 2018 Nie jestem żadnym znawcą - ale wiem z autopsji że na szlake w moim przypadku pomogła zmiana pelletu. Spróbuj wyczyścić podajnik ze starego pelletu, przepuść resztę z podajnika na sterowaniu ręcznym i kup na próbę 3-4 worki np. lavy czy olczyka i wtedy zobaczysz, najtaniej ci to wyjdzie.
markomarko Opublikowano 31 Października 2018 #6 Opublikowano 31 Października 2018 Z moich obserwacji powstawanie szlaki to efekt domieszek w pellecie, tak jak przedmówcy problem rozwiązała zmiana pelletu.
tomek3216 Opublikowano 9 Listopada 2018 #7 Opublikowano 9 Listopada 2018 W dniu 23.10.2018 o 14:16, Ryszardmis napisał: Używam pelletu od producenta Mimar Produkcja Pelletu Mirosław Hopa z Popowa (niedaleko Lęborka). Czy to wina pelletu czy ustawień ? Jeśli robi się szlaka to jakie ustawienia waszym zdaniem powienienem zmienić w piecu ? Tak jak pisali inni też próbowałem różnych pelletów, od różnych sprzedawców. Zacząłem od Olimpa ze Stelmetu, poprzez jakiś z dodatkiem dębu po 700zł i skończyłem od lokalnego producenta z Kamieniecy Szlacheckiej za 750zł z dostawą i wniesieniem (mieszkamy niedaleko siebie). Robiłem testy moczenia w wodzie i Olimp i pellet z Kamienicy szybko się rozpuścił, zrobiły się tzw.kalafiory i żadnego syfu na górze, także jest ok. Olimp wiadomo był najlepszy, najmniej popiołu, najbardziej kaloryczny, najszybciej osiągał zadaną temperaturę. Pellet za 700zł z dodatkiem dębu osiągał szybko temperaturę ale zostawiał spieki, niewielkie ale wkurzało to mnie, że muszę codziennie zaglądać i sprawdzać czy ich nie ma. Najlepszy pellet w stosunku cena/jakość okazał się pellet z Kamienicy Szlacheckiej z firmy Kris Trans, jest dość kaloryczny, temperatura podchodzi trochę wolniej niż przy Olimpie, ale co najważniejsze nie ma żadnych spieków. Wziąłem od nich 3 razy po 20 worków na próbę i było fajnie. Teraz przywieźli mi 2 tony, bo musiałem czekać około 3 tygodni w kolejce, bo było zbyt wielu chętnych. Mój piec to Witkowski Biovert z palnikiem obrotowym Kipi. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.