Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pomoc w doborze ogrzewania

Radex

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie prosiłbym o rady i pomoc w doborze jakiegoś kominka ,urządzenia do ogrzania lokalu nie całe 40m2

A więc tak lokal jest w starej kamienicy ocieplonej grubym styropianem, nie znam dokładnej jego grubości ale więcej niż 15 cm .W lokalu nie ma możliwości na podpięcie ogrzewania gazowego a i o elektryczne się boje raz ze prąd nie jest tani, a dwa to to ze w ścianach są jeszcze bardzo stare instalacje elektryczne .Rozmyślałem tu o jakimś kominku czy coś takiego na drzewo, może jakiś węgiel a może piec na pellet ? mieszkanie jest mieszkaniem przejściowym dla mnie i dla mojej żony za dwa lub trzy lata to mieszkanie znów będzie stało pewnie puste ale do tego czasu musimy się czymś zagrzać w zimniejsze dni. obecnie stoi tu piecyk chyba na olej opałowy z którego nie chce korzystać i chce go zmienić na coś innego. na "piecyk " mogę wydać do 5-6 tys.

Jeżeli czegoś nie napisałem proszę napisać a dopisze co trzeba na dole dodam taki rysunek mniej więcej jak lokal wygląda

Obraz.jpg

Opublikowano

Wysokość 2.80 jakoś tak.  Lokal znajduje się na piętrze 2 a blok ma 4 pietra z parterem i strychem 

Acha dobra 2.80 to wysokość w lokalu od podłogi do sufitu źle zrozumiałem 

Opublikowano
5 godzin temu, Radex napisał:

Wysokość 2.80 jakoś tak.  Lokal znajduje się na piętrze 2 a blok ma 4 pietra z parterem i strychem 

Jeżeli ta kamienica ma 4 piętra + parter + strych to nie można w nim zainstalować pieca/ kotła na paliwo stałe.

Chyba że źle zrozumiałem i są 2 piętra, parter i strych - czyli 4 kondygnacje.

Opublikowano

4 kondygnacje 

Piece można bo z tego co się orientuje to niektóre mieszkania są jeszcze ogrzewana piecami kaflowymi 

Opublikowano

W starym budownictwie były inne przepisy i kaflowe były nawet na VI piętrze.

Nie wiem co ci można doradzić w takiej cenie, tym bardziej że nad sobą masz strych , pewnie pusty i nieocieplony.

Są kominki na pellet prod włoskiej , ale to po pierwsze na 1 pokój po drugie cena trochę może przekroczyć twoje ramy finansowe, ale wtedy masz grzanie non sto, można wstawić pseudo kozę i grzać okresowo.

Opublikowano

U góry jest akurat mieszkanie tak zwana "dobudówka"  z połowy strychu i akurat na mojej połowie 

Mógł byś podać jakieś przykładowe kominki na pellet ? jeżeli cena nie będzie jakaś strasznie wyższa od tego co napisałem jestem wstanie się skusić 

Opublikowano

Bez tak jak pisałem jest to tylko na okres dwóch trzech lat nie więcej dlatego nie chce rozprowadzać grzejników itp a woda pitna jest ogrzewana z boilera elektrycznego 

Opublikowano

Ciekawe rozwiązanie. Zdaję sobie sprawe ze całego mieszkania tym nie ogrzeje zważając na to ze położenie pieca jest w złym miejscu ale zastanawia mnie czy ten piecyk poradzi sobie spokojnie z ogrzaniem pokoju nie dając go na najwyższą moc ?

Tu znalazłem coś takiego oczywiści pierw proszę o waszą opinie czy w ogóle warto na to patrzeć 

http://www.iwona.com.pl/produkt/193/glowna-technika-grzewcza-kominki-na-pellet-costa-75-kw-piecyk-powietrzny.html

Opublikowano

A po co ci na tak niewielka powierzchnie taka moc? 7,5 kW przy pelnej mocy spali 45 kg pelletu  na dobe. To mieszanie musialoby byc dziurawe.

Ta mala matylda, ktora podalem ma ciekawy patent:

Cyt.: Ciekawą cechą tego modelu jest możliwość umieszczenia piecyka w jednym pomieszczeniu np. kuchni z jadalnią i skierowania (poprzez obrócenie wentylatora w piecyku) gorącego powietrza do pomieszczenia za ścianą.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

I ten spam problem blok Pierwsze piętro M2 .W kuchni stal piecyk wszystko jest w miedzi grzejniki nowe , brak gazu ziemnego bedzie podobno.... za dwa lata a ja chce się wprowadzic w przyszłym roku. I co teraz jaki piec jakie ogrzewanie pomocy ?????

Dodam mieszkanie ma 48m2 

Opublikowano

Na 48m2 to daj sobie spokój z piecem jakimkolwiek , mówie to poważnie , żaden kocioł poprawnie nie bedzie chodził , zainwestuj w cos innego np klima lub klima kanałowa , będzie taniej w inwestycji i taniej w eksploatacji nie inaczej , 

Opublikowano

No ale jak juz ma zrobioną całą instalacje w miedzi ? 

To może cos na prąd ? Jesli masz przewymiarowane grzejniki to może pompa ciepła powietrze-woda ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.