Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Napełnianie kotła gazowego z zasobnikiem - instalacja - jak?

Tsport

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pytanie do praktyków, czy doprowadzać zimną wodę z zaworem odcinającym do powrotu kotła w celu napełniania, czy bawić się w napełnianie za pomocą węża?

Mój kocioł posiada zawór napełniająco-oprózniający, do którego podłącza się wąż. Wiem, że np w Niemczech łączenie instalacji wody użytkowej i C.O. jest zabronione.

Czy u nas taka instalacja jest dopuszczona? Jak to poprawnie zrobić, założyć jakiś zawór antyskażeniowy przed zaworem odcinającym?

Opublikowano

Normalnie napełniasz wodą z sieci.Musi być zamontowany zawór zwrotny co by nie było możliwości aby woda z CO cofnęła się do wody użytkowej.Samo połączenie nie na sztywno tylko na giętkim wężyku bo przy opcji na sztywno zawór odcinający moze przepuszczać i będzie się dobijało samoczynnie.Wskazany jest filtry zmiękczający.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź. Zastanawiam się dlaczego zawór odcinający może przepuszczać przy połączeniu na sztywno i czy zawór zwrotny to nie jest za mało, czy nie powinien tam być antyskażeniowy. Czy przepisy to jakoś regulują?

Co do połączenia nie na sztywno to pex będzie ok?

Opublikowano

@odpowietrznik dzięki za odpowiedź,

Z ciekawości jakbyście mogli rozwinąć: 

1) dlaczego zawór odcinający może przepuszczać przy połączeniu na sztywno?

2) czy zawór zwrotny to nie jest za mało, czy nie powinien tam być antyskażeniowy? Czy przepisy to jakoś regulują?

Opublikowano
W dniu 8.10.2018 o 08:45, Tsport napisał:

czy zawór zwrotny to nie jest za mało, czy nie powinien tam być antyskażeniowy? Czy przepisy to jakoś regulują?

antyskazeniowy masz zapewnie zamontowany na przyłączu tuż za licznikiem ...dlatego nie trzeba dwóch 

W dniu 8.10.2018 o 08:45, Tsport napisał:

1) dlaczego zawór odcinający może przepuszczać przy połączeniu na sztywno?

jak wszystko się zużywa ...tym bardziej że jest nieruszane ...robi się nalot który po otwarciu i zamknięciu zaworu już tak dobrze to nie uszczelnia

Opublikowano

AD1. Tak ale jak mi woda kotłowa wejdzie do instalacji przez zawór odcinający to mi "rozejdzie" się po instalacji wewnętrznej i będę pił to z kranu. Więc chciałbym się przed tym zabezpieczyć.

AD2. co do nalotu to zrobi się zarówno na instalacji z zaworem połączonym na sztywno jak i i na giętkim wężyku jak pisze kolega @odpowietrznik

Opublikowano

zamontujesz zwykły zwrotny tylko nie z plastikowym dlawikiem lecz mosiężnym i będzie git...nigdzie żadna woda kotłowa się nie rozejdzie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.