Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pomoc w ustawieniach

Rekin123

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Kocioł Defro komfort Eko ze sterownikiem tech K1v2 i zaworem 4d. Kocioł sterowany czujnikiem zewnetrznym. Pytanie brzmi czy jest ktoś kto pomoże z nastawami dla osiągnięcia dobrego spalania i oszczędności wypalanego groszku

Opublikowano

Panowie pomocy

Temperatura na zew 8stopni

Zadana kotla 55,zadana bojlera 45, czas pracy 12s.przerwa 78s, nadmuch 28s, praca podtrzymania 15s, przerwa 30min, went w pod. praca 15 s,przerwa 13 min.

Temp zaworu ustalona przez czujnik zew 39stopni

Ochrona powrotu 38 / 80 stopni. Kontrola temp zaworu 25 s. Minimalne otwarcie 10% 

Kociol pozera 25 kg groszku (26Mj) na dobe. Powstaja spieki. Przesylam tez zdjecie krzywej.

20181004_145520~2.jpg

Opublikowano

Wyłącz pogodówkę i wyłącz napęd zaworu 4d. Zawór ustaw ręcznie jak ci pasuje.

W podtrzymaniu ustaw 15/30 podajnik i dmuchawę.

Podczas pracy przerwę podawania ustaw tak by pod koniec cyklu pracy płomień był żółto-pomarańczowy (spokojny płomień ale nie kopcący).

Dopiero jak dojdziesz do ładu ze spalaniem włącz automatykę zaworu i pogodówkę.

Opublikowano

Tak to wygląda 

20181007_212014.jpg

Opublikowano

Miałem to samo to wina groszku ma on wysokie spiekanie spróbuj na próbę zmienić groszek . Co do palenia wPID KLAPKA WENTYLATORA OTFARTA CAŁKOWICIE .

Opublikowano

Faktycznie spiek jak ***, mielismy to w zeszłym roku w firmowym kotle, aż się taki wielki placek spieku robił i za chiny ludowe nie szło tego zniwelować ustawieniami, szukaj kolego innego dostawcy groszku i będziesz patrzył co się dzieje

Opublikowano
W dniu 4.10.2018 o 17:19, sorier napisał:

Podczas pracy przerwę podawania ustaw tak by pod koniec cyklu pracy płomień był żółto-pomarańczowy (spokojny płomień ale nie kopcący).

Mógłbyś bardziej szczegółowo objaśnić "15/30 podajnik i dmuchawę" ?

Następny akapit również. Mam nowy kocioł i niewielką wiedzę, więc aby skorzystać z porad muszę to mieć wyłożone jak dziecku. Być może nie tylko ja ;) Gdzie szukać w menu tych ustawień?

Opublikowano

To było skierowane do założyciela tematu, ale chyba go nie zainteresowało.

Cemol a jaki masz problem? Jaki sterownik? Jakie masz ustawienia?

Opublikowano

Mam sterownik K1v4 i kocioł Defro Sigma Uni na ustawieniach fabrycznych pracujący od 2 tygodni z pogodówką w PID. Podobnie jak autor wątku jestem zaskoczony dużym zużyciem paliwa - większym niż wcześniej w zasypowcu.  W układzie zawór 4D i jedna pompa, Bez podłogówki i bojlera. Ponadto spieki z Retopala. Czytam wątek za wątkiem i niekiedy trafię na coś co może się przydać, to dopytuję. Generalnie nie znajduję jakiegoś dobrego poradnika dotyczącego ustawienia płomienia i lokalizacji żaru na rynnie palnika. W instrukcji pisze o kolorze właściwym jako intensywnie żółtym płomienia a u mnie jest można powiedzieć różny. Biały jak wentylator pcha na 100% a żółty jak obroty maleją.

Poza tym  instrukcja na obrazkach pokazuje 3 pozycje żaru na palenisku. U mnie żar jest stale jakby za głęboko -  zbyt blisko ślimaka, ale nie tak głęboko jak to pokazuje obrazek z instrukcji. Serwis doradził ująć kilka procent z powietrza "górnego". Eksperymentowałem i to nic nie dawało.

Opublikowano

Masz takie wahania temperatury, ze kocioł musi pracować na 100%? Kocił w PID-zie powinien pracować na stałej mocy. Jeżeli masz "wahadło" to przyczyn szukaj w instalacji.

Serwis dobrze ci doradził, jeżeli biały płomień występuje w okolicach mocy maksymalnej to trzeba odjąć powietrza na "górze". Ogólnie to płomień powinien być żółty albo nawet jasnopomarńczowy (każdy inaczej postrzega kolory) ale nie powinien kopcić. Zależnie kiedy płomień  odbiega od ideału, blizej mocy  min. czy max, to regulujesz "górne" albo "dolne" powietrze.

4d ma ręczny czy w automacie?

Opublikowano
W dniu 4.10.2018 o 17:19, sorier napisał:

Wyłącz pogodówkę i wyłącz napęd zaworu 4d. Zawór ustaw ręcznie jak ci pasuje.

Dopiero jak dojdziesz do ładu ze spalaniem włącz automatykę zaworu i pogodówkę.

Kazda sugestia mnie interesuje tylko dobil mnie natlok pracy. Moglbys to rozwinąć czy dobrze rozumiem.? Podajnik przerwa 15 minut? A dmuchawa 30? 

Wytlumacz to jak dziecku ;)

Opublikowano

15s pracy, 30 minut przerwy, zarówna podajnik jak i dmuchawa. Nie ma potrzeby żeby dmuchawa pracowała między włączeniami podajnika. No chyba że kocioł pracuje bez komina i ma zerowy ciąg ;)

Masz palnik defro z szybszą przekłądnią? ile sekund trwa pełny obrót ślimaka? Pytam bo to ma wpływ na jednorazową dawke węgla.

Opublikowano

Ok to kumam juz. Z ta przekladnia to mnie zabiles pytaniem. Postaram sie to ustalic jak nie to zrobię biala krope na slimaku i włączę stoper;)

Opublikowano

Kolego zacznijmy od tego że zawór 4d nie spełni dwóch funkcji na raz. Albo będzie regulowal temp. na dom albo dbał o powrot.  

Dom grzejesz pierwszy sezon? Nowy dom?

Opublikowano

Dom stary i bez ocieplenia

Opublikowano
8 godzin temu, sorier napisał:

Masz takie wahania temperatury, ze kocioł musi pracować na 100%? Kocił w PID-zie powinien pracować na stałej mocy. Jeżeli masz "wahadło" to przyczyn szukaj w instalacji.

Nie napisałem, że kocioł pracuje na sto procent, napisałem, że kolor płomienia jest zależny od obrotów wentylatora, jak ma 100% obroty to jest biały, a ze spadkiem obrotów żółcienie, a przy obrotach 10% i mniejszych jest prawie czerwony. To przy jakich obrotach ma być "intensywnie żółty"?

8 godzin temu, sorier napisał:

4d ma ręczny czy w automacie?

Ma w automacie.

Opublikowano
2 godziny temu, Cemol napisał:

To przy jakich obrotach ma być "intensywnie żółty"?

Tego to Ci nikt nie powie. Obroty maja być takie żeby spalanie przebiegało prawidłowo. 

Możesz sie sugerować pozycją żaru na palniku. Jeżeli żar jest za blisko ślimaka to zmniejsz dmuchawę, jeżeli na końcu rynny to zwiększ.

O zawór 4d pytałem dlatego, że sterownik może za dużo nim kręcić więc lepiej, choćby do nauki regulacji spalania, go wyłączyć.

Opublikowano

Jak masz na zaworze włączona ochronę powrotu, a nie masz pompy kotłowej to tak będzie zawór będzie kręcił to w lewo to w prawo. Włącz cwu na stałe i zobacz co wtedy będzie.

Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Rekin123

Przeczytaj PW -pocztę.

ZASADA Nr -1 Suchy węgiel(ekogroszek)

Jak nawet masz super ustawienia,  a groszek masz z kiepskiego pochodzenia lub pakowany luzem w worki  polipropylenowe  25kg to i tak zawsze bedziesz miał problemy z grzaniem, bo powodem beda Tworzące się  spieki. Ekogroszek powinien przejsc przez linie z głęboka wodą w celu wyeliminowania nieczystości.  Metoda jest na spieki  a mianowicei stosowanie do  pseudo "ekogroszku" wapna budowlanego. Polecam pozbędziesz sie dużych spieków i piec ne będzie tyle  palił.

Polecam obejrzeć Filmy.

Ekogroszek i wapno ....poszukiwania.

Ekogroszek+Wapno Spalanie Bez spieków

Opublikowano
W dniu 9.10.2018 o 14:39, sorier napisał:

15s pracy, 30 minut przerwy, zarówna podajnik jak i dmuchawa. Nie ma potrzeby żeby dmuchawa pracowała między włączeniami podajnika. No chyba że kocioł pracuje bez komina i ma zerowy ciąg ;)

Masz palnik defro z szybszą przekłądnią? ile sekund trwa pełny obrót ślimaka? Pytam bo to ma wpływ na jednorazową dawke węgla.

Slimak mam z zabezpieczeniem ze jesli sie przytnie to cofa i robi trzy podejscia. Czy to pozwala Ci rozszyfrowac jakie ma tempo obrotu czy nadal malo informacji. Od dzisiaj wlacze na stale ogrzewanie i wracam na bieżąco do tematu ustawienm. W podtrzymaniu mam 15/30 to co radzisz i to moje pierwsze ustawienie od ktorego zaczynalem pisac temat, a na których pozera 25 kg wiec ktorym nastawem regulowac?

Opublikowano
W dniu 4.10.2018 o 14:58, Rekin123 napisał:

czas pracy 12s.przerwa 78s, nadmuch 28s, praca podtrzymania 15s, przerwa 30min, went w pod. praca 15 s,przerwa 13 min

To z może zaczniemy  innej strony. Czy powyższe ustawienia są fabryczne czy twoje? Jakie były fabryczne?

Opublikowano

Ustawienia sa moje. Fabrycznych tak naprawde nie znam bo kupilem piec uzywany i byl ustawiony w trybie letnim.

Znalazlem w pobranej instrukcji tabelke ustawien ale nie kumam tez jej

Capture+_2018-10-17-09-40-24.png

Opublikowano

Ustaw 5s/50s w  <pracy>. Dopasuj do tego dmuchawę, nisko ale tak żeby palnik nie dymił pod koniec cyklu <pracy>. Przy przejściu z <pracy> w <podtrzymanie> zadymi, ale to normalne. Płomień powinien być spokojny, a nie jak z palnika, żółty albo pomarańczowy.

W <podtrzymaniu> podawanie i dmuchawę też ustaw 5s, a przerwę tak by żar sie nie zapadał np 15 minut (to zależy głównie od komina i węgla, nie dam ci gotowej recepty).

Opublikowano

Może to ci coś da:

też mam komfort eko 12kw

po pierwsze uszczelniłem palnik sznurem bo wcześniej to nie było wykonane, mimo tego że palę w dwu stanie to mam klapkę wentylatora otwartą na stałe tak jak jest to w pid, kolejna rzecz to tzw "Z" mi dała bardzo dużo nie sądziłem że to aż tak ważne

A oto ustawienia:

podawanie 5s

przerwa 60s

wentylator 23%

przerwa podawania w podtrzymaniu tu mam różnie od 5 - 8s co 15-18min i dmucha mi co 4min przez 35s

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.