mpiksel Opublikowano 3 Października 2018 #1 Opublikowano 3 Października 2018 Dzień dobry, jestem po przeniesieniu pieca do innego pomieszczenia ze względu na nowy komin. Proszę o ocenę czy zawór czterodrożny został poprawnie zainstalowany. Obecnie zasilanie z kotła podłączone jest od dołu zaworu, natomiast wcześniej zasilanie z kotła wprowadzone było z lewej strony zaworu. Czy tak podłączony zawór działa prawidłowo? Czy też cały zawór powinien zostać obrócony o 90st w prawo? Poniżej przesyłam schemat ideowy. Dodatkowo zauważyłem brak zaworu zwrotnego za pompą w obwodzie CWU.
kiminero Opublikowano 3 Października 2018 #2 Opublikowano 3 Października 2018 4D będzie działał i taki montaż jest dopuszczalny. Brak ZZ na CWU to błąd. Trzeba to uzupełnić. Mam wątpliwości czy funkcja ochrony powrotu działa skutecznie. Jakiej średnicy zawór 4D, jakiej średnicy obieg kotłowy, czym ogrzewasz dom (grzejniki, podłogówka)? Masz termometr poglądowy lub czujnik powrotu?
mpiksel Opublikowano 3 Października 2018 Autor #3 Opublikowano 3 Października 2018 Tak, zawór zwrotny będzie jeszcze dzisiaj dołożony. Jeśli chodzi o zawór 4D to 5,4", obieg kotłowy CU 35mm, grzejniki. Brak zaworu zwrotnego przy wyłączonej pompie CWU spowodował nieprawidłowy obieg wody. Niestety nie mam jeszcze termometrów założonych. Dodatkowo planuję dołożyć elektrozawór w obiegu CWU + termostat różnicowy
kiminero Opublikowano 3 Października 2018 #4 Opublikowano 3 Października 2018 Do czego ten elektrozawór i jaki termostat różnicowy? Skoro są same grzejniki, to z powrotem nie powinno być źle, ale warto mieć pogląd jak tam temperatura wygląda na bieżąco. Do tego potrzebny termometr lub czujnik powrotu.
mpiksel Opublikowano 3 Października 2018 Autor #5 Opublikowano 3 Października 2018 Chciałem aby w przypadku braku stało palności uniknąć efektu wychładzania zasobnika CWU.
Dragster Opublikowano 3 Października 2018 #6 Opublikowano 3 Października 2018 Jest jakiś sterownik tego kotła? Coś steruje pompami?
kiminero Opublikowano 3 Października 2018 #7 Opublikowano 3 Października 2018 Jeśli sterownik kotła obsługuje dwie pompy (CO i CWU), to raczej ma fabrycznie sterowanie różnicowe pompy CWU. Rozładowaniu grawitacyjnemu zapobiegnie zawór zwrotny. Zastosowania dla elektrozaworu nie widzę. Jeśli sterownik obsługuje tylko jedną pompę i teraz masz wyjście pompowe rozdzielone na dwie pompy, to faktycznie możesz pokusić się o sterownik do CWU, ale chyba lepiej wymienić ster kotła na właściwy. Ewentualnie trzeba ustawić temp wyłączenia sterownika już przy ok. 45 st.
mpiksel Opublikowano 5 Października 2018 Autor #8 Opublikowano 5 Października 2018 Dziękuję za pomoc. Został założony ZZ i instalacja działa prawidłowo. Co do elektrozaworu to faktycznie nie ma potrzeby instalacji.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.