Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Piec na ekogroszek firmy heitz 24 kw Czy mniejszy

bronis11

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak kociak będzie grał CW oraz praca przez cały rok, ale tak jak powiedziałem dodatkowo kominek mam z rozprowadzeniem ciepła na cały dom

Co do sterownika to muszę popytać jaki jest, a co do pieców heitz co sądzicie? Podobno nie są złe?

Opublikowano
W dniu 1.10.2018 o 22:15, rafcioa4 napisał:

sorki, że się wtrącam ale podam swój przykład. Ja ogrzewam chatę 300m2 z lat 80-tych kotłem 17KW. Przy mrozach kocioł chodzi z mocą 10KW. Kotłownia w budynku gospodarczym.

https://ekotlownia.pl/sterownik-5/326

Witam Kolegę.

Patrzę, i patrzę ...... na te wykresy i nie mogę się nadziwić jaką ludzie mają .....no właśnie co mają???

1408347591_Beztytuu.thumb.jpg.63a880a905534b312c36568a4e65c2c2.jpg

Normalnie u kolegi to perpetum-mobile....to niech kolega powie nam, jak to jest że przy dzisiejszych temperaturach (7 październik 2018rok), moc  kotła wynikająca z wykresów jest 40-60% przy kotle 17kW i temperaturze w dzień 14 a w nocy 6 stopni? A co będzie przy 0 stopni,,,a przy minus 10... nie mówiąc minus 20 stopniach

Kolegi ustrojstwo już zbliża się do 10kW... teraz....ups,  przepraszam ....pyka sobie z mocą 7-10kW ... no chyba że wykresy oszukują.....albo.....???  Oj chyba za stary dziad jestem i już nie nadążam..

Pozdrawiam Koleżeństwo z forum. YARO.

Opublikowano

Witam kolegę.

Kolega źle czyta wykres. Kocioł chodzi ze średnia mocą 2,5 KW a na wykresie jest pokazana procentowa moc z tego co mam ustawione na sterowniku czyli 5KW. Gdy by chodził z mocą 10KW to palił by no nie wiem 40 albo 50 kg ekogroszku na dobę.

Opublikowano

No właśnie stary jestem i nie nadążam.... tylko niestety żyjąc już kilkadziesiąt wiosen na tym łez padole nie zdążyłem nabyć zdolności telepatycznych, i interpretuję "dane" jakie deklaruje użytkownik (jakieś kilowaty w kotle) oraz oraz kreski w wykresie w %mocy---- więc wynik bez wróżenia z fusów taki jaki zinterpretowałem.

No niestety to "starość"..... i następny wniosek może i banalny....to po co są takie wykresy skoro są niewiarygodne, upss.... czytaj.: nieoczywiste,  jeśli trzeba się domyślać jaki parametr jest ustawiony przez użytkownika i tylko przez niego znany...a zużycie opału to przecież przesyp...który również można sobie ustawić jak i inne parametry znane tylko użytkownikowi, a wszelkie interpretacje mijają się z celem takich fajnych kolorowych wykresików.

Cieplutko pozdrawiam Kolegę i dziękuję za wyprowadzenie z mnie błędu, chociaż czuję niedosyt wiedzy...ale "człowiek uczy się do końca i wraz głupi umiera" . YARO.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.