bronis11 Opublikowano 2 Października 2018 Autor #26 Opublikowano 2 Października 2018 Tak kociak będzie grał CW oraz praca przez cały rok, ale tak jak powiedziałem dodatkowo kominek mam z rozprowadzeniem ciepła na cały dom Co do sterownika to muszę popytać jaki jest, a co do pieców heitz co sądzicie? Podobno nie są złe?
YaroXylen Opublikowano 7 Października 2018 #27 Opublikowano 7 Października 2018 W dniu 1.10.2018 o 22:15, rafcioa4 napisał: sorki, że się wtrącam ale podam swój przykład. Ja ogrzewam chatę 300m2 z lat 80-tych kotłem 17KW. Przy mrozach kocioł chodzi z mocą 10KW. Kotłownia w budynku gospodarczym. https://ekotlownia.pl/sterownik-5/326 Witam Kolegę. Patrzę, i patrzę ...... na te wykresy i nie mogę się nadziwić jaką ludzie mają .....no właśnie co mają??? Normalnie u kolegi to perpetum-mobile....to niech kolega powie nam, jak to jest że przy dzisiejszych temperaturach (7 październik 2018rok), moc kotła wynikająca z wykresów jest 40-60% przy kotle 17kW i temperaturze w dzień 14 a w nocy 6 stopni? A co będzie przy 0 stopni,,,a przy minus 10... nie mówiąc minus 20 stopniach Kolegi ustrojstwo już zbliża się do 10kW... teraz....ups, przepraszam ....pyka sobie z mocą 7-10kW ... no chyba że wykresy oszukują.....albo.....??? Oj chyba za stary dziad jestem i już nie nadążam.. Pozdrawiam Koleżeństwo z forum. YARO.
rafcioa4 Opublikowano 8 Października 2018 #28 Opublikowano 8 Października 2018 Witam kolegę. Kolega źle czyta wykres. Kocioł chodzi ze średnia mocą 2,5 KW a na wykresie jest pokazana procentowa moc z tego co mam ustawione na sterowniku czyli 5KW. Gdy by chodził z mocą 10KW to palił by no nie wiem 40 albo 50 kg ekogroszku na dobę.
YaroXylen Opublikowano 8 Października 2018 #29 Opublikowano 8 Października 2018 No właśnie stary jestem i nie nadążam.... tylko niestety żyjąc już kilkadziesiąt wiosen na tym łez padole nie zdążyłem nabyć zdolności telepatycznych, i interpretuję "dane" jakie deklaruje użytkownik (jakieś kilowaty w kotle) oraz oraz kreski w wykresie w %mocy---- więc wynik bez wróżenia z fusów taki jaki zinterpretowałem. No niestety to "starość"..... i następny wniosek może i banalny....to po co są takie wykresy skoro są niewiarygodne, upss.... czytaj.: nieoczywiste, jeśli trzeba się domyślać jaki parametr jest ustawiony przez użytkownika i tylko przez niego znany...a zużycie opału to przecież przesyp...który również można sobie ustawić jak i inne parametry znane tylko użytkownikowi, a wszelkie interpretacje mijają się z celem takich fajnych kolorowych wykresików. Cieplutko pozdrawiam Kolegę i dziękuję za wyprowadzenie z mnie błędu, chociaż czuję niedosyt wiedzy...ale "człowiek uczy się do końca i wraz głupi umiera" . YARO.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.