sybo Opublikowano 1 Października 2018 #1 Opublikowano 1 Października 2018 Witam, Proszę o pomoc. Mam piec na ekogroszek Setlans 14 KW. Spalanie w okresie grzewczym 5 ton. Podawanie groszku: 7 sek. praca, przerwa 1 min, 15 sek. instalacja to 60 m podłogówki (kuchnia, kabelw pexie) i 45 m (piwnica, kabel w pexie), ogrzewana powierzchnia grzejnikami ok. 120 m. Grzejników jest 7. Podłogówka jest podłączona pod bojler. Problem pojawia się w sytuacji kiedy po spuszczeniu wody z bojlera grzejniki robią się zimne i piec nie moze naciągnąć zadanej temperatury. Natomiast nad ranem grzejniki są bardzo gorące. w załaczniku przesyłam zdjęcia zamontowanej instalacji, proszę o pomoc gdzie są błędy instalacyjne lub co należy dodatkowo zamontować. Termoizolacja budynku to suprema, dach nie jest ocieplony.
andrejus17 Opublikowano 1 Października 2018 #2 Opublikowano 1 Października 2018 Z tego co ja wiem to CWU i ogrzewanie podłogowe to dwa różne obiegi które powinny działać nie zależnie od siebie. Czy podlogowka jest jako jedna pętla? Jeśli tak to raczej za dużo.
sybo Opublikowano 1 Października 2018 Autor #3 Opublikowano 1 Października 2018 Tak jest na jednej pętli .Podlaczona jest do zasilania bojlera a powrót jest podpięty do powrotu co.
shogunzlasa Opublikowano 2 Października 2018 #4 Opublikowano 2 Października 2018 Machnij schemat - będzie coś można z niego wywróżyć
sybo Opublikowano 2 Października 2018 Autor #5 Opublikowano 2 Października 2018 Witam, W załączniku schemat instalacji. Przepraszam, jeżeli nie jest zbyt czytelna dla Was, ale nie mam talentu do rysunków technicznych.
Gość Digitrax Opublikowano 2 Października 2018 #6 Opublikowano 2 Października 2018 Ale jaja. Z tego nic się nie nadaje do przerobienia. To trzeba rozwalić i wykonać na nowo zgodnie ze sztuką i prawem budowlanym.
sambor Opublikowano 2 Października 2018 #7 Opublikowano 2 Października 2018 To nie są jaja, to kryminał!
sybo Opublikowano 2 Października 2018 Autor #8 Opublikowano 2 Października 2018 A czy da coś zamontowanie zaworu zwrotnego i mieszacza? Nie uśmiecha mi się znów pakować w dodatkowe koszty A chciałbym zebyvdalo sie jakoś "uratować" sytuację
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.