Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z co i cwu

sybo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Proszę o pomoc. Mam piec na ekogroszek Setlans 14 KW.  Spalanie w okresie grzewczym 5 ton. Podawanie groszku: 7 sek. praca, przerwa 1 min, 15 sek. instalacja to 60 m podłogówki (kuchnia, kabelw pexie) i 45 m (piwnica, kabel w pexie), ogrzewana powierzchnia grzejnikami ok. 120 m. Grzejników jest 7. Podłogówka jest podłączona pod bojler. Problem pojawia się w sytuacji kiedy po spuszczeniu wody z bojlera grzejniki robią się zimne i piec nie moze naciągnąć zadanej temperatury. Natomiast nad ranem grzejniki są bardzo gorące. w załaczniku przesyłam zdjęcia zamontowanej instalacji, proszę o pomoc gdzie są błędy instalacyjne lub co należy dodatkowo zamontować. Termoizolacja budynku to suprema, dach nie jest ocieplony.

DSC_0501.JPG

DSC_0503.JPG

DSC_0504.JPG

DSC_0505.JPG

DSC_0508.JPG

Opublikowano

Z tego co ja wiem to CWU i ogrzewanie podłogowe to dwa różne obiegi które powinny działać nie zależnie od siebie. Czy podlogowka jest jako jedna pętla? Jeśli tak to raczej za dużo. 

Opublikowano

Tak jest na jednej pętli .Podlaczona jest do zasilania bojlera a powrót jest podpięty do powrotu co. 

Opublikowano

Witam,

W załączniku schemat instalacji. Przepraszam, jeżeli nie jest zbyt czytelna dla Was, ale nie mam talentu do rysunków technicznych.

aa.png

Opublikowano

Ale jaja. Z tego nic się nie nadaje do przerobienia. To trzeba rozwalić i wykonać na nowo zgodnie ze sztuką i prawem budowlanym.

Opublikowano

A czy da coś zamontowanie zaworu zwrotnego i mieszacza? Nie uśmiecha mi się znów pakować w dodatkowe koszty A chciałbym zebyvdalo sie jakoś "uratować" sytuację 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.