Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Proszę o pomoc w doborze pieca

NMarcin

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Po pierwsze jestem laikiem w temacie ale postanowiłem poprosić was o pomoc, postępując , Wg cytatu "niewiedza nie zwalnia Cię od odpowiedzialności" proszę was o pomoc i wypowiedzi. Wybudowałem nowy dom  z projektu archeton Zofia portyk. Jeśli chodzi o centrale ogrzewanie to zostały wykonane dwie skrzynki rozdzielcze 1 na piętrze która zawiera dwa rozdzielacze pierwszy łączy wszystkie pętle do ogrzewania podłogowego na piętrze,  drugi łączy rurki od grzejników ręcznikowych w łazienkach oraz zabezpieczająco puszczone rurki do grzejników przy oknach na piętrz (  które najprawdopodobniej nie zostaną nigdy użyte- awaryjne) Oba zasilania i odpływy doprowadzone do kotłowni. Na dole 2 skrzynka  która zawiera dwa rozdzielacze jeden łączy wszystkie pętle ogrzewania podłogowego na dole,  drugi łączy rurki awaryjne do grzejników na dole przy oknach- awaryjnych, rurkę do grzejnika ręcznikowego oraz rurkę z grzejnika garażowego.Oba zasilania i odpływy doprowadzone do kotłowni.  W kotłowni  są doprowadzone dwie skrętki jedna z salonu mieszczącego się na parterze, druga z korytarza na pietrze tak aby zamontować dwa sterowniki - zdecydowałem się na dwa sterowniki z powodu ze zazwyczaj góra jest zmniejsza od dołu.Chciał bym aby komfort cieplny był taki sam no obu poziomach.  Instalator proponuje mi piec Buderus GB072 + Sterownik RC300 x 2 + dodatkowe 3 moduły sterujące do tego pieca + zbiornik 150 l na wodę.  W jaki sposób to wszystko połączyć żeby to właściwie funkcjonowało i czy wyżej wymieniony piec to dobry wybór?

Opublikowano

Ja zrobiłbym na Vaillancie np.Eco Tec Plus z prostego powodu a mianowicie wystarczy kupić jeden moduł VR-70 który steruje 3ma obiegami(czyli masz załatwione sterowanie dwoma obiegami podłogówki+1grzejnikowy w jednym urządzeniu)W kotłach innych firm wspomnianego tu Buderusa czy Junkersa czy Wolfa musisz dokupować kolejne moduły mieszaczowe.

W twoim przypadku chcąc mieć dwie strefy grzewcze(piętro/parter)to musisz mieć sprzęgło hydrauliczne +2xzaw.3D z siłownikiem +2x pompa=dla dwóch obiegów podłogówki.Jak będziesz chciał mieć teraz lub w przyszłości jeszcze trzeci obieg grzejnikowy to będzie potrzebna jeszcze jedna pompa(na grzejniki).Nie mówię aby w pomieszczeniach gdzie jest podłogówka dawać grzejniki bo prawdopodobnie podłogówka sobie poradzi(o ile dobrze zrobiona i policzona)ale mógłbyś zrobić  grzejnik w garażu i drabinki w łazienkach(bo sama podłogówka w łazience rzadko kiedy daje sobie radę zwłaszcza w duże mrozy)Będzie jeszcze potrzebny Multimatic VRC700 Jest też w ofercie Vaillanta "mercedes" kociołek Eco Tec Exclusive no ale cena:(

Polecam zasobnik  Biawara Quattro chociaż czasami przy Vaillancie są w korzystnej cenie pakiety kocioł+zasobnik

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.