Gość Visitor1230 Opublikowano 23 Września 2018 #26 Opublikowano 23 Września 2018 10 minut temu, lukasho napisał: Kolego a ten parametr wyłączenia pompy co od termotestu gdzie można znaleźć? U mnie jest w serwisowych, w menu ustawien mieszacza. Edit: Dowiedz sie koniecznie tego kodu. pompka niech pracuje stale. Mozesz sobie ustawic obnizenie zadanej przez mieszacz w przypaku dogrzania pomieszczen. O np 3 do 5 stopni. Najlepiej to dziala z czujnikiem pogodowym. Opcja jest w zwyklych ustawieniach. Ustawienia mieszacza 1 , termostat pokojowy mieszacza. Pamietaj ze Plumy w przypadku niepodlaczenia pewnych modulow nie wyswietlaja w menu opcji do ich obslugi.
lukasho Opublikowano 23 Września 2018 Autor #27 Opublikowano 23 Września 2018 5 minut temu, Visitor1230 napisał: U mnie jest w serwisowych, w menu ustawien mieszacza. Jesli nie mam jeszcze zainstalowanego siłownika to zmienianie w ust. mieszacza coś da? Martwi mnie to że gdy włącza grzanie cwu to grzeje się tez CO, cos tu jest nie tak
Darbatt Opublikowano 23 Września 2018 #28 Opublikowano 23 Września 2018 Wszystko jest ok sprawę zalatwi parametr wyłączenie co od termostatu ale jak poprzednik pisał nie jest to zalecane, dopóki nie masz podpietego sterownika mieszacza zaw czterodrogowego do regulatora, parametr ten nie będzie widoczny w menuWysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka
Gość Visitor1230 Opublikowano 23 Września 2018 #29 Opublikowano 23 Września 2018 Nic nie da. A te dwie pompki? … dziwne.
Darbatt Opublikowano 23 Września 2018 #30 Opublikowano 23 Września 2018 Ustaw serw, ustawienia kotłaWysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka
Darbatt Opublikowano 23 Września 2018 #31 Opublikowano 23 Września 2018 Wiesz co Ty masz starszy model może w nowszych modelach zmienili kod do ust serwisowychModel z zeszłego roku, to chyba nie taki staryWysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka
Darbatt Opublikowano 23 Września 2018 #32 Opublikowano 23 Września 2018 Sama pompka cwu będzie chodziła tylko w trybie letnimWysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka
lukasho Opublikowano 23 Września 2018 Autor #33 Opublikowano 23 Września 2018 Zrobiłem tak jak pisaliście i pompka co sie wyłączyła. Może nie jestem biegły w tym temacie ale przy takiej technologii wydaje mi sie ze powinno byc ustawienie ze w trybie zimowym mozna oddzielnie ustawic grzanie cwu i oddzielnie co. Dla mnie to czarna magia, mam nadzieje że do czasu przyjscia chłodnych dni uda mi sie wyregulowac to wszystko:/ Na poczatku października dołożę siłownik do mieszacza i przycisne tego Instalatora aby to wszystko dobrze ustawił a narazie musze jakos to rozgryzać. Dzięki za pomoc
Darbatt Opublikowano 23 Września 2018 #34 Opublikowano 23 Września 2018 W trybie zima pompka co musi chodzić, musi być odbiór ciepła inaczej można przegrzac piec. Nie wszyscy muszą się na wszystkim znać :-) Życzę powodzenia, lektura instrukcji to też wazna rzecz, niestety wiele osób sięga po nią dopiero jak zaczynają się jakieś problemy.Pozdrawiam.Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka
Gość Visitor1230 Opublikowano 23 Września 2018 #35 Opublikowano 23 Września 2018 Kociol sie nie przegrzeje. Pompka ma chodzic non stop, po to zeby ustabilizowac odbior ciepla z kotla. Przy sterowaniu pokojowym w przypadku dogrzania mozna zadac na mieszaczu obnizenie o kilka stopni. Ale odbior z kotla trwa niezmiennie. I najlepiej podlaczyc to pod pogodowke, ktora bedzie reagowala z wyprzedzeniem regulujac mieszacz. Nie czekajac az w domu soie wychlodzi. Przy wylaczaniu pompki woda w ukladzie sie wychladza. Po ponownym zalaczeniu taki zimny zlad trafia do kotla. Tempoeratura na nim spada drastycznie. Kociol musi to nadrobic. A z tym wiaze sie dodatkowe paliwo ktore trzeba spalic.Moj screen z dzisiejszej zaleznosci temperatury zewnetrznej, mieszacza i pokojowej.
Darbatt Opublikowano 23 Września 2018 #36 Opublikowano 23 Września 2018 Może źle napisałem że się przegrzeje ale to też zależy jak jest ustawiona temp zadana kotła, zgodze się o temp powrotu po ponownym zalaczeniu pompki co, niepotrzebnie piec się wtedy wychladza. Idealnym rozwiązaniem jest siłownik do zaworu czterodrogowego z możliwością ustawienia temp na wyjściuWysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka
Darbatt Opublikowano 23 Września 2018 #37 Opublikowano 23 Września 2018 Muszę jeszcze sprawdzić jak to będzie chodzić z włączonym sterowaniem pogodowymWysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka
lukasho Opublikowano 24 Września 2018 Autor #38 Opublikowano 24 Września 2018 Tzn pompka CO teraz działa jak powinna czyli załącza się kiedy temp zadana jest wieksza niz faktyczna na termostacie, zostało mi zamontowanie siłownika do mieszacza ale to dopiero na poczatku października, wtedy będzie mozna ustawić ochronę powrotu i bedzie tak jak ma być. Ponizej plik z mojego porównania temp mieszacza temp wew i zewn. Dok1.pdf
lukasho Opublikowano 24 Września 2018 Autor #39 Opublikowano 24 Września 2018 Koledzy a jeszcze jedno pytanie, sprawa cwu. Chodzi o to że ustawiłem aby cwu grzała sie w okreslonych godzinach do temp 55 st, natomiast pozatym okresem ustawiłem odniżenie o 20 st czyli poza okresem grzania woda ma miec 35 st. W ustawieniach maxymalne obniżenie jest o 20 st. Dla mnie to troche bez sensu bo po co ma sie grzac woda do 30 st skoro w domu nikogo nie ma? Można ustawić tak cwu żeby wogole nie grzała poza harmonogramem grzania? CWU.pdf
Darbatt Opublikowano 24 Września 2018 #40 Opublikowano 24 Września 2018 Tzn pompka CO teraz działa jak powinna czyli załącza się kiedy temp zadana jest wieksza niz faktyczna na termostacie, zostało mi zamontowanie siłownika do mieszacza ale to dopiero na poczatku października, wtedy będzie mozna ustawić ochronę powrotu i bedzie tak jak ma być. Ponizej plik z mojego porównania temp mieszacza temp wew i zewn.Dok1.pdfCzegoś tu nie rozumiem, nie masz zamontowanego siłownika do zaworu a masz zamontowany czujnik temperatury do sterowania silownikiem? Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka
Darbatt Opublikowano 24 Września 2018 #41 Opublikowano 24 Września 2018 U mnie to wygląda takWysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka
lukasho Opublikowano 24 Września 2018 Autor #42 Opublikowano 24 Września 2018 Tak jest przygotowane pod założenie siłownika, tak wymyslił Instalator
Darbatt Opublikowano 24 Września 2018 #43 Opublikowano 24 Września 2018 Ok, jasne. Wazne żeby ogarnąć wszystko przed okresem grzewczym a on się chyba zaczął :-)Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka
Gość Visitor1230 Opublikowano 24 Września 2018 #44 Opublikowano 24 Września 2018 3 godziny temu, lukasho napisał: Koledzy a jeszcze jedno pytanie, sprawa cwu. Chodzi o to że ustawiłem aby cwu grzała sie w okreslonych godzinach do temp 55 st, natomiast pozatym okresem ustawiłem odniżenie o 20 st czyli poza okresem grzania woda ma miec 35 st. W ustawieniach maxymalne obniżenie jest o 20 st. Dla mnie to troche bez sensu bo po co ma sie grzac woda do 30 st skoro w domu nikogo nie ma? Można ustawić tak cwu żeby wogole nie grzała poza harmonogramem grzania? CWU.pdf Dobrze zrobiles, ale nie do konca. Tez mam obnizenie CWU ale tylko o 5 stopni. Jezeli wychlodzisz Boiler calkowicie, to zbyt wiele paliwa potrzeba na jego ponowne dogrzanie. Ponad to pompa CWU bedzie dlugo pracowala zaburzajac obieg CO i prace mieszacza. Edit. Jezeli chcesz palic ekonomicznie to musisz maksymalnie ustabilizowac odbior ciepla. Puszczac na dom tylko tyle ile potrzeba i mozliwie plynnie.
laptop Opublikowano 24 Września 2018 #45 Opublikowano 24 Września 2018 *lukasho Grzejesz podłogówką czy tradycyjnie grzejnikami? Po wskazaniach temp. na schemacie obstawiam grzejniki. Schemat wskazuje podłogę. Przestaw na "obsługa CO"
laptop Opublikowano 24 Września 2018 #46 Opublikowano 24 Września 2018 6 godzin temu, lukasho napisał: zostało mi zamontowanie siłownika do mieszacza ale to dopiero na poczatku października, wtedy będzie mozna ustawić ochronę powrotu i bedzie tak jak ma być Może się jednak okazać, że Twoje emocje opadną dość szybko jeśli masz 4D. Poczekajmy po października ;-)
bonanza Opublikowano 24 Września 2018 #47 Opublikowano 24 Września 2018 2 minuty temu, laptop napisał: *lukasho Grzejesz podłogówką czy tradycyjnie grzejnikami? Witam Kolegów, Proste pytanie, jak działa termostat i regulator pogodowy? Dla zapętlenia tematu i wypowiedzi Szanownych: Wzór na działanie regulatora pogodowego (ja tylko chcę pomóc i wyczyścić odpowiedzi praktykantów instalacji CO, nadmieniając, że wiedza teoretyczna, nie ma nic bezpośrednio z wiedzą praktyczną, ale bardzo pomaga dla instalatorów, którzy mają wiedzę praktyczną :-) ). Regulator dwustanowy (termostat, bojler, itp): https://www.google.com/search?q=działanie+regulatora+dwustanowego&client=firefox-b-ab&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjAtoCW-NPdAhWMsqQKHZJkCi8Q_AUICigB&biw=1600&bih=786#imgrc=ksn2ccblQyzgcM:
Gość Visitor1230 Opublikowano 24 Września 2018 #48 Opublikowano 24 Września 2018 Ja tam wole na "czuja" obserwowac wykresy i wyciagac wnioski. Jest znacznie prosciej :)
bonanza Opublikowano 24 Września 2018 #49 Opublikowano 24 Września 2018 Dlatego też warto rozróżniać, z czym walczymy i czym chcemy sterować. Na czuja to raczej bardzo trudno. Dla termostatu wystarczy czujnik wewnętrzny temperatury (pokojowy). Układ pieca ogólnie ma być włączony lub wyłączony, jak żelazko. Np: załącz 20, wyłącz 21 (ale z jaką temperaturą zasilać grzejniki, 65, 50, a co z 4D, jak jego otwierać, w ilu %)? Regulator pogodowy, układ działa praktycznie cały czas i opiera się o daną charakterystykę obiektu (wzór powyższy, krzywa grzania, dobiera optymalną temperaturę zasilania grzejników). Dla tego sterowania mamy do dyspozycji: - obligatoryjnie czujnik zewnętrzny (może nawet sam wystarczyć, bez czujnika wewnętrznego, może to i dziwne ale bardzo skuteczne), - czujnik wewnętrzny i zewnętrzny (optymalnie, dobór temperatury zasilania grzejników z korektą krzywej grzania w oparciu o czujnik wewnętrzny. Dodatkowo, algorytm sterowania 4D, odpowiednie otwarcie dla ochrony powrotu i utrzymania temperatury zasilania grzejników np 35 C przy 5 C zewnętrznej, przy 20% otwarcia 4D).
Gość Visitor1230 Opublikowano 24 Września 2018 #50 Opublikowano 24 Września 2018 Na czuja… Ujalem to w cudzyslow. Dobrze rozumiem o czym piszesz. Do tego wszystkiego nalezy wszystko wysterowac zeby plynnie dzialalo. a enrgii dostarzyc ani za wiele, ani za malo. W chwili obecnej bufor ma u mnie 48 stopni. Mieszacz otarty na 31%. Stala calkowania 255.Zakres proporcjalnosci 1. Nieczulosc mieszacza 0,3. Histereza zadanej pokojowego 0,1. Temperatura za mieszaczem 27,7. Krzywa grzewcza 0,5 -1. Obnizenie zadanej mieszacza 1. W domu stabilne 21,9 do 22,2.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.