Szalpytona Opublikowano 18 Września 2018 #1 Opublikowano 18 Września 2018 Witam Przeszukałem całe forum i niestety nie znalazłem odpowiedzi na mój problem. Posiadam piec jednofunkcyjny termet unico 24 z zasobnikiem 140 litrów. Na piecu wzrasta ciśnienie do przeszło 3 bar nawet gdy nie pracuje i oczywiście pojawia się błąd 09. Ciśnienie spada po odkręceniu cieplej wody lub po spuszczeniu z grzejnika po czym dość szybko ponownie osiąga za wysoka wartość. Po zakręceniu zaworu głównego w domu ciśnienie na piecu pozostaje bez zmian ( tzn nie wzrasta ) . Pomyślałem zatem ze puszcza zawór którym dopuszczam ciśnienie do CO zatem go rozkrecilem i sprawdziłem ze jest Ok(zdjęcie 1j. Następnie zamknąlem również zawór który wprowadza zimną wodę użytkową do zasobnika (zdjęcie 2 ) i wtedy na piecu przestało wzrastać ciśnienie. Jeśli ktoś zna odpowiedz w czym tkwi przyczyna takiego zachowania będę wdzięczny za pomoc . Dodam jeszcze ze ciśnienie w zbiorniku przeponowym to 2.5
dj777 Opublikowano 18 Września 2018 #2 Opublikowano 18 Września 2018 Sprawdź czy nie ma rozszczelnienia wezownicy grzejnej wewnątrz zasobnika. Może gdzie na spawie itp. Ciśnienie wody w zasobniku jest z instalacji wodnej i jest ono wyższe. Jeśli jest nieszczelność na obiegu C.o. to w zasobniku to ciśnienie się wyrównuje do wartości jaka jest w instalacji wody zimnej. Pozdrawiam
Szalpytona Opublikowano 18 Września 2018 Autor #3 Opublikowano 18 Września 2018 Dziękuję za odpowiedź dj777 Czy jest możliwość żebym sam sprawdził szczelność tej wężownicy ? Na zdjęciu widać mój zasobnik . Czy jeśli jest nieszczelność wężownicy to jest to do naprawy lub wymiany czy czeka mnie wymiana zasobnika ?
olutus Opublikowano 18 Września 2018 #4 Opublikowano 18 Września 2018 Pewnie że możesz sprawdzić. Zakręć wodę zimną wchodzącą do zasobnika i jak przestanie ciśnienie narastać w instalacji c.o to znaczy że masz zasobnik do wymiany. Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka
olutus Opublikowano 18 Września 2018 #5 Opublikowano 18 Września 2018 A w kolejnym zasobniku nie zapomnij co dwa lata sprawdzić stan anody która chroni zasobnik przed korozją no chyba że zasobnik z nierdzewki zamontujesz (np :firmy ACV) to wtedy anoda nie musi cię interesować. Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka
Szalpytona Opublikowano 18 Września 2018 Autor #6 Opublikowano 18 Września 2018 Dziękuje za odpowiedzi rzeczywiscie nigdy nie wymieniałem anody a zasobnik mam 7 lat wiec moje zaniedbanie . jest dokładnie tak jak napisałeś olutus po zamknięciu zaworu zimnej wody wchodzącej do zasobnika ciśnienie na piecu przestaje wzrastać szukam zatem taniego zasobnika
olutus Opublikowano 18 Września 2018 #7 Opublikowano 18 Września 2018 Bierz taki który ma normalnie wkręcaną anodę 1" lub 3/4". Niestety większość tanich zasobników mają jakieś dziwne wynalazki na szpilkach i flanszach. Nie każdy serwisant się do tego chce dotykać. Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka
Szalpytona Opublikowano 19 Września 2018 Autor #8 Opublikowano 19 Września 2018 Dzięki za radę taki termeta co mam obecnie chyba ma tak jak mówisz więc zakupie ten sam
Szalpytona Opublikowano 22 Października 2018 Autor #9 Opublikowano 22 Października 2018 Skończyło się na wymianie zasobnika dzięki
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.