Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Piec Termet unico 24 plus zasobnik wysokie ciśnienie 3 bar

Szalpytona

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam 
Przeszukałem całe forum i niestety nie znalazłem odpowiedzi na mój problem. 

Posiadam piec jednofunkcyjny termet unico 24 z zasobnikiem 140 litrów. 
Na piecu wzrasta ciśnienie do przeszło 3 bar nawet gdy nie pracuje i oczywiście pojawia się błąd 09. 
Ciśnienie spada po odkręceniu cieplej wody lub po spuszczeniu z grzejnika po czym dość szybko ponownie osiąga za wysoka wartość. Po zakręceniu zaworu głównego w domu ciśnienie na piecu pozostaje bez zmian ( tzn nie wzrasta ) . Pomyślałem zatem ze puszcza zawór którym dopuszczam ciśnienie do CO zatem go rozkrecilem i sprawdziłem ze jest Ok(zdjęcie 1j. Następnie zamknąlem również zawór który wprowadza zimną wodę użytkową do zasobnika (zdjęcie 2 ) i wtedy na piecu przestało wzrastać ciśnienie. 
Jeśli ktoś zna odpowiedz w czym tkwi przyczyna takiego zachowania będę wdzięczny za pomoc . 
Dodam jeszcze ze ciśnienie w zbiorniku przeponowym to 2.5

46D14D63-96B7-4361-B45C-A1273DE348F8.jpeg

247654C4-AAF0-4590-A26E-3902BA55C2AF.jpeg

Opublikowano

Sprawdź czy nie ma rozszczelnienia wezownicy grzejnej wewnątrz zasobnika. Może gdzie na spawie itp. Ciśnienie wody w zasobniku jest z instalacji wodnej i jest ono wyższe. Jeśli jest nieszczelność na obiegu C.o. to w zasobniku to ciśnienie się wyrównuje do wartości jaka jest w instalacji wody zimnej.

Pozdrawiam 

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedź dj777 

Czy jest możliwość żebym sam sprawdził szczelność tej wężownicy ? Na zdjęciu widać mój zasobnik .

Czy jeśli jest  nieszczelność wężownicy to jest to do naprawy lub wymiany czy czeka mnie wymiana zasobnika ? 

IMG_20180918_155129.jpg

Opublikowano

Pewnie że możesz sprawdzić. Zakręć wodę zimną wchodzącą do zasobnika i jak przestanie ciśnienie narastać w instalacji c.o to znaczy że masz zasobnik do wymiany.

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

A w kolejnym zasobniku nie zapomnij co dwa lata sprawdzić stan anody która chroni zasobnik przed korozją no chyba że zasobnik z nierdzewki zamontujesz (np :firmy ACV) to wtedy anoda nie musi cię interesować.

Opublikowano

Dziękuje za odpowiedzi

rzeczywiscie nigdy nie wymieniałem anody a zasobnik mam 7 lat wiec moje zaniedbanie .

jest dokładnie tak jak napisałeś olutus po zamknięciu zaworu zimnej wody wchodzącej do zasobnika ciśnienie na piecu przestaje wzrastać 

szukam zatem taniego zasobnika 

Opublikowano

Bierz taki który ma normalnie wkręcaną anodę 1" lub 3/4". Niestety większość tanich zasobników mają jakieś dziwne wynalazki na szpilkach i flanszach. Nie każdy serwisant się do tego chce dotykać.

Opublikowano

Dzięki za radę taki termeta co mam obecnie chyba ma tak jak mówisz więc zakupie ten sam 

• 1 miesiąc temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.