Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość berthold61
Opublikowano

W automacie więcej pali , w dwustanie na dobę bali mi ok 2,5kg a w  pid szło ok 4kg więc po co skoro tak czy siak wchodzi w podtrzymanie ?

• 1 rok później...
Opublikowano
W dniu 20.09.2018 o 19:05, shogunzlasa napisał:

Palnik to takie cuś:

51cb70cfd5c081206ef7dccac732ed1a16a39896

Co do 2 dmuchaw - ciekawe to faktycznie...

Mam rozumieć że ten palnik jest obudowany płaszczem wodnym? możesz odpisać? Pozdrawiam

Opublikowano
W dniu 18.09.2018 o 09:59, Pieklorz napisał:

Ogólnie to ten Pan nie wie co mówi za bardzo.

Tak weszli w rozwiązania "sztokera" dogadując się z licencją. Mieli w labo pare sztokerów, mieli skamp pv dwukrotnie, w ostatnich miesiącach także więcej kotłów z palnikiem serii sv200 w danych mocach... widzieli jak to wychodzi, jakie sa wyniki i jak dużo lepsze od retort. Nie dziwię się zatem,że skorzystali. Brawo

1.Co do filmiku ta konstrukcja z filmu w zasadzie ma kolano, tj palnik i ślimak pcha na boczną ściankę a tam wykonane w konstrukcji kotła jest kolano zmieniające kierunek wypychu na front na palnik jak w sztokerach

2. Co do cobry, to ten Pan może klika w nią drugi raz w życiu i błądzi w opowieściach.

a. prawda jest,że sterownik ma strefy, tyle,że na C.O. oraz CWU.... ma też wykresy pracy dla tych układów, podaje zużycie paliwa dobowe

Strefy czasowe można ustawić w menu wg wyboru tylko dobowe albo tygodniowe i zaprogramowac tydzień wg własnego widzi-mi-się

b. półprawdą jest,że strefy sa na 3pompę , określenie jest prawdziwe tylko, gdy będzie to opcja wyboru pompa cyrkulacyjna

jak jednak będzie siłownik zaworu i pompa za zaworem, to tych stref nie mogę przewalczyć od dobrego pół roku, choc nasłuchałem się obiecanek,że zaraz będą,że to proste itd. Ktoś to blokuje i popchnąc tematu nie idzie. Za zaworem jest jedna nastawa temperatury i koniec.

c. menu spalanie, tutaj Pan błądzi w ciemnościach na całego. Fakt,że jest to proste i mega uproszczone w porównaniu z innymi sterownikami, ale tutaj nalezy wpisać dane wyjściowe dla przebadanej mocy kotła oraz zastosowanej dmuchawy.

Kotły 8-9kW ze stanowiska badawczego maja dmuchawy 30-35W np. WPa097 a ona wymaga odpowiedniej nastawy dołu dmuchawy dla startu i odpowiedniej góry, aby nie dmuchac za mocno, stąd nastawa dmuchawa max-min, ona ustawia charakterystyke pracy powietrza. Podawanie i pauza- do średnicy ślimaka, motoreduktora wpisywane sa dane dla pełnej mocy tutaj powinno być dal 8kW i od tego sterownik dostosuje się do paliw węglowych w widełkach 24-28MJ

ps. odnośnie sztokera, model sztoker+12 na tej licencji wg tej konstrukcji jest jeszcze "żółte ciepło" tj per-eko z modelem Q-PER na MiniSter PID / Argos PID
per-eko badania ma wg typoszeregu sztokera+ w mocach 8,12,18,24..., na ich stronie rysunek konstrukcyjny przedstawia rozwiązania Sztokera+12kW

to już powinno całemu rynkowi dac do myślenia jaki jest kierunek pracy podajnika, paleniska w obliczu ecodesignu i klasy V-ej, retorty to lamus starej normy sztucznie naciągane pod nowe wymogi

Witaj, jaki piec byś polecił, Sztokera czy Termo Tech?