rumunn9r Opublikowano 6 Sierpnia 2018 #1 Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Witam mój solarek juz grzeje od czerwca jestem bardzo zadowolony z efektow , absorber znajduje sie na obrotnicy. Nad wszystkim czuwa autorski sterowniczek na arduino nano pro ktory kontroluje temperatury , pompe i śledzi słoneczko. Od 30 czerwca solar naprodukowal 0,832 GJ. Zbiornik 300L hewalex okc300ntrr/sol max temp jaka udalo sie uzyskac to 56*C mierzona u dolu, sterownik razem z pompą pobiera około 23W. ]
jedlica Opublikowano 6 Sierpnia 2018 #2 Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Super fajna robota, plus talent do elektroniki i są efekty. Karol
rumunn9r Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Autor #3 Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Docelowo układ zaleje glikolem mam jeszcze pomysł żeby na powrót kolektorka zamontować grzałkę 200-300W w okresie przejściowym będzie ona wspomagać uklad działając podobnie jak "pompą ciepła" będzie sterowana triakiem i Arduino więc i moc będzie regulowana ;) Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka
jedlica Opublikowano 6 Sierpnia 2018 #4 Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Zasobnik będziesz miał ogrzewany tylko solarami lub prądem? bo moim zdaniem grzałkę możesz wstawić do zasobnika i jak np do 16 nie będzie osiągnięta zadana temp to wtedy dogrzewasz prądem.
rumunn9r Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Autor #5 Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Mam grzałkę 2kW w zasobniku, mam grzałke do solaria więc wrzucę ja na testy jestem ciekaw jak zachowa się układ :)Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka
AdamMa Opublikowano 6 Sierpnia 2018 #6 Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Dobra robota. Napiszesz coś więcej o samym sterowaniu obrotnicą? Jak zrobione jest śledzenie słońca?
rumunn9r Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Autor #7 Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Obrotnica zbudowana jest na siłowniku z anteny sat, wykrywanie słońca powstało na dwóch fotorezystorach w obudowie atrapy kamerki. Regulacja czułości jest w programie Arduino obecnie różnica pomiędzy rezystorami wynosi 20. Sam siłownik ma wbudowane krańcówki a zmiana pracy siłownika następuje poprzez zmianę polaryzacji zasilania wykorzystałem do tego po prostu dwa przekaźniki połączone w mostek H.Kezeli jakieś dodatkowe pytania to odpowiem ;) Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka
AdamMa Opublikowano 6 Sierpnia 2018 #8 Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Masz jakiś film z działania? Nie ma "szarpnięć" trackera w sytuacji gdy nie ma słońca i przy szybkiej zmianie oświetlenia?
rumunn9r Opublikowano 6 Sierpnia 2018 Autor #9 Opublikowano 6 Sierpnia 2018 filmik moge nagrac jezeli chcesz, szarpniecia brak podczas zmiany oswietlnia chmury itp. Poradzilem sobie usredniajac odczyty z rezystorow kolejna sprawa jest sam odczyt im wieksze slonce tym blizej "zeru" traker nie pracuje powyzej wartosci 60 wiec i brak swirowania na deszcz czy chmury. Dziala to tak ze gdy juz slonce chowa sie za domem solarek zostaje na noc w pozycji zachod poniewaz przekroczyl odczyt 60, a gdy slonce pojawia sie po nocy oswietla czujniki i solarek podaza na wschod czyli okolo 5-6 rano i tak do 15 az slonce schowa sie za domem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.