Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Modernizacja modernizacji

meny

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie taki temat.

Mam wymieniona instalację w starym domu,  piec na eko defraka z k1pv4, w domu grzejniki za głowicami plus podłogi w łazienkach i w salonie mieszane podłoga plus grzejnik, na podłogi mam obwody. Oczywiście CWU na bojler. Instalator zrobił pompy na powrocie, mam zawor 3 drozny do podłogówki,  wszystko śmiga ale... problem pojawia się teraz latem, grzeje CWU i czasem drabinki odkręcę w łazienkach ( ustawiam pompy równolegle) reszta głowic w pokojach zakręcona, drabinki grzeją spoko, gorzej jak zamkną się głowice na drabinkach bo wtedy mój powrót robi sie czasem na 30st. a na piecu 60st, to samo jak bym odpalił podłogę w łazienkach na piec idzie 30st. na powrocie, i teraz propozycja instalatora narysowana przerywaną linią na schemacie, czyli rurka z zaworem przymkniętym tak że pompa co zaciąga sobie z zasilania, 4d może by i wszedł ale jest naprawdę ciasno... a ja się zastanawiam nad pompą mieszającą...?

piec2.jpg

Opublikowano

Spoko, tylko modernizacja zrobiona kilka miesiecy temu i pompy są na powrocie, instalacja działa więc tego nie będę przerabiał, pytanie czy zamiast pompy kotłowej lepiej nie zrobić tego co na rysunku czyli rury z zaworem. A pompa kotłowa musi rozumiem chodzić cały czas...? k1pv4 nie ma opcji załączania pompy jako ochrona powrotu?

Gość Digitrax
Opublikowano

Jeżeli masz podłączoną podłogówkę tak jak na rysunku w 1 poście to nie masz regulacji temperatury tego obiegu. Amen.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.