Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kipi problem z temperaturą zasilania i powrotu

tomek3216

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam po dłuższym czasie,

W końcu został dzisiaj odpalony u mnie mój nowy kociołek, chociaż żałuję że nie mogłem przy tym być (musiałem wyjechać na jakiś czas).

Mam pytanko, jakie powinny być nastawy temperatur na CWU? Instalator ustawił u mnie 55st. Temperatura zadana kotła to 65 st. Ochrona powrotu jest zrobiona na pompie powrotu, pomiar mam z czujnika temperatury.

Zastanawiam się czy te 55 st. na CWU to nie za dużo? Woda gorąca ;)

Chciałbym też upewnić się jeśli chodzi o zasadę działania sterownika- nastawa kotła to 65st., CWU to 55st., lecz co zauważyłem, że kocioł osiągał temperaturę 65st. ale dalej był w trybie pracy - czy po prostu stara się osiągnąć zadaną temperaturę CWU? I tak do momentu gdy osiągnął prawie 69st. a CWU zadane 55st.

Edit:

Po kilku godzinach palnik znowu się załączył aż doszedł do 78 stopni! Co dziwne temperatura na CWU ani drgnęła - pompa nie pracowała. Nastawa CWU była 55 stopni a temperatura przed rozpaleniem wynosiła 53 stopnie.

Na tą chwilę mam 67 stopni na kotle 45 stopni na powrocie i 52 stopnie na CWU.

Nie do końca rozumiem logiki pracy sterownika, kiedy się załącza palnik, jaki parametr o tym decyduje (temperatura zadana kotła czy CWU?)

Wydaje mi się, że nie jest to do końca tak jak być to powinno.

Proszę o radę.

Dzięki z góry za pomoc i pozdrawiam ;)

image.png

image.png

Opublikowano

Palnik powinien działać w trybie lato ,temperatura CWU powinna być taka jaka Tobie pasuje np. 45,50czy 55 stopni i do tego histereza CWU jaka Tobie pasuje np.15,20 itp. Temperatura kotła ok 10,15 stopni więcej niż zadana CWU.Ja np. na dzis mam cwu na 53 stopnie ,gdy palnik dobija do zadanej to tem.kotła wynosi ok 60 stopni,Twoim zadaniem jest grzać wode CWU a nie kocioł.Zawór 4d jest zamknięty w trybie lato pompa cwu działa od 40- stu stopni na kotle i to cała filozofia.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedz.

Jednak nie wiem czemu palnik rozpalił się po raz drugi i zagrzał się aż do 78 stopni, a temperatura CWU ani drgnęła.

Nie wiem czy nie było to związane z czyszczeniem palnika, który ma wbite czyszczenie raz na 24h.

Opublikowano

W trybie lato wyznacznikiem  do  samoczynnego odpalania palnika jest temperatura CWU a dokładnie jej spadek do poziomu jaki użytkownik wyznaczył w sterowniku , można też po zagrzaniu wody palnik który jest w postoju ręcznie wyłączyć i ręcznie włączyć kiedy mamy taką potrzebe,

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.