Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ciepłomierz

KamilMiernik

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanie może ktoś pomoże potrzebuje kupić CIEPŁOMIERZ do Kotła może ktoś się zna lub coś podpowie w tym temacie potrzebuje zmierzyć dokładnie ile energi jest pobierane z mojego kotła 

Opublikowano

Myślałem nad takim 

https://m.olx.pl/oferta/cieplomierz-rozlaczny-lqm-iii-dn-32-js130-6-nc-zasilanie-CID628-IDucidr.html

Lub takim 

http://www.skleparmatura.pl/bmeters-polska/cieplomierze-1/54334.html

Tylko te dwa znalazłem w normalnej cenie i średnica rur jest ważna bo mam wyjście z kotła 1.1/4 proszę o radę czy dadzą radę te dwa u mnie lub może propozycja jakaś na inny lepszy 

Opublikowano

Po co tak duża średnica

Na grawitacji to będzie działać, potrzeba pompy

Dla kotła do mocy 20-25kW wystarczy ciepłomierz o średnicy nominalnej DN20

Opublikowano

No właśnie mam 3 obwody i wyjście z kotła mam 1.1/2 zredukowane na 1.1/4 i zmniejszyć do 3/4 to wydaje mi się maly przepływ bo jeden obwód mam 15m rurek ziemia do mojego domu i tu mam dane 1cal rurki i pompka tak zwana 60 chodzi na Maxa 40wat . 

I na cwu mam pompke i rurki 3/4 

I 2 obwód CO mam i tam też jest 3/4 średnica rurek 

Jak możesz podpowoedz jak co z czym dać 

Opublikowano

Nie wiem jakie masz u siebie w instalacji przepływy, ale moje ciepłomierze o średnicach nominalnych DN20 mają przepływy do 2,5m3/h

Gwinty montażowe są 1", w linku są podane instrukcje.

Jaki byś nie dał ten ciepłomierz to po za ultradźwiękowym  każdy będzie miał spore opory dla przepływającej przez niego wody.

Opublikowano

Mam taką instalacjia jak na zdjęciu i od kotła do zaworu 4drogowego mam średnicę 1.1/4 wraz z powrotem i pracują 3pompki cały czas w tym na CO1 pracuje pompka WILO PICO 25/60  i boję się że jeśli dam mniejszą średnicę to mi wlansie CO1 nie da rady bo ma dość daleko rurki Ziemią puszczone 

20180120_184934.jpg

Opublikowano

Jak ma być jakiś sensowny pomiar to trzeba ciepłomierz dać na obiegu kotłowym -  przy samym kotle,  trzeba też dodatkowej pompy która będzie napędzała obieg kotłowy, inaczej stanie grzanie w obiegu CO1.

Oczywiście zaw różnicowy na obiegu CO1 jest bez sensu.

Opublikowano

Za kotlowy obieg służy Pompa Od CWU A powiedz co myślisz o średnicy Ciepłomierza bo nie wiem już czy zostawić 1.1/4 czy dać Ciepłomierz 1cal A resztę zostawić bez zmiany jak myślisz nie zaburzy mi to pracy całości jak zredukuje na 1cal A resztę zostawić jak było 1.1/4 

Opublikowano

Asa ok ale u mnie nie ma grawitacji pompka zawsze chodzi na Maxa w sezonie grzewczym. W sezonie grzewczym Wszstkie pompki chodzą nie są wyłączone 

Opublikowano

Zobacz wykres zawór działa idealnie otwarty jest stabilnie około 50% nigdy prawie na Maxa się nie otwiera steruje bardzo dobrze 

received_1792829077447140.jpeg

20180108_201439.jpg

Opublikowano

Ok czyli najprawdopodobniej zawór otworzy się więcej żeby dogrzac wodę w układzie CO1 ale pytanie ostatnie dać 1cal i wystarczy czy 1.1/4 bo koszt dużo większy praktycznie 2krotny A nie chciał bym inwestować jak np. Nie wykorzystam tego 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.