Skocz do zawartości
IGNOROWANY

pytanie o rury

lukkk86

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich

Planuję zakup kotła na pellet padło na lazar smartfire 15kw

126m2 2 piętra wszędzie kaloryfery instalacja składa się z pexu lub alupexu  połączenie od kotła do alarozdzielacza  ( jeśli można tak to nazwać )w miedzi

na tą chwilę jest układ otwarty tylko że poprzedni właściciele rurkę od naczynia dali alupex a wiem że tak nie może  być

planuję układ zamknięty ze sprzęgłem żeby już nie ciągnąć  nowej rury ( pokój po remoncie )

może pytanie banalne ale wole się upewnić

teraz moje pytanie czy można zastosować układ zamknięty przy tego rodzaju rurach typu pex / alupex pod względem ciśnienia i temperatury ?

i drugie pytanie jak połączyć instalacje od kotła do alarozdzielacza (zaznaczony na niebiesko zostaje) tzn jakim rodzajem rur miedz , stal a może coś innego

z tego co czytałem to nie powinno się łączyć miedzi zestala jeśli się mylę to mnie poprawcie

bojler będzie zmieniany na stojący tak że będzie stary zdjęty

pozdrawiam dziękuję za wszystkie odpowiedzi 

9999999.JPG

Opublikowano

Jak koniecznie chcesz ze sprzęgłem to jak w załączniku,będzie drożej;)Połączenia w obiegu kotłowym i za sprzęgłem rurami CU.Rury PEX wytrzymają(o ile to nie jakieś skośnookie).Zawór bezp.2bar.Możesz też zrobić na zaworze 4D jak same grzejniki.Lazary mają wbudowaną pompę kotłową chroniącą powrót.Nie powinno się łączyć miedzi z ocynkiem chociaż tu gra rolę kierunek przepływu wody,czy z Cu do ocynku czy na odwrót ale to dotyczy raczej instalacji wody użytkowej.W instalacjach grzewczych ten problem nie powinien wystąpić bo tu nie  używa się ocynku.Na schemacie brak filtrów przed pompami i zaworów odcinających

Kocioł na pellet+sprzęgło.jpg

Opublikowano

ok dzięki

na rurce pod osłona nadrukowane jest alu/pe-xb prandelli

czyli z oznaczeń na rurce  wynika   alu/pex

rozumie że niema problemu w tej instalacji zastosować układ zamknięty

mogę zastosować rurki stalowe czy lepiej nie mieszać i dać miedz

Opublikowano

Nie bardzo wiem co masz na myśli z tym zaw.3D Jeżeli nie chcesz na zaworze 4D(wystarczająca i tańsza opcja przy samych grzejnikach)tylko chcesz zastąpić zaw.4D zaworem 3D to musi być wg.pierwszego schematu bo Lazar ma już w sobie zaw.3D(ochrona powrotu) i aby dać kolejny zaw.3D(regulacja temp.na grzejniki)musi te dwa zaw.3D rozdzielać sprzęgło.Ten zaw.3D oznaczony cyfrą 3 jest już fabrycznie przy kotle

Opublikowano

miałem na myśli  dać zawór 3d za sprzęgłem 

czy lepiej zrezygnować ze sprzęgła i dać na 4d ?

jak jest na schemacie

i co powiesz o tym zaworze dbv 1 konieczny montaż ?

serwisant powiedział że można zamontować 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.