lukkk86 Opublikowano 27 Czerwca 2018 #1 Opublikowano 27 Czerwca 2018 witam wszystkich Planuję zakup kotła na pellet padło na lazar smartfire 15kw 126m2 2 piętra wszędzie kaloryfery instalacja składa się z pexu lub alupexu połączenie od kotła do alarozdzielacza ( jeśli można tak to nazwać )w miedzi na tą chwilę jest układ otwarty tylko że poprzedni właściciele rurkę od naczynia dali alupex a wiem że tak nie może być planuję układ zamknięty ze sprzęgłem żeby już nie ciągnąć nowej rury ( pokój po remoncie ) może pytanie banalne ale wole się upewnić teraz moje pytanie czy można zastosować układ zamknięty przy tego rodzaju rurach typu pex / alupex pod względem ciśnienia i temperatury ? i drugie pytanie jak połączyć instalacje od kotła do alarozdzielacza (zaznaczony na niebiesko zostaje) tzn jakim rodzajem rur miedz , stal a może coś innego z tego co czytałem to nie powinno się łączyć miedzi zestala jeśli się mylę to mnie poprawcie bojler będzie zmieniany na stojący tak że będzie stary zdjęty pozdrawiam dziękuję za wszystkie odpowiedzi
odpowietrznik Opublikowano 27 Czerwca 2018 #2 Opublikowano 27 Czerwca 2018 Jak koniecznie chcesz ze sprzęgłem to jak w załączniku,będzie drożej;)Połączenia w obiegu kotłowym i za sprzęgłem rurami CU.Rury PEX wytrzymają(o ile to nie jakieś skośnookie).Zawór bezp.2bar.Możesz też zrobić na zaworze 4D jak same grzejniki.Lazary mają wbudowaną pompę kotłową chroniącą powrót.Nie powinno się łączyć miedzi z ocynkiem chociaż tu gra rolę kierunek przepływu wody,czy z Cu do ocynku czy na odwrót ale to dotyczy raczej instalacji wody użytkowej.W instalacjach grzewczych ten problem nie powinien wystąpić bo tu nie używa się ocynku.Na schemacie brak filtrów przed pompami i zaworów odcinających
odpowietrznik Opublikowano 27 Czerwca 2018 #3 Opublikowano 27 Czerwca 2018 Oryginalny Lazarowski schemat z zaworem 4D.Można dołożyć do tego jak w powyższym schemacie zawór schładzający DBV dwufunkcyjny
lukkk86 Opublikowano 27 Czerwca 2018 Autor #4 Opublikowano 27 Czerwca 2018 ok dzięki na rurce pod osłona nadrukowane jest alu/pe-xb prandelli czyli z oznaczeń na rurce wynika alu/pex rozumie że niema problemu w tej instalacji zastosować układ zamknięty mogę zastosować rurki stalowe czy lepiej nie mieszać i dać miedz
odpowietrznik Opublikowano 27 Czerwca 2018 #5 Opublikowano 27 Czerwca 2018 Prandelli OK.Oczywiście że miedź ,kto by się męczył ze stalą,gwintować?;)bez sensu)
lukkk86 Opublikowano 27 Czerwca 2018 Autor #6 Opublikowano 27 Czerwca 2018 ok to powiem że od kotła do alarozdzielacza dajemy miedz a nie lepszy był by zawór 3d ?
odpowietrznik Opublikowano 27 Czerwca 2018 #7 Opublikowano 27 Czerwca 2018 Nie bardzo wiem co masz na myśli z tym zaw.3D Jeżeli nie chcesz na zaworze 4D(wystarczająca i tańsza opcja przy samych grzejnikach)tylko chcesz zastąpić zaw.4D zaworem 3D to musi być wg.pierwszego schematu bo Lazar ma już w sobie zaw.3D(ochrona powrotu) i aby dać kolejny zaw.3D(regulacja temp.na grzejniki)musi te dwa zaw.3D rozdzielać sprzęgło.Ten zaw.3D oznaczony cyfrą 3 jest już fabrycznie przy kotle
lukkk86 Opublikowano 27 Czerwca 2018 Autor #8 Opublikowano 27 Czerwca 2018 miałem na myśli dać zawór 3d za sprzęgłem czy lepiej zrezygnować ze sprzęgła i dać na 4d ? jak jest na schemacie i co powiesz o tym zaworze dbv 1 konieczny montaż ? serwisant powiedział że można zamontować
lukkk86 Opublikowano 28 Czerwca 2018 Autor #9 Opublikowano 28 Czerwca 2018 podpowie ktoś jaką opcje wybrać sprzęgło i 3d czy bez sprzęgła i 4d?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.