KPO3 Opublikowano 28 Maja 2018 #1 Opublikowano 28 Maja 2018 Witam,czy ktoś palił ich miałem 23 w podajniku tłokowym i jakie ma opinie. Według sprzedających to jest mieszanka miału 19 mj z kopalni Sobieski i miału z Sośnicy. Mają na składzie miał 25 import i też chętnie bym poznał opinie.
Gość Oldek Opublikowano 28 Maja 2018 #2 Opublikowano 28 Maja 2018 A może Miał 25, to tylko nazwa "nadana" przez skład Tresko.? Importowany miał pewnie z Rosji 25MJ, jakoś dziwnie śmierdzi. Niewiele drożej a jak dla mnie bardziej pewne https://pgg.pl/sklep/index/produkt/id/5%2CGreenpal+-+Ekomiał
Gość jacek61 Opublikowano 28 Maja 2018 #3 Opublikowano 28 Maja 2018 Życzę koledze aby znalazł się ktoś kto palił tym miałem, oczywiście w tym samym kotle / palniku i na tym samym sterowniku. Moje doświadczenia palenia miałem 23MJ i 25Mj z Piasta są takie, że za każdym zakupem te miały się różniły od siebie więc aby nie narzekać trzeba kupić na próbę z 50 kg miału biorąc z tej pryzmy z której później będzie dalszy zakup. Palić należy ostro przez kilka godzin, bo gdy miał ma tendencję do koksowania czy żużlowania to można to zauważyć. Z tego względu najlepiej zrobić to w kwietniu bo zwykle jest kilka zimnych dni ( tego roczny kwiecień pod tym względem jest wyjątkiem). Co do mieszanek miałów z różnych kopalń jest jeszcze gorzej, gdy kupiłem miał z Silesi to aby go spalić mieszałem go 1do 2 z Piastem i tylko tak to się paliło. Podobna sytuacja ma miejsce gdy łatwy do spalenia węgiel z Janiny i Sobieskiego jest mieszany z trudnym węglem z Brzeszcz i pod postacią nazwaną Jaret Plus przysparza wiele kłopotów jego nabywcom. Tak więc tylko własne próby dadzą sensowną odpowiedź. Ponoć przyszły tydzień ma by chłodniejszy.
krisgie Opublikowano 28 Maja 2018 #4 Opublikowano 28 Maja 2018 Całkowicie się zgadzam z kol @jacek61 odnośnie sprawdzenia opału. Na samym CWU nie sprawdzimy go dobrze, za małe i za krótkie odbiory. Jeśli zamierzamy tym palić w zimie to oprócz samego CWU trzeba sprawdzić jeszcze na pełnej mocy żeby nie było niespodzianek w największe mrozy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.