Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Skład Tresko-miał 23


KPO3

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,czy ktoś palił ich miałem 23 w podajniku tłokowym i jakie ma opinie. Według sprzedających to jest mieszanka miału 19 mj z kopalni Sobieski i miału z Sośnicy. Mają na składzie miał 25 import i też chętnie bym poznał opinie.

Gość jacek61
Opublikowano

Życzę koledze aby znalazł się ktoś kto palił tym miałem, oczywiście w tym samym kotle / palniku i na tym samym sterowniku. Moje doświadczenia palenia miałem 23MJ i 25Mj z Piasta są takie, że za każdym zakupem te miały się różniły od siebie więc aby nie narzekać trzeba kupić na próbę z 50 kg miału biorąc z tej pryzmy z której później będzie dalszy zakup. Palić należy ostro przez kilka godzin, bo gdy miał ma tendencję do koksowania czy żużlowania to można to zauważyć. Z tego względu najlepiej zrobić to w kwietniu bo zwykle jest kilka zimnych dni ( tego roczny kwiecień pod tym względem jest wyjątkiem). Co do mieszanek miałów z różnych kopalń jest jeszcze gorzej, gdy kupiłem miał z Silesi to aby go spalić mieszałem go 1do 2 z Piastem i tylko tak to się paliło. Podobna sytuacja ma miejsce gdy łatwy do spalenia węgiel z Janiny i Sobieskiego  jest mieszany z trudnym węglem z Brzeszcz i pod postacią nazwaną Jaret Plus przysparza wiele kłopotów jego nabywcom. 

Tak więc tylko własne próby dadzą sensowną odpowiedź. Ponoć przyszły tydzień ma by chłodniejszy.

Opublikowano

Całkowicie się zgadzam z kol @jacek61 odnośnie sprawdzenia opału. Na samym CWU nie sprawdzimy go dobrze, za małe i za krótkie odbiory. Jeśli zamierzamy tym palić w zimie to oprócz samego CWU trzeba sprawdzić jeszcze na pełnej mocy żeby nie było niespodzianek w największe mrozy. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.