Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wybór kotła na ekogroszek (4klasa)

techmen

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Planuję przesiąść się z starego zasypowca na kocioł z podajnikiem. Moc jaką będę potrzebował to około 15kW.

Moje typy to:

Skam-p - konstal, gdyż sekom już ich nie produkuje z tego co czytałem na stronie - konstal instaluje sterowniki firmy brager i palniki ekoenergii (info ze strony) o tych sterownikach niewiele znalazłem na forach może ktoś z was powie o nich nieco więcej, co do palnika również prosiłbym o sugestię.

defro komfort eko - sterownik K1P v4, nie wiem czy jest tu wybór co do palnika.

kotły leszka sargas lub agreegat - to podsunął mi znajomy, użytkuje drugi rok i jest zadowolony. Kocioł niedrogi, opinie w sieci pozytywne. Co o nim sądzicie?

Osobiście najbardziej podoba mi się skamp tylko nie wiem w jakiej konfiguracji powinienem szukać (palnik, sterownik). Chciałbym jeszcze zaznaczyć, że nie szukam kotła 5 klasy, gdyż nie ma u mnie dofinansowań, a nie chcę płacić 2k więcej za trochę szamotu i innych wymysłów, które można samemu zaimplementować za niewielkie pieniądze, chyba że się mylę to proszę mnie oświecić ;).

Ogólnie rzecz biorąc jestem w pełni otwarty na propozycje.

Pozdrawiam

Opublikowano

Dobierałeś kocioł na stronie tej stronie? http://cieplowlasciwie.pl/

Ja szukał bym kotła z palnikiem Ardeo iron obrotowy i sterownikiem SKZP2 timela.

Opublikowano

tak robiłem audyt na cieplowlasciwie, wyszło mi 12 ale w przyszłości przybędzie metrów więc szukam z małym zapasem. Timela widziałem u witkowskiego, też kotły z dobrymi opiniami lecz inne palniki..

Opublikowano

Witkowski w sklepie firmowym mają Ardeo iron  ,może jak przedzwonisz lub wyślesz e maila , to ci założą do kotła ten palnik.

http://www.sklep-witkowski.pl/pl/110-iron-obrot

Opublikowano

Techmen

Wcześniejsze skamy badane były wg starych zasad, jak obowiązywała starsza norma, zatem mimo danych parametrów lepszych na ateście (w sensie spełniania 4 i 5klasy) są to konstrukcje w III klasie.

Od października 2017 powinno sie produkować V-ki, zapasy do sprzedania do końca czerwca 2018

Niektórzy próbuja od d.. strony omijać zapisy ustawy pisząc,że to kocioł na biomase niedrzewną albo tylko do podgrzewania cwu, tutaj odpowiedzialność spadnie na ciebie w przypadku kontroli, ty bekniesz jak zamiast biomasy np. ze słomy spalac będziesz węgiel, Ty bekniesz jak zamiast samego podgrzewania cwu grzać będziesz dom. ta durna luka jest teraz w ustawie likwidowana

Musisz jednak mieć świadomość,że część woj. ma swoje uchwały antysmogowe sejmików wojewódzkich z nakazami wymiany kotłów <Vklasy do danej daty np. 2022, 2024....

To, co teraz zapłacisz taniej może być na 4 lub max 6lat, przyjdzie kontrola i się zdziwisz.

Zależy ci na Ardeo - jest ten palnik w nowym kotle sekom, zastąpił skamp-plus

Opublikowano

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.