Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Prośba O Ocenę Schematu Instalacji Co Cwu

Obiektyw

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie. Może ktoś biegły w tych sprawach wypowie się czy coś takiego ma szansę działać poprawnie?

post-68358-0-00357300-1524943822_thumb.jpg

Opublikowano

Dzięki za zainteresowanie Sambor. Jeżeli u Ciebie działa u mnie też powinno. Nurtuje mnie tylko to obchodzenie bufora latem. Zauważyłem, czytając to forum, że większość to praktykuje. Czy chodzi o straty postojowe bufora czy może coś więcej? Kierując się logiką chyba wygodniej jest mieć kilkakrotnie więcej gorącej wody z jednego rozpalenia?  

Opublikowano

U mnie jest trochę "oszukańczy układ" gdyż kocioł jest na pellet, czyli sam się rozpala i sam gasi kiedy potrzeba.

W przypadku samego kotła zasypowego twój schemat będzie dobry, tylko trzeba wszystko dobrze zaizolować, inaczej będą straty - zarówno na samym buforze jak i na rurach.

Obowiązkowo w obiegu kotła dobry zawór zwrotny - aby nie było rozładowania bufora przez kocioł .

Opublikowano

A zawór zwrotny na obiegu CO tak jak na moim schemacie czy lepiej bezpośrednio za pompą?

Co do średnic, czy przy dolniaku 16 kW, buforze 850 l i zasobniku 200 l wystarczy zrobić wszystko na stali 1" ? Ma to chodzić z UPS więc chyba 1" powinien być OK?

Opublikowano

A ZZ w obiegu co(grzejniki) tak jak jest czy bezpośrednio za pompą?

Opublikowano

Wygląda na to, że lektura forum nie poszła na marne. Zastanawiam się jeszcze nad jakimś zaworem grzybkowym za pompą kotłową, żeby mieć wpływ na przepływ w kotle. Ma to sens?

Opublikowano

Chyba już wszystko jasne. Dzięki za pomoc Sambor

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Może ktoś mi poradzi jak tu najkorzystniej wpiąć drugi bufor? Instalacja jest w trakcie skręcania i wyszła zmiana planów - ma być 2 x 850 l

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.