jedlica Opublikowano 16 Kwietnia 2018 #1 Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Witam serdecznie, Jakich przewodów użyć do solara na trakerze?Chodzi o przejście przewodów z solara do gruntu tam gdzie będzie występowało przemieszczanie przewodu. Myślałem o wężu zbrojonym do sprężonego powietrza ale wysoka temp może go załatwić, może pętla z pexa będzie kompensować ruch trakera? Może macie jakieś pomysły jak to rozwiązać? Karol
bachus Opublikowano 1 Maja 2018 #2 Opublikowano 1 Maja 2018 Może macie jakieś pomysły jak to rozwiązać? Karol Ta rurka nazywa się nierdzewka karbowana, jest ona elastyczna.
jedlica Opublikowano 15 Maja 2018 Autor #3 Opublikowano 15 Maja 2018 Przecież karbowaną nierdzewkę kilkadziesiąt razy wygniesz i pęka. Myślałem nad wężykami elastycznymi do podłączenia np. spłuczki w kiblu :)
Hermogenes Opublikowano 15 Maja 2018 #4 Opublikowano 15 Maja 2018 Możesz zrobić spiralę /spirale skrętne z tego np. ://ticon.pl/weze-przemyslowe/woda-zimna-i-goraca/goldschlange/ poz. Hermogenes
rumunn9r Opublikowano 16 Maja 2018 #5 Opublikowano 16 Maja 2018 Ooo akurat takiego tematu szukalem bo tez wlasnie buduje solarki, ja myslalem o wezu zbrojonym elastycznym jak do spluczki.Czy polaczenie solar wymiennik bedziesz robil na pexie? Jak tak to jaki wymiar?Wysłane z mojego LG-D802 przy użyciu Tapatalka
jedlica Opublikowano 16 Maja 2018 Autor #6 Opublikowano 16 Maja 2018 Dzięki Hermogenes, na pewno korzystam:) Rumunn9r- robiłem z pexa 16mm zostało z podłogówki. Właśnie wczoraj zamontowałem solarki, zrobiłem na szybko konstrukcję na gruncie a tracker chyba na przyszły rok przełożę, rury położyłem w otulinie 9/18 oraz PCV 100 i do ziemi. Zrobię fotki to jutro wstawię Karol
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.