MarioZed Opublikowano 8 Kwietnia 2018 #1 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Witam. Proszę Was o poradę. Obecnie posiadam w domu instalację CO opartą na kaloryferach plus CWU. Planuję rozbudowę układu o ogrzewanie podłogowe na poddaszu użytkowym. Przybędzie także klatka schodowa prowadząca na to poddasze i tutaj nie wiem jak ją ogrzać. Myślałem o podłogówce ale czy nie będzie problemu jak będzie ona zasilana z mieszacza umieszczonego na poddaszu. Czy może lepiej dać tam kaloryfer? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
odpowietrznik Opublikowano 8 Kwietnia 2018 #2 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Należy poprowadzić osobne rury (zasilanie/powrót)o odpowiedniej średnicy z kotłowni na poddasze do rozdzielacza podłogowego z rotametrami,w kotłowni zawór 3D +pompa.Na klatce dałbym grzejnik.Z poziomami na poddaszu nie będzie problemu?wszak musisz przewidzieć na styropian 5cm+wylewka 6,5cm+wykończenie 1,5cm.Jaki kocioł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarioZed Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Autor #3 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Kocioł na razie jest wunglak ale podczas tej rozbudowy zostanie zastąpiony peleciakiem. Obecnie zasilanie grzejników jest poprowadzone po strychu (tam gdzie planowane jest poddasze) Nie będzie wylewki gdyż projekt przewiduje na stropie ułożenie legarów. Zastosuję ogrzewanie podłogowe w systemie legarowym. Czy potrzebuję poprowadzić dodatkową rurę do mieszacza podłogówki z kotłowni czy mogę wpiąć się w istniejące zasilanie grzejników? Czy ewentualna pętla podłogówki w klatce nie ma prawa zadziałać w takiej konfiguracji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
odpowietrznik Opublikowano 8 Kwietnia 2018 #4 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Podejrzewam że ta podłogówka to cała kondygnacja dlatego też nieodzowne jest poprowadzenie osobnych rur tylko do podłogówki.Każdy obieg musi być niezależnie sterowany czego nie da się osiągnąć na tych samych rurach. Grzejniki mają inną temp.zasilania wyższą w porównaniu z podłogówką to też temp.na OP musi zostać ograniczona przez zawór termostatyczny 3D.Przy kotle na pellet będziesz potrzebował sprzęgła+zawór TZM do ochrony powrotu, za sprzęgłem pompa na grzejniki +zawór 3D z pompą na podłogówkę.Nie wiem jaki jest układ z tą klatką ale jak rozdzielacz jest wyżej niż planowana pętla na klatce to powinno działać poprawnie.Jeszcze raz,układ mieszający w kotłowni ,na poddaszu sam rozdzielacz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarioZed Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Autor #5 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2018 Podłogówka będzie na całym poddaszu, 48 m kw plus ewentualnie 3,5 m kw klatka. Pętla klatki byłaby na poziomie parteru zasilana z poziomu poddasza. Czy to będzie działać? Co do rozdzielacza to myślałem o umieszczeniu na poddaszu całego kompletu (pompa, tzm, rozdzielacz w jednej skrzynce) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.