Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Holzgas

MKD

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czołem;-)

Przeszukuję internety w temacie ogrzewania kotłem na Holzgas. Przeczytałem stare wątki i postanowiłem założyć nowy;-)

Chciałbym aby w tym wątku osoby używające takich kotłów podzieliły się swoim doświadczeniem. Jestem w trakcie podejmowania decyzji jaki system grzewczy wybrać. Na polu walki pozostał pellet i Holzgas. Od siebie dodam, że akcja się dzieje na wsi, dostęp do drzewa jest, miejsce na sezonowanie jest, chałupa ogromna i średnio ocieplona, a ponieważ jest to zabudowa szchulcowa nie zamierzam ocieplać. Być może ocieplę sensownie fundamenty.

Wszelkie informacje, dzielenie się doświadczeniem mile widziane;-)

A gdyby ktoś polecił instalatora pieca na Holzgas z DolnegoŚląska to już byłoby super;-)

Dzięki;-)

MKD

Opublikowano

Masz na dole "Podobne tematy", poczytaj.  Holzgas jest dobry do samochodu a do ogrzewania kłopotliwy

Ja osobiście wolałbym jakiś dobry kocioł na drewno

Opublikowano

Dzięki Józef.

Wątki "podobne tematy" przeczytałem przed rozpoczęciem nowego wątku. Niestety są one dość stare a technologia jak wiadomo się rozwija, stąd mój pomysł na taki kompilujący doświadczenia temat.

CO masz na myśli pisząc "dobry kocioł na drewno"? Chętnie przyjmę sugestie.

Opublikowano

Normalny tradycyjny kocioł tylko dobrej jakości i z dobrym sterowaniem.  Choć ja jestem za zwykłym miarkownikiem.

Jak masz dostęp do taniego drewna to trzeba to wykorzystać.

Musisz zapoznać się z ofertą producentów , poszukać opinii. 

Ja paliłem drewnem i węglem na zmianę dopóki nie zamontowałem podajnikowca.

Opublikowano

Dzięki za info.

O jakim sterowaniu mówisz? no i co z kominem wtedy? 

Tanie drewno - to relatywne;-) ok 80pln m3

Czy takie "zwykłe" piece to można "załadować" raz na dobę na przykład?

Opublikowano

80pln to faktycznie dobra cena

Niektóre nowsze wersje kotłów mają sterowniki elektroniczne. 

Czy raz na dobę nie wiem choć słyszałem że są takie.

A komin normalny, byle wysoki i z porządnej czerwonej cegły albo z wkładem, czyli jak do każdego pieca :D

Opublikowano

Chałupa stara - komin ogromny;-)

Opublikowano

Kocioł na drewno + zasobnik + zawór trójdrogowy na dom, no i tyle.

Opublikowano

@ robinet

a jeśli kocioł na drewno to jakiego typu?

Czy taki kocioł rozwiąże również sprawę podgrzewania wody do kuchni/łazienek?

Opublikowano

Najlepszy kocioł do drewna to HG z zasobnikiem a nie jakieś tradycyjne GS-górne skopcanie drewna.

Opublikowano

@ tajne

I o takim właśnie myślę;-) Tylko kto mi to zainstaluje?;-)

Opublikowano

Sama kasa nie wystarczy, trzeba trochę wiedzy .

Wiele instalacji zgłaszanych na tym forum było robione wg tej zasady i w końcu i tak tu po pomoc trafili.

Obecnie w wielu przypadkach im większa kasa tym możliwe większe przekręty. i to nie tylko w CO.

Opublikowano

@ sony

A załóżmy, że kasa jest, tylko mądrego, z wiedzą, godnego zaufania instalatora ni ma...

Opublikowano

Wiadomo, że bez wiedzy nie zrobisz dobrze ale dobre firmy kotlarskie mają gotowe schematy instalacji pod swoje kotły a to już dobry początek i nie trzeba wymyślać wszystkiego od zera i polegać tylko na instalatorze.

Opublikowano

Jeśli chodzi o kotły na HG w Polsce, to znalazłem tylko dwie firmy produkujące ten typ. Jedna Polska, jedna Czeska.

Opublikowano

@ Sony

Czy to oznacza, że nie umiem szukać?;-) skoro jest tego multum...;-) Czy możesz podać jakieś linki poproszę? Może być PM

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.