MKD Opublikowano 31 Marca 2018 #1 Opublikowano 31 Marca 2018 Czołem;-) Przeszukuję internety w temacie ogrzewania kotłem na Holzgas. Przeczytałem stare wątki i postanowiłem założyć nowy;-) Chciałbym aby w tym wątku osoby używające takich kotłów podzieliły się swoim doświadczeniem. Jestem w trakcie podejmowania decyzji jaki system grzewczy wybrać. Na polu walki pozostał pellet i Holzgas. Od siebie dodam, że akcja się dzieje na wsi, dostęp do drzewa jest, miejsce na sezonowanie jest, chałupa ogromna i średnio ocieplona, a ponieważ jest to zabudowa szchulcowa nie zamierzam ocieplać. Być może ocieplę sensownie fundamenty. Wszelkie informacje, dzielenie się doświadczeniem mile widziane;-) A gdyby ktoś polecił instalatora pieca na Holzgas z DolnegoŚląska to już byłoby super;-) Dzięki;-) MKD
Jozefg1 Opublikowano 31 Marca 2018 #2 Opublikowano 31 Marca 2018 Masz na dole "Podobne tematy", poczytaj. Holzgas jest dobry do samochodu a do ogrzewania kłopotliwy Ja osobiście wolałbym jakiś dobry kocioł na drewno
MKD Opublikowano 31 Marca 2018 Autor #3 Opublikowano 31 Marca 2018 Dzięki Józef. Wątki "podobne tematy" przeczytałem przed rozpoczęciem nowego wątku. Niestety są one dość stare a technologia jak wiadomo się rozwija, stąd mój pomysł na taki kompilujący doświadczenia temat. CO masz na myśli pisząc "dobry kocioł na drewno"? Chętnie przyjmę sugestie.
Jozefg1 Opublikowano 31 Marca 2018 #4 Opublikowano 31 Marca 2018 Normalny tradycyjny kocioł tylko dobrej jakości i z dobrym sterowaniem. Choć ja jestem za zwykłym miarkownikiem. Jak masz dostęp do taniego drewna to trzeba to wykorzystać. Musisz zapoznać się z ofertą producentów , poszukać opinii. Ja paliłem drewnem i węglem na zmianę dopóki nie zamontowałem podajnikowca.
MKD Opublikowano 31 Marca 2018 Autor #5 Opublikowano 31 Marca 2018 Dzięki za info. O jakim sterowaniu mówisz? no i co z kominem wtedy? Tanie drewno - to relatywne;-) ok 80pln m3 Czy takie "zwykłe" piece to można "załadować" raz na dobę na przykład?
Jozefg1 Opublikowano 31 Marca 2018 #6 Opublikowano 31 Marca 2018 80pln to faktycznie dobra cena Niektóre nowsze wersje kotłów mają sterowniki elektroniczne. Czy raz na dobę nie wiem choć słyszałem że są takie. A komin normalny, byle wysoki i z porządnej czerwonej cegły albo z wkładem, czyli jak do każdego pieca :D
robinet Opublikowano 31 Marca 2018 #8 Opublikowano 31 Marca 2018 Kocioł na drewno + zasobnik + zawór trójdrogowy na dom, no i tyle.
MKD Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Autor #9 Opublikowano 1 Kwietnia 2018 @ robinet a jeśli kocioł na drewno to jakiego typu? Czy taki kocioł rozwiąże również sprawę podgrzewania wody do kuchni/łazienek?
tajne Opublikowano 1 Kwietnia 2018 #10 Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Najlepszy kocioł do drewna to HG z zasobnikiem a nie jakieś tradycyjne GS-górne skopcanie drewna.
MKD Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Autor #11 Opublikowano 1 Kwietnia 2018 @ tajne I o takim właśnie myślę;-) Tylko kto mi to zainstaluje?;-)
sambor Opublikowano 1 Kwietnia 2018 #12 Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Jak to kto? Pewnie miejscowy piekarz, oni się znają na piecach i paleniu w nich.
SONY23 Opublikowano 1 Kwietnia 2018 #13 Opublikowano 1 Kwietnia 2018 @ tajne I o takim właśnie myślę;-) Tylko kto mi to zainstaluje?;-) Wystarczy mieć trzy rzeczy. Kasa, kasa i jeszcze raz kasa...
sambor Opublikowano 1 Kwietnia 2018 #14 Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Sama kasa nie wystarczy, trzeba trochę wiedzy . Wiele instalacji zgłaszanych na tym forum było robione wg tej zasady i w końcu i tak tu po pomoc trafili. Obecnie w wielu przypadkach im większa kasa tym możliwe większe przekręty. i to nie tylko w CO.
MKD Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Autor #15 Opublikowano 1 Kwietnia 2018 @ sony A załóżmy, że kasa jest, tylko mądrego, z wiedzą, godnego zaufania instalatora ni ma...
SONY23 Opublikowano 1 Kwietnia 2018 #16 Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Wiadomo, że bez wiedzy nie zrobisz dobrze ale dobre firmy kotlarskie mają gotowe schematy instalacji pod swoje kotły a to już dobry początek i nie trzeba wymyślać wszystkiego od zera i polegać tylko na instalatorze.
MKD Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Autor #17 Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Jeśli chodzi o kotły na HG w Polsce, to znalazłem tylko dwie firmy produkujące ten typ. Jedna Polska, jedna Czeska.
SONY23 Opublikowano 1 Kwietnia 2018 #18 Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Jest tego multum. Stalowe i żeliwne. Do wyboru, do koloru aby tylko siano było...
MKD Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Autor #19 Opublikowano 1 Kwietnia 2018 @ Sony Czy to oznacza, że nie umiem szukać?;-) skoro jest tego multum...;-) Czy możesz podać jakieś linki poproszę? Może być PM
SONY23 Opublikowano 1 Kwietnia 2018 #20 Opublikowano 1 Kwietnia 2018 Np. https://kotly.com/pl/681-kociol-zgazujacy-defro-hg.html https://www.viessmann.pl/pl/budynki-mieszkalne/kotly-na-biomase/kotly-na-drewno-w-kawalkach/vitoligno-100-s.html https://kotly.com.pl/produkt-kociol-na-drewno-viadrus-lignator-10-czlonow-34kw-2770.html?l=pl https://sprzedajemy.pl/piec-buderus-logano-s121-21-kw-kociol-na-holzgas-zgazowujacy-tczew-2-a1d299-nr55339348 I pewnie jeszcze z dziesięć innych... Zanim coś postanowisz to sobie przeczytaj wszystko co znajdziesz na forum i w internecie o tej technologii, bo opinie są podzielone...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.