Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wymiana Kotła I Modernizacja Instalacji

edisded

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam drodzy forumowicze, dotychczasowy kocioł powoli kończy swój żywot i czeka mnie wymiana kotła. Wybór padł na MPM DS, czy był to dobry wybór to się okaże, na pewno napiszę o tym na forum.

Do instalacji kotła zaprosiłem trzech hydraulików- instalatorów i każdy z nich mówił  coś innego,

1- że jedna pompa wystarczy, 2- że potrzebne są dwie, 3- że zawsze wstawia trzy. W jednym co się zgadzali, że będzie zamontowany zawór czterodrogowy, najlepiej z siłownikiem i sterowaniem.

Instalacja jest w układzie zamkniętym, nie ma podłogówki, same grzejniki.  MPM ma zamontowaną wężownicę schładzającą. Dołączam schemat instalacji dotychczasowej.

post-77702-0-35527500-1522149386_thumb.jpg

Moje pytanie do forumowiczów, jak wpiąć nowy piec, ile zastosować pomp i gdzie je zamontować?

Czy za zaworem czterodrogowym jest potrzeba robienia obejścia z zaworem różnicowym?

Czy będę musiał zastosować jakieś zawory zwrotne? Gdzie zamontować odpowietrznik?

Jeżeli  wyjście zasilania z kotła  jest  1 1/2 ‘’ a instalacja w kotłowni 1’’ to jakiej wielkości zamontować zawór czterodrogowy?

Czy i jak zabezpieczyć instalację(teraz jest zamontowany jeden ciśnieniowy  zawór bezpieczeństwa)?

Jeżeli już będzie wszystko zmieniane, to w którym miejscu zamontować naczynie przeponowe?

Jak to zrobić by było zgodnie z przepisami i bezpiecznie?

Może któryś z forumowiczów pokusi się o narysowanie szkicu, schematu do tej instalacji.

Za wszelkie uwagi i porady będę wdzięczny.

Opublikowano

A ja jako 4ty instalator ;) bym się nie pchał w zawór 4D tylko ochrona powrotu poprzez pompę kotłową jak w załączniku #1  Dzięki temu że użyjesz 3 pomp to każdy obieg będzie niezależnie sterowany.Jeżeli koniecznie zaw.4D to załącznik #2 Przy zaw.4D możesz zrezygnować z pompy kotłowej ale wtedy sam zawór jak i rury w obiegu kotłowym jak wyście z kotła czyli 6/4? taki zawór jest drogi i wcale nie jest pewne ze zadziała grawitacja  dlatego radzę od razu zamontować pompę kotłową wtedy rury mogą być 1"

Do każdej z tych dwóch opcji potrzebny jest zawór schładzający 1-funkcyjny współpracujący z wężownicą schładzającą.

Producent  musi dopuszczać swój kocioł do pracy w układzie zamkniętym.

post-32948-0-35082300-1522150993_thumb.jpg

post-32948-0-60609000-1522151014_thumb.jpg

Opublikowano

czyli 3 pompy, ok. Kocioł przystosowany do układu zamkniętego, a zawór schładzający dostałem w pakiecie z kotłem. Bliżej mi do załącznika nr 2 ale nr 1 instalator też zobaczy

Opublikowano

Czy mógłby mi ktoś doradzić jaki wybrać sterowniki do tych trzech pomp oraz siłownika zaworu czterodrogowego?

Z firmy Tech zaproponowali Sterownik i-2 ale cena ok. 700 zł mocno mnie zniechęca.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.