VAV Opublikowano 26 Marca 2018 #1 Opublikowano 26 Marca 2018 Witam wszystkich. Jest to mój pierwszy post na forum w związku z wątpliwościami co do prawidłowego wykonania instalacji CO i CWU w kotłowni w piwnicy, do istniejącej już instalacji na parterze i poddaszu, proszę o pomoc i przy okazji wyrażenie opinii na temat całości instalacji. Jest to ogrzewanie podłogowe wykonane na parterze i poddaszu mieszkalnym, posiadające osobne rozdzielacze z pompami i zaworkami kulowymi na poszczególne pętle. Dodatkowo na zasilaniu przy górnych belkach znajduje się zawór różnicowy w razie braku prądu aby kocioł nie zagotował wody. Na każdej kondygnacji jest jeszcze po jednym grzejniku w łazienkach z osobnym zasilaniem z kotłowni. Zbiornik wyrównawczy bezciśnieniowy znajduje się na poddaszu w łazience, posiada trzy rurki, najwyżej rurka od zasilania nieco niżej przelew, przy dnie rurka od powrotu. Teraz to, co wymaga wykonania w piwnicy. Chcę to wykonać tak jak motto tego forum -,prosto, praktycznie i bez problemów’- wiem że się nie da, mając na uwadze już wykonaną instalację, ale jakoś to muszę zrobić z Waszą pomocą na którą liczę. Kocioł zasypowy DS., dalej CWU, 2 grzejniki do łazienek, sprzęgło i zawór 3D. Z ważniejszych rzeczy to, na kotle będzie zawór ciśnieniowy i raczej nie będzie siłownika zaworu 3D aby nie zamykać całkowicie przepływu do zbiornika wyrównawczego. Przewiduję, że kocioł, CWU i grzejniki będą pracować na grawitacji przez co będzie zapewniona ochrona kotła. Poniżej schemat. CO (1).pdf
sambor Opublikowano 26 Marca 2018 #2 Opublikowano 26 Marca 2018 Aleś wymyślił dziwoląga - który będzie niezgodny z przepisami na dodatek będzie niebezpieczny i nie będzie działać A ten rysunek to dawaj w jpg a nie w dziwacznych formatach.
VAV Opublikowano 26 Marca 2018 Autor #3 Opublikowano 26 Marca 2018 Komputer nie jest moim najlepszym przyjacielem.
VAV Opublikowano 26 Marca 2018 Autor #5 Opublikowano 26 Marca 2018 Aleś wymyślił dziwoląga - który będzie niezgodny z przepisami na dodatek będzie niebezpieczny i nie będzie działać A ten rysunek to dawaj w jpg a nie w dziwacznych formatach. Chodzi o jpg-i czy o dziwoląga? JPG-i chyba zmienione.
sambor Opublikowano 26 Marca 2018 #6 Opublikowano 26 Marca 2018 jpg jako format jest OK, natomiast na rurze do naczynia nie wolno montować żadnych odcięć czy innej armatury zmieniającej przekrój lub przepływ np zaw 3-D - jest na stosowna norma. Daj do naczynia osobną rurę sprzed zaw 3-D ,a zaw 3-D dasz na tak jak masz. Ponadto mam duże wątpliwości co do pracy grawitacyjnej pozostałej części instalacji Do pozostałej części przydałaby się jednak pompa
VAV Opublikowano 26 Marca 2018 Autor #7 Opublikowano 26 Marca 2018 Nie napisałem jeszcze średnic rurek Cu. kocioł-sprzęgło- 6/4 stal sprzęgło-najbliższy trujnik- 35mm Cu do obydwu rozdzielaczy- 28mm Cu do zbiornika- 22mm Cu Każdy roździelacz posiada pompę i ogrzewanie powinno chodzić na tych pompach jedynie gdy zabraknie prądu to chciałem aby nie był zamknięty przepływ przez to przy rożdzielaczach są zawory różnicowe. Wiem, że o ile to pomoże, to niewiele, może nie zaszkodzi, kocioł jest w piwnicy. Na grawitację liczę tylko na bojler i ewentualnie grzejniki. Zawór 3D jak napisałem wyżej będzie sterowany manualnie aby nie zamknąć całkowicie przepływu do zbiornika wyrównawczego. Temperatura będzie zmieniana miarkownikiem, oczywiście w rozsądnych granicach.
sambor Opublikowano 26 Marca 2018 #8 Opublikowano 26 Marca 2018 Nadal nie rozumiesz do zaworu 3D dajesz osobną rurę a do naczynia rurę Cu28 lub 1"stal - tak mówię normy i przepisy wykonawcze , a co ty chcesz wyczyniać mnie nie interesuje. Sprzęgła na grawitacji zadziała tylko na krótkim obiegu - kocioł sprzęgło, dalej woda nie poleci. Jakby ci to wytłumaczyć - dla obiegu wody na grawitacji sprzęgło jest jakby zwarciem i blokuje całą grawitację. Ono ci nie potrzebne, jak chcesz nim realizować ochronę kotła to albo daj dodatkową pompę albo je zlikwiduj
VAV Opublikowano 26 Marca 2018 Autor #9 Opublikowano 26 Marca 2018 Instalacja jest już wykonana powyżej piwnicy i nie mam możliwości dać osobną rurę do naczynia, muszę dostosować ją w piwnicy aby jakoś grzała. Myślę, że zawór ciśnieniowy na kotle i dwie istniejące rurki do naczynia w pewnym stopniu zwiekszą bezpieczeństwo użytkowania. Jeżeli chodzi o grawitację na podłogówkę to z tego co napisałeś to musiałbym na czas braku prądu zrobić obejście sprzęgła, z tym że oczywiście wiem, że pomimo to może nie działać. Natomiast grawitacja na krótkim obiegu powinna działać łącznie z bojlerem i grzejnikami, jak zrobię tak jak na schemacie. Czy to zabezpieczy kocioł przed zimnym powrotem mając na uwadze jeszcze powrót z podłogówki przez sprzęgło?
buska3 Opublikowano 27 Marca 2018 #10 Opublikowano 27 Marca 2018 Zamiast grawitacji pomyśl o UPS. Przy układzie co na rozdzielaczach marne szanse na nią (tak myślę). Sambor ma 100% racji z naczyniem wyrównawczym. Pomyśl tylko jak woda się zagotuje, a zawór 3d zamknie układ CO to gdzie będzie ujecie pary wodnej???
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.