Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Instalacja Co I Cwu W Kotłowni Jak Wykonać?

VAV

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam wszystkich.

Jest to mój pierwszy post na forum w związku z wątpliwościami co do prawidłowego wykonania instalacji CO i CWU w kotłowni w piwnicy, do istniejącej już instalacji na parterze i poddaszu, proszę o pomoc i przy okazji wyrażenie opinii na temat całości instalacji.

Jest to ogrzewanie podłogowe wykonane na parterze i poddaszu mieszkalnym, posiadające osobne rozdzielacze z pompami i zaworkami kulowymi na poszczególne pętle. Dodatkowo na zasilaniu przy górnych belkach znajduje się zawór różnicowy w razie braku prądu aby kocioł nie zagotował wody. Na każdej kondygnacji jest jeszcze po jednym grzejniku w łazienkach z osobnym zasilaniem z kotłowni. Zbiornik wyrównawczy bezciśnieniowy znajduje się na poddaszu w łazience, posiada trzy rurki, najwyżej rurka od zasilania nieco niżej przelew, przy dnie rurka od powrotu. 

Teraz to, co wymaga wykonania w piwnicy.

Chcę to wykonać tak jak motto tego forum -,prosto, praktycznie i bez problemów’- wiem że się nie da, mając na uwadze już wykonaną instalację, ale jakoś to muszę zrobić z Waszą pomocą na którą liczę.

Kocioł zasypowy DS., dalej CWU, 2 grzejniki do łazienek, sprzęgło i zawór 3D. Z ważniejszych rzeczy to, na kotle będzie zawór ciśnieniowy i raczej nie będzie siłownika zaworu 3D aby nie zamykać całkowicie przepływu do zbiornika wyrównawczego. 

Przewiduję, że kocioł, CWU i grzejniki będą pracować na grawitacji przez co będzie zapewniona ochrona kotła.

Poniżej schemat.

CO (1).pdf

Opublikowano

Aleś wymyślił dziwoląga - który będzie niezgodny z przepisami na dodatek będzie niebezpieczny i nie będzie działać

A ten rysunek to dawaj w jpg a nie w dziwacznych formatach.

Opublikowano

Aleś wymyślił dziwoląga - który będzie niezgodny z przepisami na dodatek będzie niebezpieczny i nie będzie działać

A ten rysunek to dawaj w jpg a nie w dziwacznych formatach.

Chodzi o jpg-i czy o dziwoląga?

JPG-i chyba zmienione. 

Opublikowano

jpg jako format jest OK, natomiast na rurze do naczynia nie wolno montować żadnych odcięć czy innej armatury zmieniającej przekrój lub przepływ np zaw 3-D - jest na stosowna norma.

Daj do naczynia osobną rurę sprzed zaw 3-D ,a zaw 3-D dasz na tak jak masz.

Ponadto mam duże wątpliwości co do pracy grawitacyjnej pozostałej części instalacji

Do pozostałej części przydałaby się jednak pompa

Opublikowano

Nie napisałem jeszcze średnic rurek Cu.

kocioł-sprzęgło- 6/4 stal

sprzęgło-najbliższy trujnik- 35mm Cu

do obydwu rozdzielaczy- 28mm Cu

do zbiornika- 22mm Cu

Każdy roździelacz posiada pompę i ogrzewanie powinno chodzić na tych pompach jedynie gdy zabraknie prądu to chciałem aby nie był zamknięty przepływ przez to przy rożdzielaczach są zawory różnicowe. Wiem, że o ile to pomoże, to niewiele, może nie zaszkodzi, kocioł jest w piwnicy. 

Na grawitację liczę tylko na bojler i ewentualnie grzejniki.

Zawór 3D jak napisałem wyżej będzie sterowany manualnie aby nie zamknąć całkowicie przepływu do zbiornika wyrównawczego. Temperatura będzie zmieniana miarkownikiem, oczywiście w rozsądnych granicach.

Opublikowano

Nadal nie rozumiesz do zaworu  3D dajesz osobną rurę a do naczynia rurę Cu28 lub 1"stal - tak mówię normy i przepisy wykonawcze , a co ty chcesz wyczyniać mnie nie interesuje.

Sprzęgła na grawitacji zadziała tylko na krótkim obiegu - kocioł sprzęgło, dalej woda nie poleci.

Jakby ci to wytłumaczyć - dla obiegu wody na grawitacji sprzęgło jest jakby zwarciem i blokuje całą grawitację.

Ono ci nie potrzebne, jak chcesz nim realizować ochronę kotła to albo daj dodatkową pompę albo je zlikwiduj 

Opublikowano

Instalacja jest już wykonana powyżej piwnicy i nie mam możliwości dać osobną rurę do naczynia, muszę dostosować ją w piwnicy aby jakoś grzała. Myślę, że zawór ciśnieniowy na kotle i dwie istniejące rurki do naczynia w pewnym stopniu zwiekszą bezpieczeństwo użytkowania.

Jeżeli chodzi o grawitację na podłogówkę to z tego co napisałeś to musiałbym na czas braku prądu zrobić obejście sprzęgła, z tym że oczywiście wiem, że pomimo to może nie działać.

Natomiast grawitacja na krótkim obiegu powinna działać łącznie z bojlerem i grzejnikami, jak zrobię tak jak na schemacie. Czy to zabezpieczy kocioł przed zimnym powrotem mając na uwadze jeszcze powrót z podłogówki przez sprzęgło?

Opublikowano

Zamiast grawitacji pomyśl o UPS. Przy układzie co na rozdzielaczach marne szanse na nią (tak myślę). Sambor ma 100% racji z naczyniem wyrównawczym. Pomyśl tylko jak woda się zagotuje, a zawór 3d zamknie układ CO to gdzie będzie ujecie pary wodnej???

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.