AndrewOne Opublikowano 23 Marca 2018 #1 Opublikowano 23 Marca 2018 Witam Mam problem z ogrzewaniem podłogowym ponieważ nie mam żadnego regulatora pokojowego i moją jedyną możliwością regulacji to pompa oraz termostat na rozdzielni, którym mogę ustawić jaka temp wody idzie na ogrzewanie podłogowe. Moje pytanie, jak mam regulować tym co mam aby było najefektywniejsze. Dodam, że instalacja w jednym pomieszczeniu została nieco źle zrobiona ponieważ pętla ma ok 125 metrów pexa i jest najdalej kotłowni i to głównie ona pochłania najwięcej energii. Od dłuższego czasu walczę z wysokim spalaniem opału, już dużo udało mi się zrobić aby były oszczędności ale jak na moje 100mkw i przy stosunkowo nie dużej instalacji spalanie jest podobne jak u użytkowników którzy ogrzewają 150-170mkw. Wydaje mi się, że mógłbym wprowadzić jakieś oszczędności w spalaniu gdyby jakoś było to spięte z korekcją o temperaturę pokojową.
sambor Opublikowano 24 Marca 2018 #2 Opublikowano 24 Marca 2018 Podaj co masz w tej instalacji - najlepiej na rysunku Regulator pokojowy ci nie potrzebny, tylko sprytny hydraulik , który to poprawi i wyreguluje
PioBin Opublikowano 24 Marca 2018 #3 Opublikowano 24 Marca 2018 Zaden system regulacji w petli otwartej nie zapewnia stabilizacji i komfortu. Bez informacji zwrotnej o temperaturze w pomieszczeniu nie ma mowy o komforcie i ekonomii. Nie w XXI wieku. Sprytny hydraulik moze tylko wykonac/poprawic instalacje (to jest bardzo wazne) ale co najwazniejsze podpowiedziec system do regulacji temperatury.
AndrewOne Opublikowano 24 Marca 2018 Autor #4 Opublikowano 24 Marca 2018 Musialem sam narysować bo nic lepszego nie mam, gdyby było coś nie jasne to będę wyjaśniał, ewentualnie robił zdjecia. Myślałem , żeby coś takiego założyć na rozdzielni i połączyć z bezprzewodowym regulatorem pokojowym, tylko nie wiem czy to możliwe do zrobienia. http://allegro.pl/bezprzewodowy-silownik-termoelektryczny-stt-868-i7238456062.html Nie mam możliwości przeciągnięcia kabla z kotłowni do pokoju ( głównie zależy mi na konkretnym pokoju z tą długą pętlą podłogówki bo reszta to kuchnia łazienka i przedpokój ale tu są krótkie pętle więc dużo nie zabierają energii a przedpokój czasami odcinam całkowicie. Tu film z widoku rozdzielni.
AndrewOne Opublikowano 26 Marca 2018 Autor #5 Opublikowano 26 Marca 2018 Podpowiedzcie chociaż jak najłatwiej i najszybciej w moim przypadku dać informację zwrotną o temperaturze w pokoju? Żebym nie tracił tylko pieniędzy i nie kupował, rzeczy które do niczego mi się na nadadzą.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.