Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Buderus Logamax Gb062 24

morgon

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć

Jakieś 1,5 roku temu, zamontowano mi tytułowy model kotła gazowego. Niestety, zrażony jego pracą i usterkami, wróciłem do węgla, a teraz ponownie po wielu dyskusjach ze znajomymi, oswajam się z tematyką ogrzewania gazowego. Małymi kroczkami z pomocą znajomych, ogarnąłem kocioł, usterki i nieodpowiedzialność instalatorów i serwisantów. Ale nadal nie mogę znaleźć odpowiedzi na kilka pytań. Mianowicie, gdy kocioł pracuje wg pogodówki, to kocioł grzeje i grzeje. Temperatura zasilania spada, ale kocioł cały czas dogrzewa i pomimo że temperatura żądana jest ustawiona na 23°C, to pomimo osiągnięcia 24,5°C, on nadal grzeje. Zaś, jeżeli ustawię sterowanie wg temperatury wewnętrznej, to kocioł grzeje na maxa, podbija temperaturę o 0,5°C, po czym się wyłącza, grzejniki stygną, temperatura spadnie o 0,5°C od zadanej, kocioł się załącza, zaczyna grzać od nowa, ale nim się to znów rozchyla, to temperatura mi spadnie o ok 1,5°C. Da się tak zrobić, żeby temperatura była stabilna, bez takich odchyleń?

Opublikowano

No widzisz.... Zapomniałem napisać. RC 200

Opublikowano

W sterowaniu wg temperatury pomieszczenia, z ciekawości przełączyłem z regulacji mocy na regulację temperatury zasilania. Nie bardzo rozumiem różnice między tymi regulacjami, ale gdy temperatura pomieszczenia przekroczyła 0,1°C od zadanej, kocioł zaczął płynnie zwalniać a temperatura zasilania spada

Opublikowano

O, dziękuję, będę działał

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.