Karmelita Opublikowano 14 Marca 2018 #1 Opublikowano 14 Marca 2018 Witam Kolegów. Jakiej średnicy rury użyć do zasilenia dwóch rozdzielaczy C.O. (kaloryfery). Jeden na parterze 8 sekcji (w sumie +/- ok 5000 W mocy) a drugi na piętrze 6 sekcji (też +/- ok 5000 W). Jeden z rozdzielaczy będzie na parterze a drugi na piętrze (w pionie jeden nad drugim ), chciałbym puścić rurę pp 32 stabi glass w pionie i zasilić je razem. Zasilanie (tak jak na rysunku) byłoby wyprowadzone z pieca i najpierw na piętro (zasilenie rozdzielacza 6 obwodów od kaloryferów) a następnie poprowadzone w dół aby zasilić drugi rozdzielacz (od kaloryferów na parterze). Myślałem tak zrobić dlatego, że jest wtedy jakieś prawdopodobieństwo grzania grawitacyjnego, w przypadku braku napięcia do pomp i sterownika C.O. Zasilanie z pieca byłoby w pionie aby wymusić obieg grawitacyjny rozdzielacza na piętrze gdyż jest on wyżej ( wiadomo, że dolnego rozdzielacza na pewno nie "ruszy"). Dodaję rysunek aby lepiej to zobrazować. Proszę mi powiedzieć co sądzicie o takim rozwiązaniu, czy warto, jaka dać średnicę rury i czy te podłączenia będą dobre? Może ktoś ma coś podobnego lub myślał podobnie? Kocioł na ekogroszek. Są to klasyczne rozdzielacze, z których dalej będzie wychodzić pex-16 do kaloryferów. W systemie będą oczywiście zamontowane pompy i dodatkowo jest planowany UPS dla potrzymania napięcia pomp i sterownika. Ten układ grawitacyjny byłby tylko zabezpieczeniem, gdyby brakło napięcia a UPS by np. nie zadziałał. Myślę, że lepsze to niż tylko UPS, a koledzy co sądzą ? Czy w ogóle jest sens takiego czegoś? Z góry dziękuję za pomoc. PS. Jeżeli coś źle napisałem albo nie jasno z góry przepraszam. Proszę pisać a postaram to bardziej zobrazować.
sambor Opublikowano 14 Marca 2018 #2 Opublikowano 14 Marca 2018 Rura PP32 wystarczy, grawitacja tylko sporadycznie- małe szanse na PEX-ie. Natomiast jak zabezpieczysz powrót kotła? Jak zabezpieczysz kocioł przed wzrostem ciśnienia - układ otwarty czy zamknięty
Karmelita Opublikowano 14 Marca 2018 Autor #3 Opublikowano 14 Marca 2018 Dziękuję za odpowiedź. Układ otwarty z zabezpieczeniami na zasilaniu. Zawór bezpieczeństwa 2,5 bar.
sambor Opublikowano 14 Marca 2018 #4 Opublikowano 14 Marca 2018 Jak ukad otwartz to yaw beypiecye}stawa 1,5 bar a nie 2,5
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.