Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Grzałka Do Bojlera Na Lato

Gość berthold61

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czyli 140 miesięcznie to bardzo dobra cena , najbardziej boli mnie spuszczanie wody z układu aby tą grzałkę założyć , ale nie ma złego tylko najpierw muszę złapać z dwie beczki 200-tu litrowe deszczówki i przy okazji przepłukam cały układ bo woda z sieci to sam kamień i żelazo

Przecież w bojlerze cały czas masz świeża wodę wodociągowa... Spuszczenie wody i założenie grzałki to max 20 minut. Tylko od razu programator sobie kup ;-)

Gość berthold61
Opublikowano

Normalnie to było nas dwoje z żoną ale zjechał najmłodszy syn i się rozgościł na dobre więc 3 ludków i wanna ale w planach dodatkowa kabina prysznicowa i to powinno trochę uszczuplić pobory wody , po głowie cały czas chodzi mi ta pompa ciepła z zbiornikiem 300 litrów podobno ten zbiornik nierdzewka koszt ok 1700-1900 zależy kto sprzedaje no ale na sam początek założę tą grzałkę nie sprawdzę nie będę wiedział

Gość berthold61
Opublikowano

Przecież w bojlerze cały czas masz świeża wodę wodociągowa... Spuszczenie wody i założenie grzałki to max 20 minut. Tylko od razu programator sobie kup ;-)

Ale ze mnie cymbał , faktycznie wystarczy tylko zakręcić dopływ a ja przekonany że układ lącznie z kotłem muszę spuścić :blink:

Opublikowano

Jeśli masz dostęp, żeby wkręcić grzalke na wiszacym bojlerze, to wcale nie musisz obiegu kotła ruszać ;-)

Gość berthold61
Opublikowano

No właśnie dostęp jest (poziomy bojler 140l) nie wiem dlaczego myślałem o spuszczaniu układu , człowiek czasem się zamota i dobrze jak go ktoś z mroku wyciągnie  :D 

Opublikowano

Ze względu na to zamotanie podpowiem jeszcze jeden banał - odkrec krany przy spuszczaniu wody z bojlera, żeby miał którędy powietrze pociągnąć. I tak samo napelniaj - do przelewu wody z kranow.

Opublikowano

To ja napisze jak zabudować grzałkę bez spuszczania wody .Krany pozakręcane wystarczy zamknąć zaworem dopływ wody z sieci i otworzyć zawór spustowy pod bojlerem żeby rozprężyć ciśnienie i zostawić go otwarty .Potem wykręcasz zaślepkę 5/4 cala jak jest końcówka gwintu bierzesz grzałkę do ręki np prawej przystawiasz przy korku ,lewa ręką wykręcasz korek i szybko wkładasz grzałkę i zakręcasz gotowe.Woda praktycznie nie poleci bo wytworzy się podciśnienie .Nie polecam tego sposobu dla ślamazarnych  :D

Opublikowano

Gorzej jak się spozni i poleci 70l wody ;-)

Dla bezpieczeństwa jednak bym spuścił wodę. Jeśli jest zawór spustowy to serio kilka minut

Opublikowano

Gorzej jak wypadnie z ręki korek i grzałka ,ale to można zawsze ręką przytrzymać i wołać na pomoc w szukaniu grzałki ;) .Wody nie poleci dużo bo jest podciśnienie wytworzone wręcz będzie zasysać tym otworem po korku powietrze bo  dolny zawór będzie otwarty .Ja tak robiłem ale bojler w piwnicy to mi nie zależało czy tam trochę wody wyleci . :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.