adas2412 Opublikowano 11 Marca 2018 #1 Opublikowano 11 Marca 2018 Witam wybrałem do mojego domu ogrzewanie na gaz wraz z kotłem buderus GB062 V2 14kw + zasobnik 120L, Chyba że macie jakiś inny godny polecenia kociołek. Dom parterowy 123m2 tylko podłogówka. Teraz moje pytanie brzmi czy ta pompa w piecu da radę przy podłogówce i czy wystarczy tylko prosta instalacja z kotła do rozdzilacza bez żadnych mieszaczy, zaworów 3d czy sprzęgieł? http://cieplowlasciwie.pl/wynik/3ux5 . wklejam rzut parteru z98_rysunek_szczegolowy 1.pdf
odpowietrznik Opublikowano 11 Marca 2018 #2 Opublikowano 11 Marca 2018 Mieszaczy nie potrzeba jeżeli jest sama podłogówka.Notamiast czy potrzebne jest sprzęgło i za nim mocniejsza pompa to musi wynikać z obliczeń przepływów i oporów w instalacji wtedy należy sprawdzić charakterystykę pompy zamontowanej w danym modelu kotła.Sugeruje kocioł 20kW z niską minimalną modulacją mocy.
adas2412 Opublikowano 11 Marca 2018 Autor #3 Opublikowano 11 Marca 2018 Ale kocioł tej firmy może zostać tylko większej mocy? Będzie tylko podłogówka. A powiedz mi czy można w późniejszym czasie dołożyć sprzęgło i pompę większej mocy jeżeli się okaże że ta z pieca nie wydoła? Szczerze mówiąc u mnie w okolicy nie ma ogarnietych hydraulika jeżeli chodzi o samą podłogówke i dlatego chcę razem z znajomym sami położyć co i cwu.
odpowietrznik Opublikowano 11 Marca 2018 #4 Opublikowano 11 Marca 2018 Można w późniejszym czasie dołożyć sprzęgło bo gdyby miało być to w kotłowni w pobliżu kotła.Ale obliczenia powinny być.Ważny jest dobór odpowiednich średnice rur do rozdzielaczy bo jak za małe to niekiedy tego już nie idzie przerobić a same obiegi powiedzmy do 90m ale to wszystko tak na oko)trudno w ten sposób coś doradzić.Rozdzielacze z rotametrami koniecznie. Najlepiej gdyby był projekt ogrzewania podłogowego w nim są długości pętli,opory,przepływy,temp. zasilania OP,pokrycie podłogi(panel,płytki) wszystko to ma wpływ na poprawne wykonanie instalacji.A znów aby wykonać projekt ogrzewania podłogowego powinien go poprzedzić projekt OZC czyli obciążenia cieplnego dla poszczególnych pomieszczeń
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.