Podejrzliwy Opublikowano 11 Marca 2018 #1 Opublikowano 11 Marca 2018 Jestem nowy na forum - więc witam wszystkich serdecznie w tę pierwszą niedzielę z zakazem handlu ;-). Mam mieszkanie w kamienicy o powierzchni 80m2. Trzy pokoje, kuchnia, łazienka i ogromny przedpokój. Gdy je kupiłem to już była tutaj cała, świeża instalacja gazowa z nowymi kaloryferami takiego typu: (jest to przykładowa grafika z Gugli) Po jednym takim grzejniku na dwa największe pokoje, w sypialni są dwa mniejsze, w kuchni oraz w przedpokoju jeden mały, a w łazience jeden mały naścienny. Instalację zasila piecyk Immergas Nike Star 24 4, który sądząc po cenie i opiniach nie wydawałby się czymś tragicznym. Kupiłem termostat, który w godzinach 4.30-6.00 trzyma temperaturę 21*C, 6.00-14.30 20*C, 14.30-22.00 22,4*C, 22.00-4.30 20*C. Przeżyłem dwa sezony zimowe, w tym obecny, który już się kończy. I niestety martwi mnie fakt, że rachunki za gaz opiewają na kwoty rzędu 550-680 zł w zależności od częstotliwości gotowania, kąpieli oraz mrozów na zewnątrz.Czy taka kwota w starym, nieocieplonym budownictwie to jest norma? Dodam, że mam trzy ściany po całej długości, które są ścianami zewnętrznymi i mieszkanie pode mną jest nieogrzewane. Okna jak to w kamienicach, całkiem spore, jedno jest balkonowe. Moje pytanie brzmi przede wszystkim - co mogę zrobić, przerobić, kupić, wyrzucić, żeby zużycie gazu spadło co najmniej te 20-30%? W niedalekiej przyszłości tak czy owak zamierzam wymienić piec na dwufunkcyjny, ale z zamkniętą komorą spalania (może i warto byłoby dołożyć do kondensacyjnego?). A może on nie jest "ustawiony" tak, jak być powinien i grzeje jak opętany? Czy możliwe, że instalacja jest spieprzona? Nie wiem - zły rodzaj rur, o złej średnicy, cokolwiek? Myślałem również o ociepleniu ścian od wewnątrz kartongipsem oraz wełną. Proszę o pomoc, bo PGNiG mnie zjada ;).
Logan Opublikowano 12 Marca 2018 #2 Opublikowano 12 Marca 2018 Wg mnie płacisz w normie. nie wiem ile gotujesz i ile osób korzysta z ciepłej wody. Ale chyba wiesz ile płacisz za gaz po sezonie to odlicz i masz (średnią) na czysto ile idzie na ogrzewanie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.