rossatechnic Opublikowano 5 Marca 2018 #1 Opublikowano 5 Marca 2018 Witam, Mam pytanie czy przedstawiony poniżej projekt instalacji ogrzewania jest poprawny? Mam na myśli czy taka logika podłączenia jest poprawna - to że gdzieś nie są zaznaczone zawory kulowe czy filtry kierunkowe to nie chciałem wchodzić aż tak szczegółowo w rysowanie. Zabezpieczenie instalacji: zawór dwufunkcyjny oraz naczynie przeponowe. Kocioł CO z podajnikiem na ekogroszek. Kocioł jeszcze posiada zabezpieczenie w postaci zasilania buforowego elektrycznego. Doradźcie co zmienić, gdzie itd. Wyjście z kotła 1 1/2 cala, pion (zasilanie i powrót) za pompami 1 cal na całej wysokości, odejścia do kolektorów w szafkach 3/4
odpowietrznik Opublikowano 5 Marca 2018 #2 Opublikowano 5 Marca 2018 Ile jest tych pętli podłogówki?I jak już chcesz zawór 4D to najlepiej dołóż pompę w obiegu kotłowym aby zabezpieczyć kocioł przed korozją niskotemp.Bez dodatkowej pompy rozmiar zaworu 4D jak i rur obiegu kotłowego powinien być 6/4" aby działała grawitacja.Jak jeszcze nie masz zaworu 4D to może lepiej wykonać instalację wg.schematu zał.#1 +oczywiście zawór schładzający DBV
rossatechnic Opublikowano 5 Marca 2018 Autor #3 Opublikowano 5 Marca 2018 Dziękuję za odpowiedz "odpowietrznik". W schemacie chyba trochę nie jasno zaznaczyłem układ pompy, gdyż ikona trójkąta w okręgu miała oznaczać zawór różnicowy, wg Twojego schematu "odpowietrznik" wnioskuję, że jest sama pompa, zgadza się? Możesz mi wyjaśnić dlaczego nie ma tam zaworu różnicowego? A co sądzisz o umiejscowieniu zaworów odpowietrzających układ, są w tych miejscach gdzie powinny być? Pętli podłogówki zakładam, że powinno być 4 na każdą kondygnację + 4 grzejniki dodatkowo (ilość odgałęzień w rozdzielaczu na schemacie jest poglądowa). Dodam jeszcze, że temp. na kotle zakładam w przedziale 75 - 80 stop. C a na wyjściu na obiegi max 50 - 55 stop. C
odpowietrznik Opublikowano 6 Marca 2018 #4 Opublikowano 6 Marca 2018 W układzie rozdzielaczowym i tak grawitacji nie będzie dlatego pominąłem zawory różnicowe a po drugie z nimi mogą być tylko problemy. Nie wiem czy instalacja jest już wykonana ale gdyby nie to 8pętli podłogówki nie warto robić na RTL-ach(koszt ponad 800zł)lecz na oddzielnym obiegu z zaworem 3D Rozdzielacze do podłogówki z rotametrami. Jak chcesz mieć niższą temp.na obieg grzejnikowy to coś musi ją obniżyć czyli kolejny zaw.3D Wtedy schemat jak w załączniku+zabezpieczenia dla układu zamkniętego. Lokalizacja odpowietrzników OK (żeby nie były po stronie ssawnej pompy)Może ten na najwyższej kondygnacji zbyteczny bo można odpowietrzyć na rozdzielaczu OP i na grzejnikach-to są najwyższe punkty instalacji. A gdybyś się upierał przy zaw.4D (odradzam) to drugi schemat
rossatechnic Opublikowano 6 Marca 2018 Autor #5 Opublikowano 6 Marca 2018 W układzie rozdzielaczowym i tak grawitacji nie będzie dlatego pominąłem zawory różnicowe a po drugie z nimi mogą być tylko problemy. Nie wiem czy instalacja jest już wykonana ale gdyby nie to 8pętli podłogówki nie warto robić na RTL-ach(koszt ponad 800zł)lecz na oddzielnym obiegu z zaworem 3D Rozdzielacze do podłogówki z rotametrami. Jak chcesz mieć niższą temp.na obieg grzejnikowy to coś musi ją obniżyć czyli kolejny zaw.3D Wtedy schemat jak w załączniku+zabezpieczenia dla układu zamkniętego. Lokalizacja odpowietrzników OK (żeby nie były po stronie ssawnej pompy)Może ten na najwyższej kondygnacji zbyteczny bo można odpowietrzyć na rozdzielaczu OP i na grzejnikach-to są najwyższe punkty instalacji. A gdybyś się upierał przy zaw.4D (odradzam) to drugi schemat Czyli reasumując w bardziej skomplikowanych systemach nie ma sensu dawać zaworu różnicowego w układzie zamkniętym? Mam rozumieć, że hydraulicy stosują go w takich układach z przyzwyczajenia, niewiedzy, względnego bezpieczeństwa typu: "a bo może lepiej niech będzie"? Mógłbym Cię poprosić również o rozwinięcie skrótów jakie stosujesz na projekcie, typu: ZZ itd. ? Będę wdzięczny. Mam też rozumieć, że zawory 4D mimo większego pola manewru ustawień dają też więcej problemów? Czy też może jeżeli mamy układ rozdzielczy to nie opłaca się stosować 4D tylko prościej, pewniej 3D ?
odpowietrznik Opublikowano 6 Marca 2018 #6 Opublikowano 6 Marca 2018 ZZ=Zawór Zwrotny.Co do zaw.4D to jak już nie raz pisano na tym forum nie jest w stanie pogodzić dwóch funkcji czyli regulować temp.na instalację i zarazem zapewnić odpowiednią temp.powrotu.Jak dołożysz drugą pompę do niego to będzie działać ale to dodatkowy koszt,bez pompy można liczyć na grawitację obiegu kotłowego ale musisz mieć zawór o średnicy jak wyjscie z kotła czyli 6/4" (który sporo kosztuje) i taki sam rozmiar rur w obiegu kotłowym.Już nie jeden płakał tu że ma problem z 4D) Z uwagi na powyższe pewniejszym i sporo tańszym rozwiązaniem jest pompa kotłowa.W zaproponowanym schemacie z pompą kotłową w poście #4 każdy obieg jest sterowany niezależnie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.