Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Oepm 20Kw - Dymienie W Zasobniku, Spieki, Zapadający Się Kopczyk

ondrasz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Użytkuję od 3 miesięcy piec ogniwo oepm 20kw.

Wprawdzie dom - typu kostka z lat 70/80 jest cały czas w remoncie i niecała instalacja co jest odpalona ale mam parę problemów, może niezbyt uciążliwych ale denerwujących.

Ogólnie dom 3 kondygnacje, łącznie ok 75m na każdej z nich z czego 2 kondygnacje są ogrzewane a trzecia tylko w czasie większych mrozów ma włączone 2 grzejniki. Całkowita pow. to ok 220m2 z czego grzane jest jakieś 150.

W ogrzewanej części utrzymuję ok 19-22 stopni natomiast na ostatnie jest w granicach 10st. z racji nieocieplonego stropu, nieszczelnego dachu (po wymianie pokrycia ale po przedłużeniu krokwi zostały mi na zimę dziury i wiatr śmiga tam mocno.

Do rzeczy

Problem 1

Po otworzeniu pokrywy zasobnika pojawia się w nim dym - stosunkowo szybko, wiadomo - im mniej węgla tym szybciej. Czy to normalne w tym piecu? Szwagier w swoim piecu (jakaś produkcja z Pleszewa) nie ma wogóle takiej sytuacji). Jeśli nienormalna - co jest jej przyczyną?

Problem 2 - ustawienia pieca, spieki .

Paliłem retopalem w automacie - ogromne ilości popiołu, spieków. Codziennie musiałem zbijać spieki z palnika mimo powietrza -8%.

Kupiłem Bartex silwer - duuuużo lepszy węgiel, choć mokrawy.

Piec ładnie osiąga temp rzędu 65-67 stopni, powrót na poziomie 42-47st, temp spalin max 180st (przy czym piec nieczyszczony od 3 tyg) ale okresowo pojawiają się spieki, kalafiory nawet wielkości pięści.

Palę w automacie pełnym, podawanie 11s dmuchawa -6% dzięki czemu max obroty dmuchawy to ok. 40-41% - gdybym dopuścił do wyższych niż 39% w dłuższym czasie pewne mam pojawienie się kalafiorów.

Ma ktoś jakieś sprawdzone ustawienia dla tego pieca?

Opublikowano

Cześć.
Co do dymienia z zasobnika to widziałem na żywo kilka Ogniw Eko Plus i Eko Plus M i każdy dymił. Rozwiązanie:przed otwarciem zasobnika przejść w tryb ręczny i wyłączyć dmuchawę i po np.30-50sekundach go dopiero otwierać. Szybsza opcja to wyłączyć przyciskiem sterownik lub z prądu(po prostu musimy wyłączyć dmuchawę). Wtedy dymienie znika.

Co do ustawień to ja(eko plus m) i mój znajomy(eko plus) bo kilku próbach odpuścilismy sobie tryb automatyczny. Retopalu nie idzie spalić w automacie bo nawet korekta -10% daje +/-38% nadmuchu a my ten retopal w ręcznym czy grupowym spalamy na dmuchawie 32-33% i TO JEST SPOSÓB NA RETOPAL(tzn.dmuchawa 32-33%)bo większy nadmuch powoduje spieki(przetapia popiół).

Jeśli chcesz palić w automacie to lepiej ustawić 5-6sekund podawania bo wtedy podaje częściej z krótszymi przerwami co skutkuje częstszym poruszaniem paleniska i mniejszą ilością spieków(to tak jakbyś dwa razy częściej przegrzebywał palenisko : ) ). W automacie dłuższe podawanie nie oznacza większej mocy. Także czy ustawić 3sekundy podawanie czy 12sekund to i tak piec bedzię generował taką samą moc dopierając długość przerwy. My polecamy tryb grupowy na początek a może później ręczny. Na 90%spalisz mniej ekogroszku i bardziej dogadasz się ze spiekami itp.

Opublikowano

dziękuję

a możesz podać ustawienia dla eko plus m pod retopal na grupowy? tak żeby mieć punkt wyjścia dla swojego pieca?

Wydłużyłem czas podawania ponieważ przy krótkim zauważyłem, że zapada się kopczyk i żar jest poniżej korony. Dopiero od podawania 9s minimum daje się jakotako utrzymać kopczyk.

Inna rzecz, jeśli piec zaczyna dmuchać mocno tj 40% min to widzę że na automacie za długa jest przerwa między podawaniami przez co żar jest coraz niżej - w efekcie nie ma temperatury i coraz mocniej dmucha....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.