Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Polspaw Eko Plus 15Kw + St37 - Spieki / Parametry

Tomasz29

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie jako nowy, zarejestrowany użytkownik forum :)
Do tej pory korzystałem z Waszych rad anonimowo, studiując poszczególne tematy - bardzo mi pomogły, także dziękuję.

Obecnie borykam się z problemem spieków, które tworzą się po 2-3 dniach wewnątrz paleniska i wychodzą na boki - efekt jest taki, że muszę taki spiek wyciągnąć ręcznie z paleniska, gdyż inaczej zostaje wypchnięty, ale z bardzo dużą ilością przesypanego żaru.

Generalnie pali się dobrze, nie mam problemów z utrzymaniem temperatury oraz dojściem do zadanej, tylko te spieki... które pojawiły się ni stąd ni z owąd jakieś 3-4 tygodnie temu... do tej pry od początku sezonu grzewczego nie miałem żadnych problemów, ekogroszek z tej samej dostawy.

Moja konfiguracja:

- piec produkcji Polspaw Ekoplus 15kw (powierzchnia do ogrzania 140-150m2 + woda, dom średnio ocieplony - tzn styropian 10cm, wełna na poddaszu, okna pvc starszego typu. Grzejniki + podłogówka w kuchni, łazience. Temperatura zadana na kotle 55 stopni

- sterownik ST37 parametry:
    czas podawania 12s
    czas przerwy 55s
    siła nadmuchu 10%
    wentylator odsłonięty na ok 4-5cm
    parametry w podtrzymaniu są chyba na tym etapie nieistotne, bo przy obecnych temperaturach piec chodzi dość często, ale:
        przerwa w podtrzymaniu 30min
        czas podawania w podtrzymaniu 20s co 20min
        czas pracy wentylatora w podtrzymaniu 10s

W załączniku dołączam zdjęcia jak to wygląda w moim przypadku (zarówno w przerwie, jak i pracy palnika oraz samego popiołu). Może wpadniecie na jakiś pomysł co robię nie tak... tym bardziej, że do tej pory na takich parametrach przepaliłem spory czas i nie miałem tego typu problemów, a tu taka niespodzianka...

Próbowałem ze zwiększaniem nadmuchu oraz zmniejszaniem - bez efektów pozytywnych. Podniosłem również kopczyk poprzez skrócenie przerwy w podawaniu o 5s (do tej pory przerwa była 60-65s) - jest chyba troszkę lepiej, ale spieki nadal są... a kopczyk już dość spory, więc chyba więcej nie mogę za bardzo podawać.

No i zgłupiałem....

Bardzo proszę o sugestię /pomoc

post-78284-0-71625700-1519977780_thumb.jpg

post-78284-0-99671900-1519977785_thumb.jpg

post-78284-0-52059100-1519977790_thumb.jpg

post-78284-0-43040200-1519977795_thumb.jpg

post-78284-0-67683300-1519977799_thumb.jpg

post-78284-0-85079500-1519977803_thumb.jpg

Opublikowano

Jeżeli spieki to za dużo wiatru - zmniejsz szczelinę z 4 na 2 cm i poobserwuj co się dzieje.

Opublikowano

Jeżeli spieki to za dużo wiatru - zmniejsz szczelinę z 4 na 2 cm i poobserwuj co się dzieje.

No właśnie już próbowałem, tylko wtedy mam już płomień bardzo czerwony, co z kolei sugeruje za mało tlenu...  taki paradoks :)

Mi się pomysły skończyły, dlatego postanowiłem napisać na forum.

Opublikowano

Hmmm.....  zaraz... to masz spieki twarde szkliste czy niedopały?  Bo to są dwie różne rzeczy

Opublikowano

Twarde... jak zdejmę taki jeden z palnika po 2-3 dniach to ciężko jest go rozłupać metalową szufelką/łopatką. A duża część spieku jest w żarze który dopala się w popielniku po jego zrzuceniu - ale spieki twarde. Na 2gim załączonym przeze mnie zdjęciu widać kawałki spieków w popielniku który zostały rozłupane przy ściąganiu.Jutro może uda mi się zrobić lepsze zdjęcie.

Opublikowano

Wygląda że to ekogroszek tak się spieka....

Żeby się o tym przekonać jest tylko jeden sposób - Kupić inny gatunek, nawet kilka i sypać po kolei , sprawdzać co się dzieje. Albo stosować domieszkę  małokalorycznego grochu.

Innego sposobu nie widzę , chyba że ktoś ma inny pomysł.

Opublikowano

a może warto skrócić czas podawania???

przy spiekających węglach lepiej podawać częściej małymi dawkami- daje to częstsze wzruszanie złoża i w efekcie jesli nawet wystepują spieki to będą mniejsze.

może zatem zamiast 12/55 zastosować np 5/22

moc zostanie taka sama praktycznie a warunki pracy ulegną poprawie

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.