Tomasz29 Opublikowano 2 Marca 2018 #1 Opublikowano 2 Marca 2018 Witam serdecznie jako nowy, zarejestrowany użytkownik forum :)Do tej pory korzystałem z Waszych rad anonimowo, studiując poszczególne tematy - bardzo mi pomogły, także dziękuję. Obecnie borykam się z problemem spieków, które tworzą się po 2-3 dniach wewnątrz paleniska i wychodzą na boki - efekt jest taki, że muszę taki spiek wyciągnąć ręcznie z paleniska, gdyż inaczej zostaje wypchnięty, ale z bardzo dużą ilością przesypanego żaru. Generalnie pali się dobrze, nie mam problemów z utrzymaniem temperatury oraz dojściem do zadanej, tylko te spieki... które pojawiły się ni stąd ni z owąd jakieś 3-4 tygodnie temu... do tej pry od początku sezonu grzewczego nie miałem żadnych problemów, ekogroszek z tej samej dostawy. Moja konfiguracja: - piec produkcji Polspaw Ekoplus 15kw (powierzchnia do ogrzania 140-150m2 + woda, dom średnio ocieplony - tzn styropian 10cm, wełna na poddaszu, okna pvc starszego typu. Grzejniki + podłogówka w kuchni, łazience. Temperatura zadana na kotle 55 stopni - sterownik ST37 parametry: czas podawania 12s czas przerwy 55s siła nadmuchu 10% wentylator odsłonięty na ok 4-5cm parametry w podtrzymaniu są chyba na tym etapie nieistotne, bo przy obecnych temperaturach piec chodzi dość często, ale: przerwa w podtrzymaniu 30min czas podawania w podtrzymaniu 20s co 20min czas pracy wentylatora w podtrzymaniu 10s W załączniku dołączam zdjęcia jak to wygląda w moim przypadku (zarówno w przerwie, jak i pracy palnika oraz samego popiołu). Może wpadniecie na jakiś pomysł co robię nie tak... tym bardziej, że do tej pory na takich parametrach przepaliłem spory czas i nie miałem tego typu problemów, a tu taka niespodzianka... Próbowałem ze zwiększaniem nadmuchu oraz zmniejszaniem - bez efektów pozytywnych. Podniosłem również kopczyk poprzez skrócenie przerwy w podawaniu o 5s (do tej pory przerwa była 60-65s) - jest chyba troszkę lepiej, ale spieki nadal są... a kopczyk już dość spory, więc chyba więcej nie mogę za bardzo podawać. No i zgłupiałem.... Bardzo proszę o sugestię /pomoc
Jozefg1 Opublikowano 2 Marca 2018 #2 Opublikowano 2 Marca 2018 Jeżeli spieki to za dużo wiatru - zmniejsz szczelinę z 4 na 2 cm i poobserwuj co się dzieje.
Tomasz29 Opublikowano 2 Marca 2018 Autor #3 Opublikowano 2 Marca 2018 Jeżeli spieki to za dużo wiatru - zmniejsz szczelinę z 4 na 2 cm i poobserwuj co się dzieje. No właśnie już próbowałem, tylko wtedy mam już płomień bardzo czerwony, co z kolei sugeruje za mało tlenu... taki paradoks :) Mi się pomysły skończyły, dlatego postanowiłem napisać na forum.
Jozefg1 Opublikowano 2 Marca 2018 #4 Opublikowano 2 Marca 2018 Hmmm..... zaraz... to masz spieki twarde szkliste czy niedopały? Bo to są dwie różne rzeczy
Tomasz29 Opublikowano 2 Marca 2018 Autor #5 Opublikowano 2 Marca 2018 Twarde... jak zdejmę taki jeden z palnika po 2-3 dniach to ciężko jest go rozłupać metalową szufelką/łopatką. A duża część spieku jest w żarze który dopala się w popielniku po jego zrzuceniu - ale spieki twarde. Na 2gim załączonym przeze mnie zdjęciu widać kawałki spieków w popielniku który zostały rozłupane przy ściąganiu.Jutro może uda mi się zrobić lepsze zdjęcie.
Jozefg1 Opublikowano 2 Marca 2018 #6 Opublikowano 2 Marca 2018 Wygląda że to ekogroszek tak się spieka.... Żeby się o tym przekonać jest tylko jeden sposób - Kupić inny gatunek, nawet kilka i sypać po kolei , sprawdzać co się dzieje. Albo stosować domieszkę małokalorycznego grochu. Innego sposobu nie widzę , chyba że ktoś ma inny pomysł.
TIMON120777 Opublikowano 2 Marca 2018 #7 Opublikowano 2 Marca 2018 a może warto skrócić czas podawania??? przy spiekających węglach lepiej podawać częściej małymi dawkami- daje to częstsze wzruszanie złoża i w efekcie jesli nawet wystepują spieki to będą mniejsze. może zatem zamiast 12/55 zastosować np 5/22 moc zostanie taka sama praktycznie a warunki pracy ulegną poprawie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.