Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Pomoc Doboru Kotła

lukkk86

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

Przyszedł czas na wymianę kotła ze śmieciucha na nowy zastanawiam się nad kotłem na pellet

Tak z grubsza kupiłem 3 lata temu domek już z zamontowanym kołem zębiec 22 kwkd trochę przewymiarowany a jeszcze wcześnie był piec na  miał który prawdo podobnie strzelał i ktoś wpadł na pomysł żeby rozwalić kawałek ściany między kanałami od dołu i od góry tak po ok 50cm  przelotu, ale jak w końcu wymienili piec z miału na zębiec to już kanałów nie zamurowali i tak jest do teraz.

Udało mi się odszukać  osobę która coś w tym domu poprawiała w instalacji i mówiła że kanał jest wąski a długi nie jestem wstanie teraz tego zmierzyć( praca w delegaci )

Mój dom wygląda tak

https://www.extradom...-w-0617-WAA1024

z obliczeń ciepło właściwe wygląda tak

http://cieplowlasciwie.pl/wynik/200q

instalacja w  kotłowni taka tylko nie wiem dlaczego ktoś podłączył zbiorniczek wrównawczy do wejścia od dołu a nie wyjścia od góry tak mi się wydaje

i teraz moje pytanie

jaki byście polecili kocioł zastanawiałem się nad 12 kw biawera ? tylko że ciężko u mnie z serwisem i kupnem tylko przez internet

mieszkam woj. kuj-pom

a może jakiś inny kocioł byście polecili niekoniecznie biawar

co potrzebuje zrobić w instalacji żeby to śmigało tzn jaki schemat zastosować? posiadam same grzejniki i cwu

konieczny jest ten wkład kominowy jak tak to jaki polecacie? i czy muszę zamurować te dziury między kanałami

planuje ocieplić komin na strychu ewentualnie strych

za wszystkie odpowiedzi dziękuję

pozdrawiam

post-62326-0-25252300-1519687472_thumb.jpg

post-62326-0-42494800-1519687512_thumb.jpg

Opublikowano

https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/25733-kocio%C5%82-na-pellet-do-10-tysi%C4%99cy-z-palnikiem-samoczyszcz%C4%85cym-lista/

Poza tym jest masa kotłów o wyższej cenie. Bierz coś z palnikiem samoczyszczącym.

Możesz kupić trochę tańszy kocioł, większy i bufor do tego - np MPM BIO + bufor z 750/1000L. Opcji dużo - pytanie jest czego oczekujesz i za jaką kasę.

Opublikowano

Pomyśl może o Slimpelu, moc co prawda do 15kW, ale super moduluje mocą  minimalną. 

Wkład kominowy do pelletu to kwasówka DIN 1.4404

Opublikowano

Dzięki za podpowiedzi bufora nie brałem pod uwagę ale czemu nie sprawa do przemyślenia

Dziś po rozmowie z przedstawicielem firmy biawar pan zaproponował 20 kw trochę się zdziwiłem stwierdził że dom ma już 11 lat kaloryfery i rurki mogą być już zakamienione czy to możliwe ?

Ale ma podjechać domnie porozmawiać jeszcze na ten temat.

Jedynie co potwierdził ze lepiej wkład zamontować bo może się za jakiś czas pocic.

Co otym myślicie czy nie za duży będzie 20 kw ?

A z ciekawostki 2 instalatorów do których było dzwonione twierdzi ze nie konieczny jest wkład.

Pozdrawiam

Opublikowano

Dla zainteresowanych 10,11 marca mają się odbyć targi w Toruniu i będą firmy wystawiający swoje produkty napewno będzie biawar sądzę że inne też będą.

Pozdrawiam

Opublikowano

Wkład zależy od temperatury spalin. Trzeba patrzeć żeby była wysoka (sprawdzić DTR).

Jak dasz bufor i popalisz mocniej będzie OK, ale jak dasz piec klasy 5tej i to za duży to na pewno będzie po kominie.

Opublikowano

lepiej będzie jak ocieplę komin na strychu ? czy przy kotle na pellet nie będzie to miało znaczenia

no tak ale przy grzaniu wody w lato kocioł będzie pracował na niższych parametrach czyli jak  dobrze myślę to będzie niższa temp. w kominie

i czy to prawda co powiedział  przedstawiciel ze do mojego domu 20 kw brać bo kaloryfery i rury zakamienione ?

a może coś z defro polecicie?

Opublikowano

Dla zainteresowanych 10,11 marca mają się odbyć targi w Toruniu i będą firmy wystawiający swoje produkty napewno będzie biawar sądzę że inne też będą.

Pozdrawiam

Gdzie to będzie?

Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.