pięknyroman Opublikowano 22 Lutego 2018 #26 Opublikowano 22 Lutego 2018 popiół mam na niecały zasobnik czyli jakieś max 3 dni i pełny pojemnik spalanie w zależności od temperatury na zewnątrz ale średnio to 34kg na dobę. na filmiku który wrzuciłem jest pokazana kartka przyklejona do zasobnika a na niej masz wszystkie dane dot. zużycia i parametrów
pięknyroman Opublikowano 22 Lutego 2018 #27 Opublikowano 22 Lutego 2018 tutaj masz zestawienie od pierwszego dnia miesiąca ..
jaro23 Opublikowano 23 Lutego 2018 Autor #28 Opublikowano 23 Lutego 2018 Ustawienia kotła: Bieg dmuchawy 3/5 Czas przerwy podawania 50s Zawór 4D 3.5/6 Temp zadana na piecu 66st Temp puszczona na dom około 58st Komin gorący, strasznie dużo ciepłego powietrza do niego ucieka. Spalanie hmmm..... duże. Poniżej zdjęcie. Podajnik wczoraj zasypałem do pełna. PORAŻKA....
pięknyroman Opublikowano 23 Lutego 2018 #29 Opublikowano 23 Lutego 2018 czemu masz puszczone na grzejniki 58*? weź no skręć ten zawór to ci spalanie spadnie
jaro23 Opublikowano 23 Lutego 2018 Autor #30 Opublikowano 23 Lutego 2018 Przy takiej temp na grzejnikach mam 21.5st w domu. Jest to stary, nieocieplony budynek wiec troche potrzebuje żeby było ciepło.
pięknyroman Opublikowano 23 Lutego 2018 #31 Opublikowano 23 Lutego 2018 hmmm u mnie 180m2, stary nieocielony budynek, z nieocieplonym strychem i stropami przy 46* na zaworze mam obecnie 23* ale ok nie ma reguły skoro tak musisz mieć to nic nie gadam jesli zaś chodzi o popiół masz *** niedopalony jedynie co możesz robić to spróbój robić dłuższe przerwy, staraj się stopniowo np co 2s wydłużać przerwę. a podtrzymanie masz co ile i jak długo trwa - spróbój ustawić czas trwania podtrzymania na 120s i przedmuch taki sam lub stopień niżej niż masz teraz
jaro23 Opublikowano 23 Lutego 2018 Autor #32 Opublikowano 23 Lutego 2018 Niestety czasu trwania przedmuchu też nie mogę kontrolować. Jedynie przerwa pomiędzy która obecnie wynosi 7 minut.
reeich Opublikowano 25 Lutego 2018 #33 Opublikowano 25 Lutego 2018 Ja tez mam tłokowca stare budownictwo ponad 200m puszczam naz grzejniki 40-45st i temp 22-23st w pokojach zadana 63st moze pompa za mały bieg ma i grzeje tylko gora grzejnikow a nie cały. Ja przy mrozach ustawiam pompe na 2 bieg a bo na autoadapcie nie grzeja cale grzejniki .
pięknyroman Opublikowano 25 Lutego 2018 #34 Opublikowano 25 Lutego 2018 Mam trochę żelastwa w domu, więc spróbuje. Jak się nie uda to wtedy podjadę do Płonki. wczoraj czysciłem piec więc przy okazji kilka fotexów ddla Ciebie
jaro23 Opublikowano 25 Lutego 2018 Autor #35 Opublikowano 25 Lutego 2018 No więc było lepiej a znowu jest gorzej. Przez ostatnie dwa dni piec się trochę unormował. Wiadro popiołu wynosiłem dopiero dziś po dwóch dniach mrozów. Lecz dzisiaj coś mu "odwaliło" i w ciągu dnia pojawił się alarm temp. nie rośnie. Zdziwiło mnie to bo nic nie przestawiałem. Ustawienia jakie były to: Temperatura zadana pieca 70st Dmuchawa 1/5 Przerwa podawania 50s Temperatura na dom 62st Klapka na dmuchawie zamknęta w 80% Teraz ustawienia które dziś musiałem zmienić bo piec nie chciał dojść do zadanej: Temperatura pieca i dmuchawa bez zmian Przerwa podawania 32s Klapka na dmuchawie 50% Dlaczego zaczęło mu coś odwalać??
YaroXylen Opublikowano 25 Lutego 2018 #36 Opublikowano 25 Lutego 2018 Kolego ..a opał ci się nie zawiesił na chwilkę...np. na kilka cykli podań (kilka minut) i alarm będzie wrzeszczał ...albo większa grudka i tłok musi parę ruchów zrobić aby ją ugryźć i popchnąć..... :) ;)
jaro23 Opublikowano 25 Lutego 2018 Autor #37 Opublikowano 25 Lutego 2018 Nawet jeśli sie zawiesił to dlaczego teraz nie może dojść do zadanej?
pięknyroman Opublikowano 25 Lutego 2018 #38 Opublikowano 25 Lutego 2018 piszesz o klapie na dmuchawie, możesz wrzucić jej zdjęcie i miejsce gdzie jest zamontowana bo u siebie jej nie mam chyba albo nie znalazłem po drugie to masz nową dostawę opału czy już palisz tym groszkiem jakis czas i wcześniej problemu nie było?
pięknyroman Opublikowano 25 Lutego 2018 #39 Opublikowano 25 Lutego 2018 Nawet jeśli sie zawiesił to dlaczego teraz nie może dojść do zadanej? żeby nie było że jesteś osamotniony dziś załadowałem miał z Wesołej, albo to nie jest miał z Wesołej albo jednak wilgotność opału zrobiła mnie w bambuko siedzę od 2h w kotłowni i kombinuje z ustawieniami z 65* temperatura poleciała na 45*, dobiła do 54* i stoi ....piwo mnie się kończy a problem zostanie to że na ustawieniach z groszku nie pójdzie to wiedziałem ale nie ma ustawień na których idzie bez problemu albo temperatura idzie w górę za to blisko jest wyrzucenia żaru w popiół albo znów nie umie podbić temperatury
jaro23 Opublikowano 26 Lutego 2018 Autor #40 Opublikowano 26 Lutego 2018 Klapkę do dmuchawy dorobiłem. Zrobię zdjęcie dziś wieczorem. Jaretem pale od początku lutego. Wcześniej miał. Moje ustawienia na miale to było: Przerwa podawania 50s Dmuchawa 1 z 5 Klapka na dmuchawie 50% Paliło się dobrze, nie było prpblemów z dobijaniem do zadanej, a przy groszku problemy...
jaro23 Opublikowano 26 Lutego 2018 Autor #41 Opublikowano 26 Lutego 2018 Przy miale doradzam jak najniższy bie dmuchawy. Koło 20%...
pięknyroman Opublikowano 26 Lutego 2018 #42 Opublikowano 26 Lutego 2018 walczyłem wczoraj do 4 rana, na niskim biegu dmuchawy była tragedia ale to z racji tego że miał był mokry, po prostu mokry masakra, piec szedł non stop od 23 do 12 dzisiejszego dnia. Przywiozłem 1t retopala z Piasta i od razu lepiej, miał musi sobie poczekać aż wyschnie
jaro23 Opublikowano 1 Marca 2018 Autor #44 Opublikowano 1 Marca 2018 Nie mam już sił. Piec pali kolosalne ilości paliwa i niedopala. Jeśli dam mu żadsze podawanie to nie chce do zadanej dojść... Na dom puszczone 60 st na piecu 68.
pięknyroman Opublikowano 1 Marca 2018 #45 Opublikowano 1 Marca 2018 obstawiam zatem chrzczone paliwo sam miałem tak niedawno....nie doszło nawet do 55....nie wspominająć o zazdanej 68.... zakupiłem retopal z piasta i działa tak jak powinno chociaż pozera kolosalne ilości ale raz że dom nieocieplony dwa że mróz trzyma
pięknyroman Opublikowano 4 Marca 2018 #46 Opublikowano 4 Marca 2018 jaro, jak tam palenie? uspokoiło się? ja wczoraj poprawcowałem trochę nad pozbyciem się tzw lewego powietrza od strony szuflady szczerze mówiąc płonka strasznie kiepsko to wykonał i nie pomyślał zrobiłem "eLke" i wstawiłem ją zamiast okrągłej rewizji szuflady pozostało mi jedynie obmyśleć jak uszczelnić górną część szuflady przy takich samych parametrach jakie były (nic nie zmieniane) dzięki przeróbce temperatura spalin spadła o 50* i teraz max jaką osiąga to 200* w trakcie pracy, w trakcie przerwy temperatura to 100* żar w trybie podtrzymania wytrzymuje obecnie 16 minut (przedmuch ustawiony na 20minut) po czym osiągnięcie zadanej zajmuje mu 13minut L-ka składa się z dwóch elementów zespawanych ze sobą dolny element ma wymiar 10cmdługości x18cm szerokości górny element ma wymiar 19cm szerokości na 22cm wysokości - z czym można spokojnie zrobić go wyższego/dłuższego spokojnie aż dojdzie nad szufladę poniżej zdjęcia
jaro23 Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Autor #47 Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Dawno się nie odzywałem bo w sumie niedługo po ostatnim moim wpisie zima ustąpiła i nie było jak tego do końca testować, a także czas mi na to nie pozwalał (remont). Zobaczymy w tym sezonie. Ja rozwiązałem problem dopływu lewego powietrza od strony szuflady za pomocą wełny mineralnej. Wypełniłem nią tłok oraz boki. Z tego co zauważyłem to teraz jak jest lato piec przy przedmuchach co 30 minut utrzymuje temperature na poziomie od 60 do 70 stopni. W latach poprzednich było to koło 45 do 50 stopni.
jaro23 Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Autor #48 Opublikowano 27 Sierpnia 2018 Pięknyroman powiedz mi czy posiadasz klapke odcinającą dopływ powietrza po wyłączeniu się dmuchawy? Zastanawiam się czy się w taką nie zaopatrzyć. W poprzednim piecu posiadałem coś takiego.
pięknyroman Opublikowano 29 Sierpnia 2018 #49 Opublikowano 29 Sierpnia 2018 jedynie to co pokazałem powyżej żadnych innych klapek na razie nie posiadam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.