jaro23 Opublikowano 18 Lutego 2018 #1 Opublikowano 18 Lutego 2018 Witam Mam problem z niedopalającym się groszkiem Jaret w moim piecu. Przeglądam różne fora i już chyba drugi tydzień próbuję ustawić. Mam dość. Aktualne ustawienia pieca to: Czas przerwy podawania 47s Siła nadmuchu 1 z 5 Przesłona na wetylatorze otwarta maksymalnie Przerwa w podtrzymaniu 10 min Czasu podawania nie da sie ustawić. Na początku tłok cofa się i zrzuca opał po czym czeka przez czas ustalony przeze mnie, a następnie popycha opał i znowu przerwa.Kocioł to Osiek IV Elipse 30kW. Ogrzewam 150mkw plus 150l bojler. Bardzo prosze o pomoc bo już nie mam sił.
pięknyroman Opublikowano 18 Lutego 2018 #2 Opublikowano 18 Lutego 2018 popatrz na ten temat https://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/11559-piec-osiek-iii/page-2?do=findComment&comment=355800 mam dokładnie ten sam kocioł? palę w nim pierwszy sezon tak więc uczę się tego pieca doszedłem już do tego ze popiół jest sypki po pierwsze w ustawieniach serwisowych masz opcję od. Praca. tutaj ustawiasz czas pracy tloka w trakcie podawania paliwa od 1s do 15s. aby wejść w tryb menu serwisowego w sterowniku tech st37 musisz wpisać kod 5162 obecnie piec chodzi tak C.o zadane 65 C.w.u. 45 czas przerwy 1.10 nadmuch 48 praca w podtrzymaniu 120s moc nadmuchu w podtrzymaniu 48 zawór 4d ustawiony na 42 stopnie jak co to pisz myślę że pomogę
jaro23 Opublikowano 18 Lutego 2018 Autor #3 Opublikowano 18 Lutego 2018 Powiedz mi jeszcze kolego jak wejść do tego trybu serwisowego? U mnie na liście w sterowniku nie ma tej opcji...
pięknyroman Opublikowano 18 Lutego 2018 #4 Opublikowano 18 Lutego 2018 Aby uruchomić funkcję serwisowe sterownika należy ustawić przycisk sieć w pozycji 0 następnie nacisnąć przycisk wyjście. Trzymając go należy załączyć przycisk sieć w pozycję 1. Trzymając przycisk wyjście czekamy kilka sekund do momentu kiedy na wyświetlaczu pojawi się komunikat USTAWIENIA SERWISOWE
jaro23 Opublikowano 18 Lutego 2018 Autor #5 Opublikowano 18 Lutego 2018 Dzięki bardzo. Jutro pokombinuje i zobaczymy co z tego wyjdzie.
pięknyroman Opublikowano 18 Lutego 2018 #6 Opublikowano 18 Lutego 2018 jakby co..to powoli zęby tracę na tym piecu więc chyba nie ma on już dla mnie tajemnjic
jaro23 Opublikowano 19 Lutego 2018 Autor #7 Opublikowano 19 Lutego 2018 No więc wstałem z samego rana i pobiegłem do kotłowni. Jak na panujaca na dworze temp. kociolek spalil dosc sporo. Gdzieś 30kg, a minęło tylko 12h, może troche więcej. Patrze do popielnika, dalej nie dopala. Wchodze więc do menu serwisowego i u mnie nie ma tam czasu podawania. Może dlatego że mój piec ma już 2 lata i mogą występować różnice w oprogramowaniu.Pieknyroman powiedz mi jak masz przysłoniętą dmuchawę?
pięknyroman Opublikowano 19 Lutego 2018 #8 Opublikowano 19 Lutego 2018 na dmuchawie nie mam przysłony nadmuch idzie mi na 48 sprawdź czy w menu serwisowym nie masz opcji "Praca" bo w tej opcji ustawiasz czas podawania po drugie podtrzymanie ustaw na 5 minut i przedmuch w podtrzymaniu na 48 do tego przerwa w podawaniu na 75s
jaro23 Opublikowano 19 Lutego 2018 Autor #9 Opublikowano 19 Lutego 2018 U mnie w sterowniku nie ma takich opcji. Jaka masz wersję oprogramowania sterownika?? U mnie jest 16.32c. Na razie zwiększyłem nadmuch do drugiego biegu z 5 możliwych, czyli jakieś 40%. Przerwa podawania 51s, przerwa podtrzymania 10min. Nie chce zbyt bardzo wydłużyć przerw, żeby nie wygasł.
pięknyroman Opublikowano 19 Lutego 2018 #10 Opublikowano 19 Lutego 2018 przerwę w podtrzymaniu możesz spokojnie skracać - nawet tak jak u mnie 5 minut. długość przedmuchu w trakcie podtrzymania ustaw na 120s. jutro będziesz już po twoich ustawieniach widział zmianę w popiole. co do sterownika - ty masz pewnie kocioł bez zawirowywacza spalin wiec masz starszą wersję firmware - ale można spróbować się z aktualizacją wsadu sterownika. napisz co grzejesz i ile opału ci schodzi czy masz podłogówkę, czy zawór 3d czy 4d bo nic z twojego profilu nie wynika a tak to trudno cokolwiek doradzać. fajnie jeszcze jakbyś wrzucił obliczenia z http://cieplowlasciwe.pl
pięknyroman Opublikowano 19 Lutego 2018 #11 Opublikowano 19 Lutego 2018 http://cieplowlasciwie.pl/ sorki za błąd w adresie www. wrzuć tutaj dane swojego domu to się okaże co i jak
jaro23 Opublikowano 19 Lutego 2018 Autor #12 Opublikowano 19 Lutego 2018 http://cieplowlasciwie.pl/wynik/3mkr Tak własnie posiadam kocioł bez zawirowywaczy. Ogrzewam około 100mkw parter i dwa pomieszczenia na poddaszu tj. jakieś 20mkw. Wszystko ogrzewane grzejnikami, nigdzie nie ma podłogówki. W instalacji jest zawór 4D. Wcześniej paliłem miałem i schodziło go 10-12t na sezon. Myślałem, że to normalne, bo w końcu miał, mała kaloryczność itp. Kupiłem więc teraz groszek Jaret bo miałem już dość ciągłego wynoszenia popiołu (przy dodatnich temperaturach wiadro dziennie). Paliwo polecił sąsiad. U niego schodzi gdzieś 6t (przy ocieplonym domu) wcześniej 9t na około 250mkw powierzchni. Popiół też raz na tydzień wynosi. Nie chodzi mi o to żebym miał super osiągi jak sąsiad, ale żeby były przyzwoite. Podajnik nie wytrzymuje dłużej jak 2 dni (tyle co z miałem) przy temperaturach w dzień 0-2 st. oraz jest pełno niedopałków, a popiołu tylko trochę mniej niż z miału.
pięknyroman Opublikowano 19 Lutego 2018 #13 Opublikowano 19 Lutego 2018 dużo ci idzie tego opału spróbuj ustawień co ci podpowiedziałem a do zaworu 4d masz siłownik?
jaro23 Opublikowano 19 Lutego 2018 Autor #14 Opublikowano 19 Lutego 2018 Wlaśnie wróciłem z kotłowni. Siedziałem tam godzine bo piec nie chciał osiągnąć temperatury zadanej. Zawór 4D odkręciłem troche bardziej bo na dworze zimno. W tym momencie idzie na dom około 56-58 st. Przy takim odkręceniu zaworu i takich ustawieniach kotła tzn (60s przerwa podawania, bieg nadmuchu 2 z 5) kociołnie chciał osiągnąć 65 st. Wachał się w okolocy 62-63 st. Nie rozumiem tego dlaczego piec nie chce sie rozgrzać, a w popielniku pełno niedopałów. Przecież ma co palić.... Pieknyroman nie mam jak ustawić takich parametrów jak ty bo połowy tych opcji nie mam. Na zaworze 4d nie mam siłownika. Na prawde ręce już opadają. Czy zastosowanie zawirowywacza spalin poprawiłoby sytuacje?
YaroXylen Opublikowano 20 Lutego 2018 #15 Opublikowano 20 Lutego 2018 jaro23 Co prawda posiadam inny piec i sterownik, ale 10-12ton miału starcza na 2 sezony grzania prawie 300metrów!! U mnie czas przerwy podawania to 2min 35sek....w/g mnie ty nie dajesz wypalić, a właściwie porządnie rozpalić się węglowi, który jeszcze dobrze się nie zajął płomieniem, już podajesz następny.... a dopiero rozpalony zrzucasz do popielnika ... i stąd te duże ilości zmarnowanego opału i niemożność osiągnięcia temp.zadanej. Tłumacząc sobie przesypujesz opał zanim się porządnie rozpali. Daj dłuższy czas postoju po podaniu porcji. Z wiatrem ostrożnie bo jak przyłożysz dużo to spieki mogą się pojawić.
pięknyroman Opublikowano 20 Lutego 2018 #16 Opublikowano 20 Lutego 2018 zerknij jak to wygląda dziś u mnie
jaro23 Opublikowano 20 Lutego 2018 Autor #17 Opublikowano 20 Lutego 2018 Przy takich ustawieniach jakie widać na filmie piec nie chce osiągnąć zadanej, a niedopałki dalej są. Zawór odkręcony na 3, temperatura na grzejnikach około 50st. Jeżeli teraz nie chce dojść do zadanej to co będzie w większy mróz kiedy trzeba będzie puścić na grzejniki ze 60st albo i więcej... Musze sobie sprawić termometr, żeby móc zmierzyć temperaturę na czopuchu.
jaro23 Opublikowano 20 Lutego 2018 Autor #18 Opublikowano 20 Lutego 2018 Piec właśnie zgłosił alarm zbyt wysokiej temp podajnika. Żar przesunął się za bardzo w stronę tłoka. Nie wiem już co robić...
pięknyroman Opublikowano 20 Lutego 2018 #19 Opublikowano 20 Lutego 2018 na pracy ręcznej przesuń żar na środek za pomocą podawania, daj jeden bieg wyżej dmuchawe i daj mu czas podawania 50s.
jaro23 Opublikowano 20 Lutego 2018 Autor #20 Opublikowano 20 Lutego 2018 Pięknyroman czy dałbyś radę podesłać mi zdjęcie twojego zawirowywacza z wymiarami? Spróbowałbym sam sobie taki skonstruować. Byłbym za to bardzo wdzięczny.
pięknyroman Opublikowano 20 Lutego 2018 #21 Opublikowano 20 Lutego 2018 bez problemu ale z tego co widzę jest u płonki i nie wiem czy się opłaca robić
jaro23 Opublikowano 20 Lutego 2018 Autor #22 Opublikowano 20 Lutego 2018 Mam trochę żelastwa w domu, więc spróbuje. Jak się nie uda to wtedy podjadę do Płonki.
jaro23 Opublikowano 22 Lutego 2018 Autor #23 Opublikowano 22 Lutego 2018 Dmuchawa ustawiona na 3 bieg z 5, przerwa podawania 50s. Jest juz troche lepiej choć dalej nie dopala.... Nie mogę za bardzo wydłużyć przerwy bo piec nie chce dojść wtedy do zadanej. Jużteraz robi to około 15 minut. Rano zobaczę ile jest popiołu.
pięknyroman Opublikowano 22 Lutego 2018 #24 Opublikowano 22 Lutego 2018 co do zawirowywacza zdjęcia wyślę z wymiarami albo jutro albo w sobotę co do Twojego problemu...u mnie również długo osiąga temperaturę ale nie wiem czy to akurat tak bardzo źle
jaro23 Opublikowano 22 Lutego 2018 Autor #25 Opublikowano 22 Lutego 2018 Wiesz co jak spalanie wyjdzie ok to nawet i pół godziny może temperature osiągać. Jak tobie wychodzi spalanie i co ile musisz wynosić popiół??
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.