Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Dwa Budynki - Jedna Instalacja - Dylemat

doOh

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jako ze to mój pierwszy post to chciałbym wszystkich serdecznie przywitać ! :)

Moj problem polega na tym ze własnie jestem na etapie remontu dwóch budynków można powiedzieć ze już jednorodzinnych które są oddalone od siebie około 8m, chciałbym zaprojektować od zera nowa instalacje CO (może CWU) łączącą oba budynki - podłogówka po całości w częściach ogrzewanych. Oba budynki maja wspólną instalacje elektryczna, wodna.

Na przestrzeni ostatnich kilku miesięcy miałem kilka koncepcji i na tym etapie jestem w kropce to wszystkie wydaja się ok ale jednak nie do końca :) Tutaj jest moja prośba o pomoc ! 

Budynek 1: Podpiwniczona Pietrowa kostka z lat 70tych. Ogrzewana powierzchnia okolo 120m2 - całość około 200m2. Gaz jest. Ocieplenie planowane 20cm grafit ściany, 40cm strop, do 1m wgłąb ziemi ocieplenie piwnicy. 

Budynek 2: Budynek około 220m2 z czego 80m2 to Garaz nieogrzewany, reszta mieszkalna. Jest także piwnica około 35m2 nieogrzewana. Brak Gazu. Ocieplenie planowane 20cm grafit ściany mieszkalne, 40cm strop. Okna trzy szybowe.

Lacznie do ogrzania jakieś +/- 250m2. Zapotrzebowanie przed termomodernizacja jakies 40kw bez CWU - po planowanej termomodernizacji 8kw bez CWU w największe mrozy.

Koncepcja Nr1: Wspólna instalacja CO, jeden duzy kocioł na drewno około 35kw w Budynku Nr 1. Dwa bufory 1500l, jeden w Budynku Nr1 and drugi w Budynku Nr2.

Koncepcja Nr2: Wspólna instalacja CO, Kocioł gazowy kondensacyjny z modulacja ogrzewający oba budynki.

Koncepcja Nr3: Wspólna instalacja CO, Kocioł na pellet/ekogroszek ogrzewajacy oba budynki.

Koncepcja Nr4: Wspólna instalacja CO, Bufor 1500-2000l do każdego budynku. Grzalki elektryczne do ładowania w nocy (G12W lub G12AS) i z tego zasilanie podłogówki + może jakiś śmieciuch na wszelki wypadek ?

Koncepcja Nr5: Wspólna instalacja CO, Kominek z płaszczem wodnym + bufor + Kocioł gazowy kondensacyjny z modulacja ogrzewający oba budynki.

Proszę pomóżcie mi dostać się na odpowiednia "drogę" i w końcu ujarzmić ten problem. 

Pozdrawiam :)

Opublikowano

Każda droga ma dwa końce - ty rozpoczełeś wędrówkę od tego niewłaściwego końca.

Siema, masz nastukane 18k+ postów, czy wszystkie były takie jak ten ? Możesz rozwinąć swoja wypowiedz i nakierować mnie na dobra "drogę" ?

Opublikowano

Określ najpierw zapotrzebowanie każdego z budynków na ciepło i określ w jakiej postaci ma być ono dostarczone

Więcej podpowiedzi nie będzie - aby nie nabijać tych 18k :)

Opublikowano

Napisałem - Lacznie jakoś 8KW (powiedzmy ze max 10KW). 4.5KW Budynek Nr1, 3.5KW Budynek Nr2. Dostarczenie: Woda w Rurach PEX ocieplonych + rura kanalizacyjna wypełniona pianka, a w rurach woda :)

Opublikowano

Liczyles ile będzie kosztować ocieplenie kostki PRL? Ja mam styropian 10, strop styropian ale i dach był nowy więc pewnie też jakoś ocieplony. W piwnicy bez ocieplenia, tylko brama garażowa nowa ocieplona. Okna 15 letnie plastiki. Zapotrzebowanie z cwu mam ok 10, kocioł kupiłem 12kw. Zużycie 2.5 tony lepszego węgla na sezon. Teraz mam pellet, pewnie wyjdzie 3t.

Opublikowano

Liczylem i to niestety nie tylko jeden budynek a oba - okolo 500m2 scian.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

Pozostaliśmy przy zmienionej koncepcji nr 5 czyli Wspólna instalacja CO, Większy Kominek z płaszczem wodnym + bufor 1500-2000l do każdego budynku + Kocioł gazowy kondensacyjny ogrzewający razem z buforem oba budynki.

Czy ktoś mógłby pomoc z zaprojektowaniem instalacji dla dwóch budynków połączonych węzłem ciepłowniczym ? Nie chce zlecać tego tylko hydraulikowi ale także zasięgnąć waszej opinii.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.