MarioK3 Opublikowano 14 Lutego 2018 #1 Opublikowano 14 Lutego 2018 Witajcie, Posiadam piec Witkowski Biovert z palnikiem Kipi 16 kW i sterownikiem Ecomax 850. Piec zasila 2 układy na 2 pompach pierwszy CO grzejniki, drugi CO podłogówki + oczywiście pompa CWU. Za piecem jest zamontowany zawór 4 drogowy za nim zaś na zasilaniu równolegle pompy CO - grzejniki, obok CO podłogówka. Pompka grzejników sterowana jest z zacisków 1 pompy CO, pompa podłogówki sterowana z zacisków pompy mieszacza 1 - temperatura mierzona do tego obwodu mierzona jest czujnikiem na powrocie podłogówki. Dodatkowo na pokojach jest zamontowany termostat, który zwiera obwód przy zadanej temperaturze - podłączono pod odpowiednie zaciski w sterowniku. Początkowo piec zasilał tylko oba obwody CO i działał tak ponad miesiąc. Tydzień temu została wpięta pompa CWU + oczywiście odpowiedni czujnik temp. Tydzień piec działał prawidłowo. Po tym czasie wyłączyłem sterownik, żeby wyczyścić sprzęt. Po porządkach włączyłem piec nagrzał się do zadanej temperatury i przeszedł w stan postoju, jednak z tego stanu już nie wyszedł, grzał jedynie wodę. Ręczne "popchnięcie" zmiana temp zadanej, wybór ponowny trybu "Zima" piec znów się rozpalił. Jednak kolejnego dnia piec znów przeszedł w postój i bez popchnięcia nie rusza. Sytuacja się powtarza po każdym popchnięciu. Piec chodzi na ustawieniach FL - bez dogłębnego kombinowania. Jedynie zmieniona temp zadana pieca, temp CWU i temp obiegu mieszacza (nigdy nie widziałem by została osiągnięta). Będę wdzięczny za każdą podpowiedź co może być nie tak. Pozdrawiam Maryjusz
MarioK3 Opublikowano 14 Lutego 2018 Autor #3 Opublikowano 14 Lutego 2018 Priorytet wyłączony, ale gdyby nawet to po nagrzaniu CWU powinno zasilać CO.
Dragster Opublikowano 20 Lutego 2018 #4 Opublikowano 20 Lutego 2018 A przypadkiem nie przełącza Ci się automatycznie w tryb LATO? Masz czujnik pogodowy/zewnętrzny? Na pewno nie masz ustawione Auto?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.