Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kipi + Ecomax 850 - Problem Po Wygaszaniu.

MarioK3

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Posiadam piec Witkowski Biovert z palnikiem Kipi 16 kW i sterownikiem Ecomax 850.

Piec zasila 2 układy na 2 pompach pierwszy CO grzejniki, drugi CO podłogówki + oczywiście pompa CWU.

Za piecem jest zamontowany zawór 4 drogowy za nim zaś na zasilaniu równolegle pompy CO - grzejniki, obok CO podłogówka.

Pompka grzejników sterowana jest z zacisków 1 pompy CO, pompa podłogówki sterowana z zacisków pompy mieszacza 1 - temperatura mierzona do tego obwodu mierzona jest czujnikiem na powrocie podłogówki.

Dodatkowo na pokojach jest zamontowany termostat, który zwiera obwód przy zadanej temperaturze - podłączono pod odpowiednie zaciski w sterowniku. 

Początkowo piec zasilał tylko oba obwody CO i działał tak ponad miesiąc. Tydzień temu została wpięta pompa CWU + oczywiście odpowiedni czujnik temp. Tydzień piec działał prawidłowo. Po tym czasie wyłączyłem sterownik, żeby wyczyścić sprzęt. Po porządkach włączyłem piec nagrzał się do zadanej temperatury i przeszedł w stan postoju, jednak z tego stanu już nie wyszedł, grzał jedynie wodę. 

Ręczne "popchnięcie" zmiana temp zadanej, wybór ponowny trybu "Zima" piec znów się rozpalił. Jednak kolejnego dnia piec znów przeszedł w postój i bez popchnięcia nie rusza. Sytuacja się powtarza po każdym popchnięciu.

Piec chodzi na ustawieniach FL - bez dogłębnego kombinowania. Jedynie zmieniona temp zadana pieca, temp CWU i temp obiegu mieszacza (nigdy nie widziałem by została osiągnięta).

Będę wdzięczny za każdą podpowiedź co może być nie tak.

Pozdrawiam

Maryjusz

Opublikowano

Priorytet wyłączony, ale gdyby nawet to po nagrzaniu CWU powinno zasilać CO.

Opublikowano

A przypadkiem nie przełącza Ci się automatycznie w tryb LATO? Masz czujnik pogodowy/zewnętrzny? Na pewno nie masz ustawione Auto?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.