smook81 Opublikowano 10 Lutego 2018 #1 Opublikowano 10 Lutego 2018 Witam Ostatnio zmieniajac i poszukujac nowego ekogroszku i testowaniu Retopalu spedzilem kilka dluzszych chwil w kotlowni i zaczal mnie zastanawiac dym ktory wydobywa sie z pod paleniska bylo go duzo ze cale palenisko bylo w dymie dodatkowo drzwiczki od popielnika pokryly sie cieknaca smola szukalem na forach przyczyn az w koncu dzis poleglem przed kotlem na kolana i zrobilem kilka fotek okazalo sie ze wlasnie na podajniku tuz pod paleniskiem jest dziura i to z niej wydobywa sie dym jak z parowozu. Teraz moje pytanie co z tym zrobic? Kociol pracuje dopiero 3 sezon czy podajniki i paleniska sa na gwarancji? Jak to samemu naprawic? Moj kociol to Rejs eko plus podajnik i palenisko jest zeliwne
ameno25 Opublikowano 10 Lutego 2018 #2 Opublikowano 10 Lutego 2018 Pytasz czy podajnik jest na gwarancji , nie podałeś nawet jaki to kocioł , ale 3 lata to raczej już po gwarancji bo na podajniki zazwyczaj jest 2 lata
xdi Opublikowano 10 Lutego 2018 #3 Opublikowano 10 Lutego 2018 Witam Ostatnio zmieniajac i poszukujac nowego ekogroszku i testowaniu Retopalu spedzilem kilka dluzszych chwil w kotlowni i zaczal mnie zastanawiac dym ktory wydobywa sie z pod paleniska bylo go duzo ze cale palenisko bylo w dymie dodatkowo drzwiczki od popielnika pokryly sie cieknaca smola szukalem na forach przyczyn az w koncu dzis poleglem przed kotlem na kolana i zrobilem kilka fotek okazalo sie ze wlasnie na podajniku tuz pod paleniskiem jest dziura i to z niej wydobywa sie dym jak z parowozu. Teraz moje pytanie co z tym zrobic? Kociol pracuje dopiero 3 sezon czy podajniki i paleniska sa na gwarancji? Jak to samemu naprawic? Moj kociol to Rejs eko plus podajnik i palenisko jest zeliwne Z tego co widac to podejzewam wadliwy odlew pewnie zamalowali i aby sprzedac.Proponuje zadzwonic do producenta i podpytac czy nie wymienil by wadliwego odlewu. Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
xdi Opublikowano 10 Lutego 2018 #4 Opublikowano 10 Lutego 2018 Pytasz czy podajnik jest na gwarancji , nie podałeś nawet jaki to kocioł , ale 3 lata to raczej już po gwarancji bo na podajniki zazwyczaj jest 2 lataPodal czytaj do konca . Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
ameno25 Opublikowano 10 Lutego 2018 #5 Opublikowano 10 Lutego 2018 Przepraszam racja podał Możliwe również ze mocowanie końca slimaka wytarło sie i ślimak opadał delikatnie na dół i wytarł dziure ,lub palenie mokrym opałem wilgoć na dnie podajnika połączona z siarkami zawartymi w węglu zrobiła swoje
xdi Opublikowano 10 Lutego 2018 #6 Opublikowano 10 Lutego 2018 Zeby to okreslic przez co powstalo to uszkodzenie trzeba bedzie rozebrac bo nawet jezeli przyczyna lezy po stronie mokrego opalu to i tak naprawa lub wymiana na nowy nie unikniona . Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
konwera007 Opublikowano 10 Lutego 2018 #7 Opublikowano 10 Lutego 2018 Ja mam 6 rok żeliwny ślimak pancerpol i w tym roku go wyciągłem z racji zerwanej zawleczki (pierwszy raz) ślimak w stanie idealnym. Więc podejrzewam że w/w przypadku wada produktu.
smook81 Opublikowano 10 Lutego 2018 Autor #8 Opublikowano 10 Lutego 2018 Dziekuje za odpowiedzi. Nie mam pojecia dlaczego tak sie stalo eko raczej suche staralem sie sypac. Obok sasiad ma ten sam piec i brane byly jednakowo u niego nic takiego nie ma moze jeszcze nie ma. Popatrzylem troszke i wydaje mi sie ze samo palenisko mozna wymienic koszt w internecie okolo 430zl ale w poniedzialek bede kontaktowal sie z producentem i zobacze co on stwierdzi.
gmaj22 Opublikowano 10 Lutego 2018 #9 Opublikowano 10 Lutego 2018 "Brucerowaty" palnik - często zdarza się, że po ok. 3 latach przeciera się korpus pod płytą montażową lub palnikiem. Przyczyny wskazał juz @ameno - wytarcie i opadnięcie ślimaka w obudowie.
smook81 Opublikowano 14 Lutego 2018 Autor #10 Opublikowano 14 Lutego 2018 Witam ponownie. Chcialbym tylko poinformowac że wymontowalem palenisko zawiozlem do producenta naprawil mi palenisko poprzez przyspawanie blachy na caly palnik m.in. tam gdzie byla dziura. Teraz jest ok nie dymi sie pali sie super. PProducen sPProducel że byly zle nastawy i zar schodzil zbyt nisko (moze i prawda) teraz poprawilem ustawienia i pali sie o wiele lepiej niz poprzednio i dluzej trzyma cieplo. Zobaczymy w przyszlosci co bedzie. Dodam tylko że naprawa byla darmowa tylko musialem mu zawiesc palnik. Dzieki wszytkim za odpowiedzi. Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.