Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Klimosz Ling Duo 25

han61

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów.

Mam pytanie do znawców doboru kotłów c.o. Otóż pękł mi stary kocioł c.o i kupiłem używanego Klimosza Ling Duo 25 kW i teraz się obawiam ze będzie mi za duży. Mam domek wolnostojący 160 m2, budowany na początku lat 80-tych, brak ocieplenia i stare okna instalacja stare grube rury. W połowie budynku są grzejniki, a w drugiej połowie po remoncie jest podłogówka na jednym zasilaniu z grzejnikami. Wcześniej obieg był grawitacyjny, a po założeniu podłogówki dołożone dwie pompy. Jedna na wyjściu zasilania z kotła, druga przed rozdzielaczem zasilającym podłogówkę. Teraz przed wymianą pieca chcę dołożyć zawór trójdrogowy przed pompą na podłogówkę i czterodrogowy na zasilaniu przed pompą z rozbiciem na grzejniki, podłogówkę i  bojler na c.w.u. Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć czy to się sprawdzi no i oczywiście czy kocioł nie będzie za duży.

Pozdrawiam: han61

Opublikowano

Wypełnij    http://cieplowlasciwie.pl/

Opublikowano

Mam Viadrusa 23kw konstrukcja bardzo podobna i mam 136 do ogrzania. Kocioł zdecydowanie za duży ale od momentu zmiany sterownika jakoś to idzie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.